Koan 42 van de zenklassieker De Poortloze Poort vertaald en verklaard door Hans van Dam.

 

Lang geleden, in de tijd dat Shakyamuni nog leefde, ging Manjushri naar een boeddhaberaad, maar hij kwam te laat en iedereen was al naar huis. Vlak naast Boeddha’s troon zat echter nog een meisje, diep in meditatie verzonken.

Manjushri zei: ‘Zo dicht bij uw troon, hoe doet ze dat?’ Shakyamuni zei: ‘Vraag het haar zelf maar.’ Manjushri knipte met zijn vingers, liep drie keer om haar heen, nam haar mee naar de brahmahemel en wendde al zijn bovennatuurlijke krachten aan, zonder enig effect.

Boeddha zei: ‘Zelfs honderd of duizend Manjushri’s zouden haar nog niet kunnen wekken maar daar beneden, twaalfhonderd miljoen landen verderop, ontelbaar als de zandkorrels van de Ganges, vind je een bodhisattva die in onwetendheid verkeert. Hij krijgt haar vast wel wakker.’

Daar rees de bodhisattva in kwestie reeds uit de aarde op en maakte een buiging voor de Boeddha, die naar het meisje wees. De bodhisattva ging voor haar staan en had nog niet met zijn vingers geknipt of het meisje ontwaakte al uit haar trance.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

 

Hij krijgt haar vast wel wakker

 

Lees ook: Bodhisattvageloften voor iedereen

 

Evam me sutam

 

Lang geleden, in de tijd dat Shakyamuni nog leefde, ging Manjushri naar een boeddhaberaad, maar hij kwam te laat en iedereen was al naar huis. Vlak naast Boeddha’s troon zat echter nog een meisje in een diepe trance.

‘Jesses, een wijf’, riep Manjushri geschrokken, want je bent een boeddha of je bent het niet. Shakyamuni haalde zijn schouders op. ‘Je merkt er eigenlijk niks van,’ zei hij vergoelijkend, ‘ze verkeert aldoor in samadhi.’

‘Waren alle vrouwen maar zo’, mijmerde Manjushri. Hij bekeek haar van alle kanten, knipte een paar keer met zijn vingers, blies in haar oren, trok haar pij een stukje open en hijgde: ‘Alle Gierbergen nog aan toe.’ ‘Jij mag er anders ook wezen’, zei Boeddha hees.

Het meisje dacht, aldus heb ik gehoord, maar wie zal mij geloven? En vluchtte opnieuw in haar trance.

 

Tip: Idolen van de zoeker

 

Baatzucht

 

Er was een eens een meisje dat heel diep kon mediteren – zo diep dat niets of niemand haar uit haar concentratie kon halen. Zelfs wanneer iemand in spirituele nood voor haar ging staan werd ze niet wakker.

De hele boeddhistische gemeenschap nam het haar kwalijk, behalve haar moeder, die dat ook had in de tijd dat ze nog mediteerde. Als boetedoening leed het meisje eronder zoveel ze kon, maar het mocht niet baten.

 

De edelste waarheid

 

Er was eens een meisje dat heel diep kon mediteren – zo diep dat niets of niemand haar uit haar concentratie kon halen. Zelfs wanneer iemand in spirituele nood voor haar ging staan werd ze niet wakker. Werd ze toevallig toch wakker, dan liet ze niets merken.

Toen Boeddha haar daarop aansprak, zei ze: ‘Weet u nou nog niet dat lijden gewoon bij het leven hoort? Als u zo doorgaat gaan de mensen nog aan hun lijden lijden. Dan zijn we pas echt in de aap gelogeerd.’

 

Lees ook: Lijden hoort erbij

 

De meditatie voorbij

 

Er was eens een meisje dat heel diep kon mediteren – zo diep dat niets of niemand haar uit haar concentratie kon halen. Iedereen bewonderde haar mateloos, maar zelf zei ze: ‘Ik kan het ook niet helpen.’ Tegen mensen die niet diep konden mediteren, verzuchtte ze dikwijls: ‘Ik wou dat ik dat kon’, maar ze bleven haar bejubelen.

Ten einde raad stopte ze met mediteren. Toen pas begrepen de mensen dat meditatie ook niet zaligmakend was. En nóg werd ze aanbeden, meer dan ooit omdat ze, meende het volk, nu zelfs de meditatie voorbij was.

Pas toen ze uit het leven stapte, begrepen de mensen dat aanbidding ook niet zaligmakend was.

 

Lees ook: Goeroes en goeroelopers

 

Pelgrimsfeest

 

Er was eens een meisje dat heel diep kon mediteren. Op een dag mediteerde ze zo diep dat ze de weg terug niet meer kon vinden. Behoedzaam werd ze in bed gelegd en met allerlei apparaten verbonden die voor haar piepten, kreunden en zuchtten.

Een eindeloze stoet pelgrims trok langs haar laatste rustplaats, waarvan de knoppen en spijlen glansden door de vele aanrakingen. Daar ze altijd huilde werd ze bezongen om haar grote mededogen. Iedereen die ook maar eventjes in haar nabijheid verkeerde voelde zich getroost en gesterkt.

En het meisje? Ach, het meisje.

 

Bhuddies

 

Er was eens een meisje dat helemaal niet kon mediteren. Iedereen kon beter mediteren dan zij. Daarom wilden de mensen graag samen met haar mediteren.

Als ze haar dan zagen wiebelen en schuifelen en om zich heen kijken en krabben en vingeren en maar weer opstaan om zogenaamd te gaan plassen en na een poosje toch maar weer kwam zitten met de geur van bier, vis en sigarettenrook om haar heen, hadden ze het plezierige gevoel dat ze zelf fantastisch konden mediteren.

Vandaar dat mensen graag wilden mediteren met het meisje dat helemaal niet kon mediteren.

 

Lees ook: Piekeren over piekervaringen

 

Pro

 

Er was eens een meisje dat fantastisch kon mediteren. Niemand kon zo goed mediteren als zij. Ze zat maar te wiebelen en te schuifelen en om zich heen te kijken en te krabben en te vingeren en te kreunen, stond om de klipklap op om te gaan plassen of een biertje te drinken of een sigaretje te roken of televisie te kijken of haar mail te checken – het hield niet op. Of ze nou op een zafu of op een sofa zat, op de pot of op de fiets, in de bus of in het bos, het was haar allemaal om het even.

O o, wat kon dat meisje fantastisch mediteren.

 

Lees ook: mediteren zonder mediteren

 

Zombies

 

Er was eens een meisje dat helemaal niet kon mediteren. Iedereen in de hele wereld wel, en ze deden niet anders van de vroege morgen tot de late avond. Ze zaten daar maar en ze zaten daar maar van hun eerste zucht tot hun laatste haar.

Het meisje intussen, ze danste en sprong en ze lachte en zong tot de laatste gong, zo blij als een kind dat ze niet mediteren kon.

 

Lees ook: Leven is geen kunst

 

 

 

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu