In veel religies zwaaien mannen de scepter, het kruis, het wierookvat of iets anders. Zij bepaalden vroeger wat goed was, en wat niet. Dat proberen ze overigens nog steeds. Om hun gezwaai legitimiteit te verschaffen, beroepen zij zich op oude teksten, die doorgaans óók door mannen zijn opgesteld, aan mannen zijn geopenbaard of door mannen heilig zijn verklaard.
Dharmapelgrim
Over Theologie 28 – Geloof en moraal (Moraaltheologie)
Gelukkig hebben christenen de Bijbel, waarin allerlei verhalen staan die duidelijk maken wat God goed of fout vindt. Je mag niemand dood meppen, behalve wanneer die persoon jou wil doodmeppen, want dan is het slim om als eerste te meppen zodat jij blijft leven en de ander het loodje legt.
Over Theologie 27 -Dogmatiek
Er zijn bosjes mensen die de kriebels krijgen van het woord ‘dogma’. Ik denk dat dat komt doordat ze niet goed weten wat ze met dat woord aanmoeten, er een onjuiste voorstelling bij hebben of denken dat het iets absoluut vaststaands is, iets waarover op geen enkele manier meer te praten valt. Klopt niet. Een dogma is eigenlijk het resultaat van een lang proces van wikken en wegen.
Over Theologie 26 – Fundamentele Theologie
Fundamentele vragen dwingen je om verder te kijken, dieper te voelen, met meer inzet te zoeken naar antwoorden. Wat je ervoor terugkrijgt zijn dan méér vragen, vrees ik. Nee, dat hoop ik! Antwoorden slaan – denk ik – dood, vragen houden je in leven, wellicht zelfs voorbij het uittreden uit het stoffelijk lichaam.
Over Theologie 25 – Het Nieuwe Testament
Jezus beschikte niet over het NT. Dat vergeten mensen wel eens. Of vergeten, vergeten … ze beseffen het vaak niet. Jezus beschikte uitsluitend over de boeken van Mozes (de eerste vijf boeken van het OT); de Psalmen, de Joodse Wet, de Profeten en wat schriftgeleerden daar allemaal over te berde hadden gebracht.
Over Theologie 24 – Het Oude Testament
De songtekst bevat een waarschuwing dat de eerstvolgende kruistocht om de hoek van de deur ligt! Wie even doordenkt: de goede kant wint altijd, want de winnaar bepaalt immers wat goed is. Toch? En God staat altijd aan de kant van de winnaar, want God kan nu eenmaal niet verliezen. Toch?
Over Theologie 23 – Godsdienstwetenschap
Het zal aan mij liggen, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Godsdienstwetenschap lijkt op het grondig analyseren van een reeks brieven. De wetenschappers kunnen je na hun onderzoek precies vertellen op welk soort papier de brieven zijn geschreven; of de schrijver links of rechtshandig was; man of vrouw; en ga zo maar door.
Over Theologie 22 – Heeft de kerk nog toekomst?
Het dringt langzaam maar zeker tot de kerk door dat de helft van de wereldbevolking uit vrouwen bestaat. Sorry, dat wisten ze natuurlijk al. Ik bedoel: de kerk begint te begrijpen dat beide helften van de wereldbevolking weliswaar verschillend van kunne zijn, maar zeker niet verschillend in kunnen.
Over Theologie (21) – Het Nationaal Socialisme (2)
Blijft de vraag: waar is / was God tijdens en na de gruwelen van de vernietigingskampen, de verwoestende bombardementen en de nietsontziende slachtpartijen op stranden en slagvelden, in ontbladerde oerwouden en onder de rook van in brand staande olievelden.
Over Theologie 20 – Het Nationaal Socialisme
Het Nationaal Socialisme? Wat heeft dat in godsnaam met theologie te maken? Nou, het hangt er maar vanaf hoe je er tegenaan kijkt. Ik denk dat iemand die iets over theologie wil weten niet om het Nationaal Socialisme heen kan.