In maart van dit jaar is het tien jaar geleden dat het Boeddhistisch Dagblad werd opgericht door Maarten Barckhof, Paul van Buuren en mijn persoontje. Oorspronkelijk was het Boeddhistisch Dagblad een werktitel voor een uit te brengen virtueel boeddhistisch magazine, maar het magazine werd een 365 dagen per jaar verschijnende krant: het Boeddhistisch Dagblad.
Het landschap van de boeddhistische onafhankelijke media was in 2012 behoorlijk woest en ledig. Er was niets om ons aan vast te houden, behalve de journalistieke en boeddhistische beginselen van juist spreken, geen loze kletspraat verkondigen.
Er werden een redactiestatuut opgesteld, voorwaarden voor lezers ook om te reageren op de inhoud van de krant, Jessica Hummel, vanaf het begin betrokken bij het BD, zette de rubriek B’eter -koken voor boeddhistische eters, in de steiger en we waren druk bezig om in België en Nederland medewerkers te zoeken die voor het BD de gebeurtenissen in die landen, maar ook daarbuiten, konden monitoren. Het boeddhisme is voor ons het dagelijks leven, zodat de krant ook gevuld wordt met ethiek, mensenrechten, natuur, psychologie, politiek, kunst, dierenrechten, humor, cartoons, limericks, series, milieu en meer van wat het leven tot het leven maakt.
In mei 2012 bezocht de Dalai Lama het Belgische Huy en Manu Grisar, toen onze Vlaamse redacteur en boeddhist, was daar bij aanwezig en en schreef er een artikel over. Als redactie waren we technisch gezien absoluut nog niet in staat de krant te publiceren. Maar het lukte toch, woord voor woord, zin voor zin kwam de berichtgeving uit Huy binnen. De geboorte van een krant was een feit.
De krant drijft op dana, belangeloze goedgeefsheid. Het BD heeft geen vaste inkomsten, geen advertenties. Onze donateurs maken het mogelijk dat wij elke dag weer in de lucht kunnen zijn, zonder hen zou er geen BD bestaan. En altijd is er dat besef van grote dankbaarheid voor de donateurs. Ik maak als uitgever een diepe buiging. Dank jullie wel.
Er is een lange lijst van zo’n 91 vaste medewerkers die in de loop der jaren voor het BD actief waren en zijn. Schrijvers, tekenaars, kunstenaars, columnisten, nieuwsschrijvers. Sommigen verschijnen elke week in het BD met bijdragen, anderen ooit en zwerven nu over de wereld. Ook dank zij deze medewerkers, vrienden eigenlijk, die belangeloos hun bijdragen leveren, kan het BD bestaan. Dank jullie daar voor, uit het diepst van mijn hart. Jullie zijn, net als de donateurs, de levende dana en de ziel van het BD.
Ik wens jullie, donateurs, medewerkers, de lezers natuurlijk ook, een lang, gezond en gelukkig leven toe. Dat de dharma moge bloeien.
Hartelijke groet van
Joop Ha Hoek,
uitgever.