Recepten

B'eter (logo door Jessica Hummel)

logo door Jessica Hummel

Om de veertien dagen hier heerlijke recepten, onder meer van ecoloog Jana Verboom.

Alle recepten:

  • Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.
  • Anneke – duurzame kippensoep Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).
  • Anneke – Super romig vegan ijs Heb jij ook al weer zo de lente in je hoofd? En is dan niet een van de eerste woorden die de zomerzon je brein in ‘straalt’: “IJS!”? Bij mij in ieder geval wel.
  • Anneke – Tijd voor tuinbonen! Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde.
  • Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot!
  • Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’) Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
  • B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten Doe de kasha in een grote schaal en serveer warm met roggebrood en een salade.
  • B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.
  • B’eter Oud(e) en nieuw(e) feestrecepten Dit is mijn laatste bijdrage in 2013, ik wens iedereen vanaf deze plek een gelukkig, gezond, en knurd 2014.
  • B’eter van Jana -Salade in een weckpot Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
  • Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
  • Jana – De keuken van het Romeinse Rijk Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
  • Jana – Hele bloemkool uit de oven Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
  • Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.
  • Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • Jana – Recepten voor een gezond en mededogend hart Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
  • Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.
  • Jana – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet.
  • Jana B’eter – De V van… Vanuatu (bananentaart) Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
  • Jana- Aardappelgnocchi Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Jana- Appeltaart zonder E-nummers Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Jana- bonbons uit het bos Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
  • Jana- Pompoenpitten roosteren Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.
  • Jana- Wat at de Boeddha? De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
  • Kweeperensnoepjes met biologisch fruit Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu