Een monnik vroeg een oud vrouwtje de weg naar de tempel. Het vrouwtje zei: ‘Almaar rechtdoor.’ Terwijl de monnik verder liep, voegde ze er zachtjes aan toe: ‘Dan kom je er nooit.’

Terug in het klooster vroeg de monnik aan de meester of hij het vrouwtje niet eens wilde testen. ‘Waarop?’ ‘Op haar zengehalte.’ ‘Wat is het zengehalte van iemand die een vrouwtje op haar zengehalte wil testen?’ vroeg de meester.

‘Eigenlijk wilde ik u testen’, bekende de monnik. ‘Waarop?’ ‘Ik was benieuwd of ik u zo gek kon krijgen iemand op zijn zengehalte te testen.’

‘Nou,’ zei de meester, ‘in ieder geval heb je iemand zo gek gekregen iemand op zijn zengehalte te testen.’ ‘Wie dan?’ vroeg de monnik verbaasd. ‘Jezelf natuurlijk.’ ‘En, wat is mijn zengehalte?’ ‘Oud wijf’, zei de meester.

Deze tekst maakt deel uit van Poort 31 van de serie Niet om door te komen! De Poortloze Poort van Hans van Dam. Illustraties: Lucienne van Dam. De Poortloze Poort als boek. Alle publicaties van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk