Overzicht van alle publicaties van Hans van Dam over zen, niet-weten en advaita in het Boeddhistisch Dagblad, waaronder de Linji Lu en de Poortloze Poort.

Hieronder een alfabetisch thematisch overzicht van mijn columns en artikelen in het Boeddhistisch Dagblad. Het zijn er op het moment van schrijven 1370.

Lopende series

Dansen in het duister – De derwisj en de dwaas (weekdagen)
‘Voor hem die weet, zijn duizend verklaringen niet voldoende; voor hem die niet weet is ieder teken teveel.’ Wervelende dwaalgesprekken over mystiek niet-weten.

Niet te geloven! De Linji lu (zaterdagen en zondagen)
‘De ware mens heeft geen vorm, de ware leer heeft geen inhoud.’ Niet te geloven! De Linji Lu – nieuwe vertaling van deze zenklassieker. Tweede gewijzigde editie, 2018.

Archief

Dwaalgids Hans geeft te denken (aankondiging van de rubriek ‘Hans geef te denken’ alias ‘Hans van Dam weet het ook niet)

Alle stukjes van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad (chronologisch auteursarchief van nieuw naar oud)

Meer niet-weten

Tijdelijke website van Hans van Dam
Er komt een nieuwe aan, mét content…

Thema’s

Advaita

Brieven advaita; het Bewustzijn voorbij
‘Advaita is geen heilsweg naar Bewustzijn maar een denkweg uit de mind.’ Het Bewustzijn voorbij; brieven over de advaita vedanta.

Kosmische Grappen | Verstoppertje spelen met Bewustzijn
Is alles een illusie? Is er alleen maar Bewustzijn? Is de zoeker het gezochte? Wie houdt wie voor het lapje? Kosmische grappen over de Kosmische Grap.

Dementie

Dementie en niet-weten
Een dementie à trois – Uniek verhaal over twee demente ouders en een weetniet van een zoon. Is er enig verschil tussen dementie en spiritueel niet-weten?

Haiku

Haiku op haiku
‘Nooit boog het beeld van / Boeddha ver in de heide / eens naar mij terug.’ Haiku op haiku. Rijmeloze agnose; lettergrepen naar niet-weten.

Mystiek

Dansen in het duister – De derwisj en de dwaas
‘Voor hem die weet, zijn duizend verklaringen niet voldoende; voor hem die niet weet is ieder teken teveel.’ Wervelende dwaalgesprekken over mystiek niet-weten.

De mystiek van alledag
‘Waar niets meer vanzelfsprekend is, begint de mystiek. Waar vanzelfsprekendheid heerst, eindigt de mystiek. Verwondering is de wortel van de mystiek.’ Het wonder van het water; correspondentie over alledaagse mystiek en het mysterie van het bestaan.

Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
‘Lege woorden vullen niet. Volle woorden legen.’ Toespraken en dwaalspreuken van Meester Tja geïnspireerd op de Tao Te Tjing (Daodejing).

Het Stilte-evangelie
‘Maar het schepsel dat haar hoort, wordt de minstreel van het woord, stil.’ Het Stilte-evangelie: dwaalteksten over God, silentie, mystiek en niet-weten.

Zalig zijn de armen van geest
‘Zalig zijn de armen van geest, want hunner is het Koninkrijk der hemelen.’ Negen oude en tweeënvijftig nieuwe zaligsprekingen; belijdenis van een onnozelaar.

Niet-weten

Brieven niet-weten
‘Ik praat niemand meer naar de mond en ik laat me niets meer in de mond leggen, ook niet door mezelf.’ De grootspraak voorbij; brieven over niet-weten.

Mensendwazen

Kaartenhuis
Spelen volgens de regels of spelen met de regels? Beeldspreken en buikspreken over het onuitsprekelijke verschil tussen weten en niet-weten.

Loflied op niet-weten
Leeg is mijn lied, hoor je het niet? Bevende ode van een levende dode aan niet-weten. Lyrische en delirische lofliederen en litanieën.

Verdwijnpunten
Voorbij gelijk en ongelijk; standpunten, vluchtlijnen en raakvlakken in de eindeloze ruimte van niet-weten. Voor uitloopmensen.

Weetnietkunde
Lemma’s uit een verklarende woordenlijst van begrippen uit de filosofie en de mystiek die verwant zijn met spiritueel niet-weten, zoals absurdisme, agnosticisme, ataraxie, deconstructie, nihilisme en scepticisme.

Wijde Weetniet
Interview over de onzienlijke lichtheid van niet-weten en de wijdsheid voorbij alle wijsheid.

Spiritualiteit

Wat is spiritualiteit?
‘Ware spiritualiteit kent geen valse spiritualiteit.’ Dwaalteksten over gezond verstand, spiritueel verstand, ghost busters en de geest van niet-weten.

Vrije wil

De Perongelukexpress
Ben jij het die wat wil of heerst de wil in jou? Wil jij de vrijheid wel? Dwingende dialogen over vrije wil, onvrije wil en ongewilde vrijheid.

Verlichting

Brieven verlichting
Voorbij vrijheid en onvrijheid; brieven over verlichting en niet-weten. ‘Zolang je denkt dat je de dingen kunt zien zoals ze zijn, zul je nooit vrij zijn.’

Catch 22
Eenentwintig metaforen voor spirituele verlichting. Maak je keus en betaal de prijs. En anders is daar altijd de tweeëntwintigste…

Zen

De Bergsoetra
Drieëndertig trappen naar de top.

Brieven zen
‘Wees een dwaallicht voor jezelf.’ Brieven over zen voorbij de dharma, voorbij het zelf, voorbij metta, mudita en mededogen, voorbij eenvoud en overgave.

Niet te geloven! De Linji lu
‘De ware mens heeft geen vorm, de ware leer heeft geen inhoud.’ Niet te geloven! De Linji Lu – nieuwe vertaling van deze zenklassieker. Tweede gewijzigde editie, 2018.

De Poortloze Poort
De zenklassieker De Poortloze Poort volgens Hans van Dam. Lachen en huilen om het raadsel van het leven. 48 Koans en 480 dwaalteksten.

Transmissie en transcendentie
Drieluik over transmissie, transcendentie, transparantie en transpiratie.

Zenmeester Hans van Dam
Waarom Hans geen meester is, geen leraar en geen leerling? Dat komt, hij heeft geen meester en geen leerling en geen lering.

Zenparadoxen; eerbewijs aan zen
Wat zen niet is.

Zondagskindjes

Zondagskindjes
Serie dwaalteksten die geen deel uitmaken van een serie. Ze verschijnen meestal op zondag.

De zenklassieker ‘De Linji lu’

Niet te geloven! De Linji Lu is een nieuwe, hedendaagse vertaling van de Linji Lu, de zenklassieker die ten grondslag ligt aan de rinzaischool van het zenboeddhisme. De eerste editie is in 2015 als serie gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad, de tweede editie verschijnt op dit moment als serie in het Boeddhistisch Dagblad.

Niet te geloven! De Linji Lu is ook te koop als paperback (ISBN 9789402182484, 186 pagina’s.

DE LINJI LU BEKIJKEN/KOPEN

De zenklassieker ‘De Poortloze Poort’

Niet om door te komen! De Poortloze Poort is van september 2016 tot juni 2018 als serie gepubliceerd in het Boeddhistisch Dagblad. Hij bevat alle 48 koans van de Wumenguan in een actuele vertaling en 480 dwaalteksten van de auteur bij wijze van commentaar.

Niet om door te komen! De Poortloze Poort is nu ook te koop als paperback.

DE POORTLOZE POORT BEKIJKEN/KOPEN

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu