• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Series » Recepten

Recepten

B'eter (logo door Jessica Hummel)
logo door Jessica Hummel

Om de veertien dagen hier heerlijke recepten, onder meer van ecoloog Jana Verboom.

Alle recepten:

  • Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
    Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.
  • Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
    Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.
  • Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
    Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.
  • Anneke – duurzame kippensoep
    Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
  • Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
    Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
  • Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
    Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
  • Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
    Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
  • Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
    Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
    Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
    Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
    Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
    Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
    Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel
    Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).
  • Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel
    Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).
  • Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
    Dit keer weer een plantaardig recept! Als kind was ik al dol op tomaten-crème soep, vóóral als ik ziek was.
  • Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip
    Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
  • Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip
    Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
  • Anneke – Super romig vegan ijs
    Heb jij ook al weer zo de lente in je hoofd? En is dan niet een van de eerste woorden die de zomerzon je brein in ‘straalt’: “IJS!”? Bij mij in ieder geval wel.
  • Anneke – Super romig vegan ijs
    Ook nu de zomer al lijkt te temperen en is het buiten redelijk guur, is vegan ijs lekker.
  • Anneke – Super romig vegan ijs
    Met name nu, met hoge temperaturen, is vegan ijs lekker.
  • Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
    Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
  • Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
    Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
  • Anneke – Thaise maaltijdsoep: Tom Kha Kai
    Ook als je dit gerecht nog niet kent en huiverig bent voor bijvoorbeeld de pittigheid van de Thaise keuken, kan ik je bijna wel garanderen dat je dit ontzettend lekker gaat vinden. Het is romig en als je oppast met de currypasta ook helemaal niet pittig!
  • Anneke – Tijd voor tuinbonen!
    Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde.
  • Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
    Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!
  • Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
    Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!
  • Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
    Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!
  • Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
    Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!
  • Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
    Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
  • Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
    Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
  • Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
    Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
  • Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
    Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
  • Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
    Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
  • Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
    Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
  • Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten
    Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!
  • Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
    Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
  • Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
    Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
  • Ardan – linzenruiten
    Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
  • Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
    De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.
  • Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
    De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.
  • B’eter – Beestloze BBQ Burgers
    Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij.
  • B’eter – Bietjes
    Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – Bietjes
    Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – Bietjes
    Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – Bietjes
    Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – Bietjes
    Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – bloemkool
    Bloemkool, nader bekeken.
  • B’eter – bloemkool
    Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
  • B’eter – bloemkool
    Bloemkool, nader bekeken.
  • B’eter – bloemkool
    Bloemkool is een kool, maar ook een bloem. Op kleine steeltjes zitten witte knopjes gerangschikt, alsof het fractals zijn zo mooi. De witte kleur zet je op het spoor van de calcium die een bloemkool kan leveren.
  • B’eter – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
    De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
  • B’eter – Cassave Cake
    Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen ...
  • B’eter – Cassave Cake
    Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen ...
  • B’eter – Champignons uit het pannetje
    Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
  • B’eter – champignons uit het pannetje
    Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide.
  • B’eter – Gazpacho
    Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”
  • B’eter – Gazpacho
    Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”
  • B’eter – Groenten roosteren in de oven
    Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • B’eter – Groenten roosteren in de oven
    Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • B’eter – Groenten roosteren in de oven
    Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten
    Doe de kasha in een grote schaal en serveer warm met roggebrood en een salade.
  • B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten
    Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide.
  • B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
    Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • B’eter – Paddenstoelensalade
    Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.
  • B’eter – Paddenstoelensalade
    In het recept wordt gewoon spek aanbevolen, maar in het schap van de supermarkt is tegenwoordig ook namaakspek te vinden, met een voortreffelijke smaak. Kijk op het etiket voor de bereidingswijze.
  • B’eter – Proef!
    In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en ...
  • B’eter – Shojin Ryori
    Voedingsbereiding voor spirituele ontwikkeling.
  • B’eter – Shojin Ryori
    Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’. Ene meneer Kushi heeft de kloosterkeuken geanalyseerd en in een soort dieetachtig concept gehesen met een hoop ‘do’s and don’ts’, wat veel mensen afschrikt.  De enige ‘don’ts’ in Shojin Ryori ...
  • B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje
    Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.
  • B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
    Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
  • B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus
    …
  • B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus
    Een lekker recept van Evelien Kroese.
  • B’eter – Venkel
     Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. ...
  • B’eter – Venkel
    Jessica Hummel: ‘Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof.’
  • B’eter – Venkel
    Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof.
  • B’eter – voedzame paddenstoelensalade
    Evelien Kroese: ‘Met toch nog behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.’
  • B’eter – voor de boeddhistische eter
    Het Boeddhistisch Dagblad is een eetrubriek rijker. We starten ‘r met pindasoep.
  • B’eter- Sojabonenhummus
    Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
  • B’eter- Sojabonenhummus
    Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
  • B’eter- Variëren met wortel
    Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
  • B’eter- Variëren met wortel
    Wat te eten in april/mei? Zo’n beetje het slechtste wat je – qua groente en fruit – kunt eten. Op dit moment zijn dat blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
  • B’eter – 10x vegan innovatie op Horecava 2020
    Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers.
  • B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
    Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
  • B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
    Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
  • B’eter – Koken in de wildernis
    Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.
  • B’eter – vegetarisch Fins koken
    De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
  • B’eter – vegetarisch Fins koken
    De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
  • B’eter – vegetarisch Fins koken
    De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
  • B’eter – vegetarisch Fins koken
    De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
  • B’eter – vegetarisch Fins koken
    De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.’ Jessica is dood, zij ontwierp B’eter, recepten voor eters uit de boeddhistische keuken. Het BD heeft veel aan haar te danken.
  • B’eter -Salade in een weckpot
    De keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
  • B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
    Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
  • B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
    Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
  • B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
    Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
  • B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
    Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
  • B’eter Koken in de wildernis
    Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.
  • B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen
    Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
  • B’eter van Jana -Salade in een weckpot
    Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
  • B’eter: Linzen eten voor een betere wereld
    Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
  • B’eter: Recept Vijgenbrood
    Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
  • B’eter: Recept Vijgenbrood
    In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg.
  • Broccoli-cashewnotencurry
    Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen.
  • Broeder in de pan
    Mijn Rotterdamse oma Trui *1891 bakte vroeger toen ik nog een klein jongetje was Broeder in de Pan. Nee, geen Alva of inquisitie. Maar een lekker brood.
  • De kok zet het werk van de boer voort
    Heb je er wel eens bij stilgestaan dat processen en thema’s die zich op het land afspelen, terugkomen in de keuken? . Ilse Beurskens-van den Bosch is docent en auteur antroposofie en voeding. Ze legt uit hoe hoe de kok vitaliteit in de voeding kan behouden, versterken of toevoegen.
  • De kruidkoek van oma Lubje
    Een ‘oma Lubje’ is een kruidkoek die al vier generaties wordt gebakken.
  • De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel
    Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
  • De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel
    Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
  • Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
    Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
  • Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
    Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
  • Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
    Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
  • Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels
    Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen ...
  • Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
    Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
  • Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
    Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’
  • Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
    Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
  • Het is zomerweer, tijd voor lichtere kookstijlen.
    Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’
  • Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.
  • In memoriam: Jessica Hummel
    Vandaag hoorden we dat Jessica Hummel is overleden. De meeste mensen leven niet lang genoeg, en zeker Jessica niet. Ze is 55 jaar geworden.
  • Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
    De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
  • Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
    Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
  • Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje
    Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.
  • Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
    Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
    Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
  • Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
    Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de ...
  • Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
    Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de ...
  • Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes
    Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.
  • Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers
    Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg?
  • Jana- Aardappelgnocchi
    Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Jana- bonbons uit het bos
    Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
  • Jana- Pompoenpitten roosteren
    Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.
  • Jana- Wat at de Boeddha?
    De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
  • Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
    Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
    Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
    Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
    Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
  • Kweeperensnoepjes met biologisch fruit
    Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter.
  • Linzenruiten
    Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
  • Maleisische ananascurry (ananas lemak)
    Hierbij een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen. De ingrediënten variëren, soms zit er doerian in (een sterk stinkende vrucht die sommige mensen walgelijk vinden en andere heerlijk – sommige bussen en hotels zijn uitgerust met een “no durian” ...
  • Maleisische ananascurry (ananas lemak)
    Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
  • Maleisische ananascurry (ananas lemak)
    Dit keer een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
  • Marcel Rouweler – tortilla con patates
    Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken.
  • Mieke Vervecken – salade sushi
    Mieke Vervecken: ‘Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.’
  • Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken
    Mieke studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA.
  • Mieke- Het zoete leven
    De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.
  • Mieke- Het zoete leven
    De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.
  • Mieke- salade sushi
    Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.
  • Mieke- salade sushi
    Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Een van deze gelukte experimenten…salade sushi.
  • Mieke- salade sushi
    Mieke Vervecken: ‘Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.’
  • Mieke- salade sushi
    Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Een van deze gelukte experimenten…salade sushi.
  • Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
    Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.
  • Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
    Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.
  • Moniek Nooren – de een z’n dood is de ander z’n brood
    “Waste not, want not” stond ooit als motto in een map met menuvoorbeelden van het meditatiecentrum in Engeland. “Niets verspillen, niemand tekort doen.” Het is een lijfspreuk voor onze cursuskeuken gebleven.
  • Moniek Nooren – vol overgave genieten
    Ze geniet onmiskenbaar terwijl ze hap voor hap uitkiest, kauwt en proeft. Als het bord leeg is, kijkt ze stralend om zich heen en blijft even nagenietend zitten. Ze vult haar bord nooit voor een tweede keer maar gaat wel nog een toetje en een kop koffie halen.
  • Moniek Nooren – Birmese rijst met kikkererwten
    Ontbijt, voedzaam, eiwitrijk, zonder zuivel, glutenvrij? (afhankelijk van de sojasaus).
  • Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
    Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)
    Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.
  • Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)
    Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.
  • Recepten uit Libanon
    Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.
  • Recepten uit Libanon
    Wie echt eens toe is aan iets nieuws raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.
  • Recepten voor een gezond en mededogend hart
    Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Recepten voor een gezond en mededogend hart
    Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Recepten voor een gezond en mededogend hart
    Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Recepten voor een gezond en mededogend hart
    Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Reflecties van een kok – staal contra stilte
    “Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.
  • Reflecties van een kok – staal contra stilte
    Moniek Nooren: “Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.
  • Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
    Weggooien is altijd zonde. Van de Sint Maartensviering had ik twee uitgeholde pompoenen – als lampion- overgehouden. Op wat gemorst kaarsvet en schroeiplekken na waren ze nog prima bruikbaar om te verwerken in een gerecht.
  • Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
    Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
  • Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi
    Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Refreshing Earth of the Heart – Aardappelgnocchi
    Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
    In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en ...
  • Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
    Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
    Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.
  • Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
    Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
    Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
    Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
    Koken met kruiden brengt beperkingen met zich mee: niet iedereen vindt peulvruchten en sterke kruiden als verse koriander lekker. Ik maak de laatste tijd dan ook vaak maaltijdsoep, of een AGV’tje: aardappelen, groente en vleesvervanger.
  • Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
    Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
  • Refreshing Earth of the Heart – Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
    Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
  • Refreshing Earth of the Heart – bessen
    Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de ...
  • Refreshing Earth of the Heart – bessen
    Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de ...
  • Refreshing Earth of the Heart – bessen
    Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de ...
  • Refreshing Earth of the Heart – bonbons uit het bos
    Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
  • Refreshing Earth of the Heart – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes
    De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
  • Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book
    Al zoekend op Internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat.
  • Refreshing earth of the heart – De keuken van het Romeinse Rijk
    Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
  • Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
    Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
  • Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
    Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
  • Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
    Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
  • Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
    Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
  • Refreshing Earth of the Heart – dilemma’s en dadel-walnootmuffins
    Als bewuste eter zie ik me dagelijks geconfronteerd met dilemma’s en heb soms moeite met het vinden van de gulden middenweg.
  • Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
    Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
  • Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
    Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
  • Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies
    Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
  • Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous
    Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.
  • Refreshing Earth of the Heart – groentecurry met couscous
    Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.
  • Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
    Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
    Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
    Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
  • Refreshing Earth of the Heart – Hele bloemkool uit de oven
    Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
  • Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
    Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
  • Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
    Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
    Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek
    Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.
  • Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek
    Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.
  • Refreshing Earth of the Heart – Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek
    Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.
  • Refreshing earth of the heart – Kerstmenu met een Marokkaans tintje
    Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.
  • Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag
    Het Midden-Oosten associëren we tegenwoordig eerder met bloedige oorlogen en moslimterrorisme dan met lekker eten, maar uit deze bakermat van onze beschaving komen verrukkelijke, kruidige gerechten.
  • Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld
    Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
  • Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
    Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
  • Refreshing Earth of the Heart – Maleisische ananascurry (ananas lemak)
    Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen.
  • Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten
    In de tijd van de Boeddha was ascese populair onder spirituele zoekers. Na jaren van vasten en zelfkastijding besefte Siddhartha Gautama echter dat dit soort lijden niet het pad naar het uiteindelijke geluk was. Een uitgemergeld lichaam leent zich slecht om een geestelijke zoektocht te dragen.
  • Refreshing earth of the heart – mindful eten
    In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en ...
  • Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
    Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • Refreshing Earth of the Heart – ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje
    Het volgende recept is niet moeilijk maar vergt relatief veel voorbereidingstijd. Trek er de tijd voor uit om mindful te schillen, te doppen (hazelnoten), en te snijden, of doe het met een aantal mensen samen.
  • Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
    Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
  • Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
    Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
  • Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
    Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
  • Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
    Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
  • Refreshing Earth of the Heart – paddenstoelen-venkelrisotto
    Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm).
  • Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
    Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?
  • Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
    Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?
  • Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
    Er is al jaren veel aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie.
  • Refreshing Earth of the Heart – pompoen uit de oven met rucolapesto
    De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost.
  • Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren
    Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.
  • Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood
    In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Maar er zijn lekkere gerechten te maken van ‘overtollig’ voedsel.
  • Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto
    Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen).
  • Refreshing earth of the heart – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
    Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
  • Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
    Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
  • Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
    Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
  • Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
    Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
  • Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
    Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
  • Refreshing Earth of the Heart – Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie
    Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
  • Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
    Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
  • Refreshing Earth of the Heart – variëren met wortel
    Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
  • Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
    De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
  • Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
    De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
  • Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
    De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
  • Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
    De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
  • Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
    Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
  • Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
    Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
  • Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
    Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
  • Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
    Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
  • Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
    Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.
  • Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
    Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.
  • Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
    Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.
  • Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha?
    De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
  • Refreshing earth of the heart – Wat at de Boeddha?
    De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
  • Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
    Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet.
  • Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
    Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.
  • Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II
    Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten.
  • Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)
    Het volgende gerecht is met relatief eenvoudig verkrijgbare ingrediënten te maken, zelfs onze enige supermarkt heeft tegenwoordig zoete aardappelen in het schap.
  • Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-
    De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker.
  • Refreshing Earth of the Heart -vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook
    Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.
  • Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood
    Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
  • Refreshing earth of the heart- Aardappelgnocchi
    Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Refreshing earth of the heart- Kerstmenu met een Marokkaans tintje
    De kleuren van deze gerechten passen ook wel bij de kerst: een groen soepje, groene, rode en oranje groenten. Het snijden met volle aandacht is nodig ook: mijn handen zitten vol littekens, stille getuigen van momenten met minder concentratie.
  • Refreshing earth of the heart- Pompoenpitten roosteren
    Pompoenpitten bevatten veel vitaminen en mineralen, net als andere noten en zaden. Weggooien is zonde. Pompoenpitten gebruiken in plaats van weggooien past bovendien helemaal in mijn streven om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Refreshing Earth of the Heart: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst
    Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai.
  • Salade in een weckpot
    Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
  • Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole
    Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
  • Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
    Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
  • Seitan neprunderlapjes met pittige saus
    Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
  • Seitan neprunderlapjes met pittige saus
    Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
  • Seitan neprunderlapjes met pittige saus
    Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
  • Shojin Ryori – de Japanse zen-kloosterkeuken
    Shojin Ryori is de naam van de Japanse Zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’Macrobiotiek’.
  • Tien jaar Boeddhistisch Dagblad
    …
  • Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom
    Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.
  • Vegarevolutie: gegrilde paprika-pesto tosti en Nutella French toast
    Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten.
  • Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten
    Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde.
  • Vietnamese soep met citroengras en shiitake
    Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
  • Vietnamese soep met citroengras en shiitake
    Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)
    Dit is niet zomaar een receptenrubriek, het is tegelijkertijd een verslag van mijn al twee jaar durende onderzoek – sinds ik het boek Proef, Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh in de boekwinkel oppakte – naar het hoe en waarom van te veel en te ongezond eten, waar ook ik mij vaker dan ...
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
    Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
    Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
    Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
  • YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
    Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
  • YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
    Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
  • YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
    Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
  • Zeshin – Shojin Ryori
    Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Primaire Sidebar

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
27 mrt
Wekelijkse Zen in Twente meditatie avond op maandag
27 mrt 23
28 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
28 mrt 23
28 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
28 mrt 23
Rotterdam
29 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
29 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Wereldwijd blinddoeken wetenschappers standbeelden en eisen klimaatactie
    • Guy – De aandacht van satipatthana (2)
    • Ludo – Eén
    • Bhutan: ‘Bruto Nationaal Ongeluk voor 140.000 verzwegen vluchtelingen’
    • Het verkennen van Bhutans spirituele erfgoed, boeddhistische tradities

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens