Welke droom is de ware?

Iedere nacht droomde meester Wu dat hij in de wachthemel een toespraak hield waar iedereen doorheen sliep.

De ene nacht zei hij: ‘De Waarheid van het Grote Voertuig is vervat in de Vier Bevestigingen en de Honderd Ontkenningen’, de andere: ‘De Waarheid van het Grote Voertuig gaat voorbij de Vier Bevestigingen en de Honderd Ontkenningen.’

De ene nacht zei hij: ‘De Waarheid van het Grote Voertuig, dat is Vriendelijkheid, Mededogen, Medeleven en Gelijkmoedigheid’, de andere: ‘Als de Waarheid van het Grote Voertuig gelijk zou zijn aan Vriendelijkheid, Mededogen, Medeleven en Gelijkmoedigheid, waar laten we dan de rest?’

Of hij zei: ‘Het Grote Voertuig is meer dan naastenliefde’ of ‘Naastenliefde is meer dan het Grote Voertuig’ of ‘Het Grote Voertuig streeft naar verlossing voor iedereen’ of ‘Als eerst alle anderen verlost moe­ten worden, zal niemand zelf verlossing vinden’ of ‘Het is de waar­heid die de leugen schept’, enzovoort.

Toen meester Wu dit bij een glaasje gemak aan de hoofdmonnik bekende, vroeg deze nieuwsgierig: ‘Welke toespraak is de juiste?’ ‘Wat maakt het uit,’ antwoordde de meester, ‘iedereen slaapt er doorheen.’ ‘Als ze wakker waren geweest’, zei de hoofdmonnik. ‘Wat maakt het uit,’ antwoordde Wu, ‘het blijven dromen.’ ‘Maar welke droom is de ware?’ hield de hoofdmonnik aan. ‘Moet je dat nog vragen?’ zei de meester verbaasd. ‘Toe, help een dolende ziel op weg’, smeekte de hoofdmonnik. ‘Deze’, zei Wu, en droomde dat hij eindelijk wakker werd.

Deze tekst maakt deel uit van Poort 25 van de serie Niet om door te komen! De Poortloze Poort van Hans van Dam. Illustraties: Lucienne van Dam. De Poortloze Poort als boek. Alle publicaties van Hans van Dam in het Boeddhistisch Dagblad.

 

 

Categorieën: Hans van Dam
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk