De Poortloze Poort

 

De Poortloze Poort of Wumenguan is een verzameling van achtenveertig koans uit het begin van de dertiende eeuw, samengesteld en van commentaar en versjes voorzien door Wumen Huikai.

 

poortloze-poort-rood

Niet om door te komen! De Poortloze Poort

 

Koans zijn korte raadselteksten die de logica tarten. Je kunt ze lezen of erover nadenken of erop mediteren of je tanden erop stukbijten of je hoofd erover breken.

Chan (zen) heeft enkele duizenden canonieke koans opgeleverd, niemand weet precies hoeveel. Je kunt ze terugvinden in een stuk of tien overlappende collecties van enkele tientallen tot honderden exemplaren.

De Poortloze Poort is met zijn achtenveertig koans een van de kleinere verzamelingen. Iets groter is de Linji Lu met zestig koans (en zestig preken). Een hele grote is de Shinji Shobogenzo van Ehei Dogen met driehonderd koans.

Het motto zengeest, beginnersgeest indachtig heb ik de Wumenguan helemaal gestript van aangroeisels uit het verleden. De commentaren en versjes van Wumen Huikai, de teisho’s van Yamada Koun, de toevoegingen van diverse oude meesters, hoe erudiet of apofatisch ook – weg ermee. Alleen de koans zijn gebleven, anders zou het geen koancollectie meer zijn.

Door aldus met vaste hand het zwaard te hanteren, zeg maar gerust de botte bijl, ontstond er een zee van ruimte die ik helemaal heb opgevuld met mijn eigen dwaalteksten, zo’n vijfhonderd stuks, gemiddeld tien per koan.

Dwaalteksten zijn ook een soort koans – met die intentie heb ik ze tenminste geschreven – vandaar dat het koangehalte van Niet om door te komen! De Poortloze Poort de honderd procent nadert.

Van Niet om door te komen! De Poortloze Poort bestaan op dit moment twee versies, een derde komt eraan.

 

1. Webpagina

 

Alle koans en dwaalteksten achter elkaar op één pagina op niet-weten.nl

 

2. Paperback

 

Niet om door te komen! De Poortloze Poort zal komend voorjaar als paperback verschijnen. We (Lucienne en Hans) zijn momenteel hard aan het hertekenen en redigeren, en mikken op 1 april 2019. Circa 450 pagina’s A5, 50 illustraties (zwart-wit) en 500 titels, richtprijs € 30. Belangstelling? Laat het me even weten, dan stuur ik je vrijblijvend een mailtje zodra het boek verschenen is.

 

3. Boeddhistisch Dagblad

 

Niet om door te komen! De Poortloze Poort is van 16 september tot 30 juni 2018 als doorlopende serie in het Boeddhistisch Dagblad verschenen.

Let op: doordat de webpagina regelmatig wordt geredigeerd en de krant niet, kunnen er verschillen zijn tussen de teksten en tekeningen op niet-weten.nl en die in het Boeddhistisch Dagblad. Excuses daarvoor.

 

 

 

Alle zitprentjes

 

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu