Recepten

B'eter (logo door Jessica Hummel)

logo door Jessica Hummel

Om de veertien dagen hier heerlijke recepten, ondermeer van ecoloog Jana Verboom.

Alle recepten:

  • Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado Met de kerstdagen net achter de rug, en alle snoeperij die daar ongetwijfeld bij kwam kijken, wil ik jullie toch nog pogen te verleiden tot het uitproberen van een zoet recept.
  • Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
  • Anneke – Super romig vegan ijs Heb jij ook al weer zo de lente in je hoofd? En is dan niet een van de eerste woorden die de zomerzon je brein in ‘straalt’: “IJS!”? Bij mij in ieder geval wel.
  • Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
  • Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!
  • Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
  • Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.
  • B’eter – Beestloze BBQ Burgers Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij.
  • B’eter – Bietjes Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Het bietje.
  • B’eter – bloemkool Bloemkool, nader bekeken.
  • B’eter – Cassave Cake Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen ...
  • B’eter – Champignons uit het pannetje Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
  • B’eter – Eten uit de natuur Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
  • B’eter – Groenten roosteren in de oven Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
  • B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten Doe de kasha in een grote schaal en serveer warm met roggebrood en een salade.
  • B’eter – Paddenstoelensalade Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.
  • B’eter – Proef! Vorig jaar verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en ...
  • B’eter – Shojin Ryori Voedingsbereiding voor spirituele ontwikkeling.
  • B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.
  • B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.
  • B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus
  • B’eter – Venkel  Je zou het niet zeggen maar venkel is familie van de wortel. Dat het een wat chique familielid lijkt komt natuurlijk door de prachtige vorm en kleur. Een venkel is een kunstwerk op zich, met die subtiel witte nerven en overlappende bladen die uitmonden in ronde uitsteeksels en uiteindelijk in lichtgroene takjes met vrolijk loof. ...
  • B’eter – voor de Boeddhistische eter Het Boeddhistisch Dagblad is een eetrubriek rijker. We starten ‘r met pindasoep.
  • B’eter Zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans) Het volgende gerecht is met relatief eenvoudig verkrijgbare ingrediënten te maken, zelfs onze enige supermarkt heeft tegenwoordig zoete aardappelen in het schap.
  • B’eter- Sojabonenhummus Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
  • B’eter- Variëren met wortel Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
  • B’eter- Vlaamse broodpudding (bodding) Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.
  • B’eter: Tempeh kering met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten van januari zijn gelukkig allesbehalve saai.
  • B’eter Bessen Bessen zijn lekker en gezond, en het zelf plukken van bessen geeft veel voldoening. Je komt helemaal thuis in het hier en nu als je bijvoorbeeld bosbessen of bramen aan het plukken bent. Kinderen vinden het over het algemeen geweldig om bessen te plukken. Het is bovendien goed om te leren over eten uit de ...
  • B’eter Dilemma’s en dadel-walnootmuffins Als bewuste eter zie ik me dagelijks geconfronteerd met dilemma’s en heb soms moeite met het vinden van de gulden middenweg.
  • B’eter falafel met tomatensalsa De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker.
  • B’eter groene smoothies en gevulde vijgen Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
  • B’eter groentecurry met couscous Naast voedselverspilling zijn de toenemende vleesconsumptie en de vaak enorme afstand die voedsel aflegt van boerderij naar consument onderdeel van het probleem om zes miljard, en in de toekomst zelfs negen miljard mensen te voeden zonder de aarde te vernietigen.
  • B’eter Koken in de wildernis Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.
  • B’eter Oud(e) en nieuw(e) feestrecepten Dit is mijn laatste bijdrage in 2013, ik wens iedereen vanaf deze plek een gelukkig, gezond, en knurd 2014.
  • B’eter Paddenstoelen-venkelrisotto Nu is de tijd om de natuur in te gaan om paddenstoelen te zoeken. In Nederland zijn meer dan vierduizend soorten te vinden in vele vormen (met of zonder steel, met of zonder hoed) en vrijwel alle denkbare kleuren en maten (van enkele mm tot tientallen cm).
  • B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
  • B’eter Plofkipvrije Tajine Er is de laatste tijd veel aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie.
  • B’eter Pompoen uit de oven met rucolapesto De pompoen is de lotusbloem onder de groenten. Net zoals de lotus slijk en modder nodig heeft, gedijt de pompoenplant het best op mest en compost.
  • B’eter Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto Bij ons in de supermarkt worden producten op de TGT datum 35% afgeprijsd, en ik koop ze zowel om te voorkomen dat ze aan het einde van de dag worden weggegooid, als om geld te besparen. Ik geloof dat ik slechts één keer iets heb moeten weggooien (mosselen).
  • B’eter van Jana -Salade in een weckpot Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.
  • B’eter vega-pizza en pepernoten De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici, mijn kinderen, worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas. Het commentaar van mijn zoon was overigens: “het is lekker, maar ik zou het geen pizza noemen”. Oordeel zelf.
  • B’eter vegetarisch Fins koken De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
  • B’eter Vegetarische visschotel uit het Plum Village Cookbook Met aandacht je eten bereiden en opeten bestaat naast het leren van je fouten en de notie om het volgende keer anders, beter te doen. Feedback van je eigen zintuigen en van je tafelgenoten leidt tot betere recepten en meer genot aan tafel.
  • B’eter: Linzen eten voor een betere wereld Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
  • B’eter: Recept Vijgenbrood Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
  • B’eter: twee heiligen en pompoenchocoladetaart Mijn dochter kwam thuis met twee pompoenen die ze op school had uitgehold en die dienst hadden gedaan als lampion bij de Sint Maarten viering. Op wat gemorst kaarsvet en schroeiplekken na waren ze nog prima bruikbaar om te verwerken in een gerecht.
  • Broccoli-cashewnotencurry Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen.
  • Broeder in de pan Mijn Rotterdamse oma Trui *1891 bakte vroeger toen ik nog een klein jongetje was Broeder in de Pan. Nee, geen Alva of inquisitie. Maar een lekker brood.
  • Curry uit het Plum Village cook book In januari beloofde ik in deze rubriek aandacht te besteden aan de zen keuken. Dat bleek lastiger dan ik dacht. Al zoekend op Internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat.
  • De kruidkoek van oma Lubje Een ‘oma Lubje’ is een kruidkoek die al vier generaties wordt gebakken.
  • De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel Al enige tijd leef ik vegan en leef ik me uit in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. Een van die experimenten is de Mexicaanse tortillaschotel.
  • Gazpacho Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Jan Chozen Bays, stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”
  • Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
  • Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen. Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
  • Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.
  • Jana – De keuken van het Romeinse Rijk Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
  • Jana – Hele bloemkool uit de oven Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
  • Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.
  • Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
  • Jana – Recepten voor een gezond en mededogend hart Het dieet van dr. Esselstyn c.s. is ook een dieet met compassie voor andere levende wezens. In zijn woorden: “eet niets wat een gezicht heeft, of een moeder”.
  • Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.
  • Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.
  • Jana – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet.
  • Jana B’eter – De V van… Vanuatu (bananentaart) Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.
  • Jana- Aardappelgnocchi Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
  • Jana- Appeltaart zonder E-nummers Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
  • Jana- bonbons uit het bos Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
  • Jana- Pompoenpitten roosteren Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.
  • Jana- Wat at de Boeddha? De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
  • Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
  • Kerstdinertip en recept voor supersimpele kruidkoek Ons gezin maakt al jarenlang deel uit van een eetclub(je) met twee andere gezinnen, en anders dan in het gelijknamige boek en de film draait het hier niet om alcohol, macht en seks, maar om lekker en verrassend eten en nieuwe dingen uitproberen.
  • Kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag Het Midden-Oosten associëren we tegenwoordig eerder met bloedige oorlogen en moslimterrorisme dan met lekker eten, maar uit deze bakermat van onze beschaving komen verrukkelijke, kruidige gerechten.
  • Kweeperensnoepjes met biologisch fruit Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter.
  • Leeuwarden hoofdstad van de smaak Vier de Week van de Smaak dit jaar in Smaakstad Leeuwarden (11-20 sept.)
  • Linzenruiten Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
  • Maleisische ananascurry (ananas lemak) In mijn fantasie zag ik de lege hotelkamers (waarschijnlijk heeft niemand die reserveringen geannuleerd), restauranttafels die leeg bleven, attracties die niet werden bezocht, natuur die niet werd beleefd, tochten die niet werden gemaakt. Het leven zit raar in elkaar, het kan ineens zomaar afgelopen zijn.
  • Marsepein van walnoten Omdat mijn lichaam mij al een tijdje signalen afgeeft dat iets in mijn dieet niet goed voor mij is – terwijl ik toch redelijk gezond en evenwichtig eet -, heb ik me wat verdiept in eliminatiediëten. Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergieën en intoleranties.
  • Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken Mieke studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA.
  • Mieke- Het zoete leven De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.
  • Mieke- salade sushi Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.
  • Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’ Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.
  • Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin) Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.
  • Ovenschotel met prei, paddenstoelen, pompoen en een kruidenkorstje Tot nu toe kookte ik voor de rubriek vooral dingen die ikzelf lekker, verantwoord en gezond vind. Maar bij het zien van dit gerecht barstte mijn dochter (11 jaar, groep 8) in tranen uit, en verzuchtte waarom wij niet gewoon spareribs en kippenpootjes kunnen eten. Toen besefte ik dat hier een geheel nieuwe uitdaging ...
  • Over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
  • Panzanella, Toscaanse broodsalade Mindful eten. “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?
  • Recepten uit Libanon Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.
  • Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
  • Seitan neprunderlapjes met pittige saus Het recept is er niet eentje die je in een handomdraai maakt. Je hebt er redelijk wat tijd voor nodig, zoals voor alle seitanrecepten, maar dan héb je ook wat.
  • Selderijsoep met appel (of peer) en bieslookolie Eat by choice not by habit gaat over het toepassen van NVC in relatie tot jezelf en je voedsel: het leren herkennen van je gewoonte-energieën en hun oorsprong, zonder jezelf te veroordelen, en het zoeken naar andere strategieën om je onderliggende behoeften te vervullen dan met ongezond of te veel eten.
  • Tortilla con patates van Marcel Rouweler Ooit (1981) geleerd van een Spaanse stagiaire, die werkte op hetzelfde architectenbureau als mijn partner. Toen schrokken we nog van de tankauto’s olijfolie die gebruikt werden, maar half om half kon ook. Inmiddels hebben we ook nog wel gewone olie in de keuken.
  • Vegarevolutie: gegrilde paprika-pesto tosti en Nutella French toast Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten.
  • Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde.
  • Vietnamese soep met citroengras en shiitake Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2) Dit is niet zomaar een receptenrubriek, het is tegelijkertijd een verslag van mijn al twee jaar durende onderzoek – sinds ik het boek Proef, Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh in de boekwinkel oppakte – naar het hoe en waarom van te veel en te ongezond eten, waar ook ik mij vaker dan ...
  • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben? Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
  • Wat at de Boeddha (2) Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.
  • YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
  • Zelf seitan maken Eén van de meest gestelde vragen aan vegetariërs en veganisten is waarschijnlijk: krijg je wel genoeg eiwitten binnen? Gek genoeg vraagt niemand zich dat af bij bijvoorbeeld een koe, waarvan we het normaal vinden dat ze op een dieet van gras en water rundvlees, melk, en kalfjes produceert.
  • Zelf seitan maken II / Recepten uit Libanon II Eten klaarmaken, ik doe het met mijn volle aandacht, want anders leidt dat tot lelijke snijwonden en mislukte gerechten.
  • Zeshin – Shojin Ryori Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

 

Reageren is niet meer mogelijk

Menu