Meester Deshan liep met zijn kommetjes naar de eetzaal toen de dienstdoende monnik, Xuefeng, hem aansprak. ‘De klok voor het eten moet nog luiden. Waar gaat u met uw kommetjes naartoe?’ De meester draaide zich zonder iets te zeggen om en slofte terug naar zijn ka­mer.

De dienstdoende monnik vertelde het aan de hoofdmonnik, Yantou, die zei: ‘Deshan is niet gek, maar het laatste woord heeft hij nog niet gehoord.’

Toen de meester dat hoorde, riep hij de hoofdmonnik bij zich en zei: ‘Begrijp ik het goed dat u aan mijn meesterschap twijfelt?’ Daarop fluisterde Yantou hem iets in het oor.

De volgende dag betrad de meester het spreekgestoelte en hield een vlammend betoog. De hoofdmonnik lachte in zijn vuistje. Hij zei: ‘Hoor die brandklok eens luiden. Vanaf nu zal de meester iedereen overstemmen.’

Deze tekst maakt deel uit van Poort 13 van de serie Niet om door te komen! De Poortloze Poort van Hans van Dam. Illustraties: Lucienne van Dam. De Poortloze Poort als boek. Alle publicaties van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad.

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk