Op donderdag dienden Socialistische Partij politici Thierry Sother en Pierre Jouvet een aparte klacht in tegen Musk’s chatbot Grok, die onlangs antisemitische en anderszins beledigende opmerkingen op X genereerde, waaronder lofuitingen aan het adres van Adolf Hitler.
Mensenrechten
Dalai Lama onder vuur bij Zwitserse media omtrent Tibetaanse ‘wezen’
Volgens een Zwitserse documentaire Tibi and his mothers van de regisseur Ueli Meier, uitgezonden in 2013, waren slechts negentien van de tweehonderd kinderen eigenlijk wezen, in tegenstelling tot wat de pleegouders was voorgehouden.
Moeten boeddhisten sociaal activisten zijn?
Wat is er veranderd waardoor het beeld van het boeddhisme verschoof van passiviteit en pessimisme naar dat van energiek sociaal activisme? Dat is een lang verhaal. Historici en boeddhistische geleerden benadrukken allemaal dat ‘het boeddhisme’ niet één enkele traditie is, maar vele vormen kent, en dat politiek, cultuur, handel en kolonialisme allemaal een rol hebben gespeeld.
Zwijgen is niet altijd goud – Over omgaan met een humanitaire ramp
De stilte in de boeddhistische wereld: Ook binnen veel boeddhistische gemeenschappen, waaronder de Vipassanā-traditie die wij zelf uitdragen, valt een opmerkelijke stilte op. Dit zwijgen contrasteert met de betrokkenheid die er eerder wél was bij misstanden, zoals in Myanmar. Hoe valt dit te verklaren? Na enige contemplatie komen wij tot een zevental mogelijke oorzaken – enkele daarvan herkennen wij ook in onszelf als valkuilen of als geleidelijk gegroeide blinde vlekken.
Toegangsverboden – XR spant kort geding aan tegen Schiphol
Extinction Rebellion (XR) daagt Schiphol voor de rechter vanwege volgens haar zware sancties tegen demonstranten. Na vreedzaam protest tegen KLM’s frequent flyer-programma kregen 37 rebellen een jarenlang toegangsverbod. XR eist opheffing van deze maatregelen, die het demonstratierecht onder druk zouden zetten.
De ‘humanitaire stad’ van Israël – synoniem voor concentratiekamp in Gaza
Het is als een val in een peilloze diepte. Ondanks alle vormen van sadisme die in Gaza zijn getoond, blijkt de bodem nog niet in zicht. Tekenend daarvoor is het deze week door de Israëlische minister van Defensie Israel Katz gepresenteerde plan voor een ‘humanitaire stad’, een eufemisme voor een gigantisch concentratiekamp op de ruïnes van de stad Rafah.
Beeldgedicht – gedicht in beeld
…
Het jaar 2025 – dag 191 – ongedocumenteerden
Een plastic paspoort en ik ben legaal.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Katholieke kerk veranderde mening over doodstraf in de VS
In december 2024, toen de ambtstermijn van president Joe Biden, een vroom katholiek, ten einde liep, riep het Catholics Mobilizing Network, dat tegen de doodstraf is, de president op om de straffen van de 40 mensen die op dat moment in de federale dodencellen zaten, om te zetten. Ook Franciscus bad in het openbaar voor de omzetting van hun straffen. Biden deed dat voor 37 federale terdoodveroordeelden en veranderde hun vonnis in levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating.
China – religies opgedragen nieuwe regels voor omgang met buitenlanders strikt te handhaven
China’s benadering van religiemanagement is eenvoudig: alleen activiteiten die worden uitgevoerd door de vijf geautoriseerde religies, onder toezicht van het United Front Work Department, worden als legaal beschouwd. Van deze door de overheid gecontroleerde religies wordt verwacht dat ze onafhankelijk opereren, zonder ongeautoriseerde buitenlandse interacties. Religieuze activiteiten van buitenlanders – tenzij ze deel uitmaken van officiële delegaties die zijn uitgenodigd door religieuze ambtenaren die onder controle staan van de CCP – worden over het algemeen met argwaan bekeken, ontmoedigd en streng gereguleerd.
‘Criminalisatie hulpverleners en straatartsen door diepe afkeer buitenlanders bij meerderheid parlement’
Tijdens de olympiade van hufterigheid die het asieldebat deze week was, buitelden onze volksvertegenwoordigers over elkaar heen om zich van hun meest onverdraagzame kant te laten zien. Met als absoluut dieptepunt de Kamermeerderheid voor het strafbaar stellen van ‘personen of organisaties die illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen helpen onder te duiken’.
Schilderij ‘Made in China’ onderweg naar dalai lama
Het schilderij is een compositie van zestien kleine schilderijen, in opdracht van Airco via Nederlandse bedrijven vervaardigd door zestien kunstenaars in China, zonder dat deze op de hoogte waren van het uiteindelijk resultaat, een portret van de dalai lama, door China als een gevaarlijke separatist beschouwd.
Een boeddhistische monnik in Palestina
Ajahn Santamano is een boeddhistische monnik in de Theravada traditie. Hij werd in 2008 in het Verenigd Koninkrijk ingewijd en leerde in kloosters in de VK, Nieuw-Zeeland, Portugal en Thailand. Hij is nu een onafhankelijke, rondtrekkende monnik die zich openlijker wil uitspreken voor gendergelijkheid in het boeddhisme en ook heel begaan is met het lot van de Palestijnen.
Dalai Lama opvolging: China waarschuwt India voor inmenging in Tibet-gerelateerde zaken
China waarschuwde India afgelopen vrijdag om zich niet te bemoeien met Tibet-gerelateerde zaken nadat een Indiase minister de uitspraak van de Dalai Lama steunde dat zijn opvolger moet worden gekozen door een Tibetaanse non-profit groep, waarmee hij stappen van China om zijn opvolging te sturen afwees.
In affaire Douwe Bob – ‘VVD-leider Dilan Yeşilgöz-Zegerius misbruikt macht als aanstichter’
Annette van Bolhuis: ‘U heeft een leidende rol binnen de VVD en misbruikt uw machtspositie om de realiteit te vervormen. U verdraait de publieke werkelijkheid, zoals het u uitkomt. We kennen dit patroon. Van Trump. Van Wilders. Van ieder die framing inzet als wapen, en slachtofferschap als camouflage. Slachtoffers hoeven immers nooit verantwoording af te leggen en kunnen rekenen op sympathie. U weet dat.’
Boeken – de democratische markt
In De democratische markt betoogt Herzog dat een fundamentele hervorming mogelijk is. Ze schetst een helder en haalbaar alternatief: een economie die niet alleen efficiënt is, maar ook rechtvaardig en democratisch. Waar werknemers meer zeggenschap krijgen in bedrijven, economische groei hand in hand gaat met duurzaamheid en burgers weer een stem hebben in het economische systeem. Een krachtig pleidooi voor een economie waarin niet de markt, maar de democratie centraal staat.
Vredesmanifestaties met gezang in 1937 in Utrecht
Moniek Nooren: ‘Mijn vader is in 1937 verschillende keren van Den Haag naar Utrecht gefietst en zeer waarschijnlijk deed hij dat om bij de vredesmanifestaties te zijn. Feit is dat in mei 1937 in Utrecht enorm populaire manifestaties voor de vrede plaatsvonden op initiatief van de Oxfordgroep. Ik ging in 1983 in Den Haag de straat op met ruim een miljoen mensen op om te demonstreren tegen kruisraketten. Nu in 1925 bloeien nieuwe vredesbewegingen op. Steeds bij dreigende wapenwedloop roeren wij pacifisten ons. Hoe ging dat in 1937?’
De boeddhistische blik – Inside China: The Battle for Tibet
Met behulp van verborgen camera’s en undercoverbeelden is het de makers gelukt om Tibet binnen te komen en het dagelijkse leven vast te leggen. De film toont hoe religieuze gemeenschappen worden gecontroleerd, kloosters scherp in de gaten worden gehouden en uitingen van steun aan de Dalai Lama worden ontmoedigd of bestraft. Sinds zijn vlucht naar India in 1959 leidt de Dalai Lama de Tibetaanse regering in ballingschap en pleit hij internationaal voor de rechten van het Tibetaanse volk.
Op zijn 90e zet de Dalai Lama nog steeds een onzekere toekomst uit
Tot 1985 reisde de Dalai Lama zelden buiten India. Maar omdat hij inzag dat het voortbestaan van Tibet afhing van internationale steun, begon hij aan een ongekende campagne – 60 internationale reizen tussen 1986 en 1999, waarbij hij jaarlijks gemiddeld 10 landen bezocht. Hij ontmoette wereldleiders, changemakers, beleidsmakers, geleerden, kunstenaars en activisten om de Tibetaanse strijd wereldwijd onder de aandacht te brengen.
Het jaar 2025 – dag 185 – vluchthulp
Vlakbij de Nederlandse grens wonen als vluchteling – voorbije veiligheid.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Groot-Brittannië wil Palestijnse demonstranten aanmerken als terroristen
Het verbod komt er nadat activisten van Palestine Action vorige maand een militaire basis bestormden en rode verf op twee vliegtuigen spoten uit protest tegen de Britse steun voor de oorlog van Israël tegen Gaza. De regering beweert dat de groep miljoenen ponden aan schade heeft veroorzaakt door soortgelijke acties tegen wapenbedrijven die banden hebben met Israël, waaronder Elbit Systems en Thales.
‘Internationale bedrijven verdienen grof geld aan de vernietiging van Palestina’
Bekende partijen zijn Booking.com en Airbnb vanwege hun activiteiten in illegale nederzettingen, Caterpillar en Hyundai vanwege het leveren van bulldozers die gebruikt worden bij de sloop van Palestijnse bezittingen, en IBM en HP voor het leveren van surveillancesoftware en opslag van biometrische data om Palestijnen te monitoren en controleren.
De ‘economie van bezetting’ is daarmee al bekender bij het grote publiek. Maar hoe ziet de ‘economie van genocide’ eruit?
Politiek zonder hart – Zeg maar ‘Daddy’ tegen me
In een wereld die steeds luider wordt, kreeg de stilte van de Spaanse premier de grootste zeggingskracht. Misschien is dat wat een boeddhistische blik op deze NAVO-top zou herkennen: dat ware vrede niet schuilt in geschreeuw, maar in de moed om stil te blijven wanneer anderen buigen.
Misschien begint echte veiligheid daar — bij de moed om níét ‘daddy’ te zeggen wanneer macht dat van je verlangt.
Greenpeace roept Allseas op: Ga niet met Trump in zee
Een enorm spandoek met de tekst ‘Ga niet met Trump in zee’ prijkt aan de gevel van het kantoor van offshorebedrijf Allseas in Delft. Actievoerders van Greenpeace lieten het doek in de vroege ochtenduren vanaf het dak naar beneden zakken. Met deze actie roept Greenpeace Nederland het bedrijf op om niet te starten met diepzeemijnbouw en te stoppen met samenwerken met de Amerikaanse regering.