Er zijn geen externe openbare feestelijkheden gepland, hij viert zijn verjaardag in eigen kring. Kees Hendrik is wars van uiterlijk vertoon. Op een voetstuk gezet te worden, zoals sommige anderen dat overkomt al zijn ze zo bescheiden.
Zorg
Nederlandse zorgmedewerkers over Gaza – ‘Breek de banden met instituten die bijdragen aan geweld’
Opnieuw verenigen zorgmedewerkers in alle academische ziekenhuizen in Nederland zich om aandacht te vragen voor hun omgebrachte collega’s in Gaza. Deze herdenkingsbijeenkomsten zijn een initiatief van Artsen voor Gaza, een netwerk van zorgprofessionals dat zich inzet voor de bescherming van de zorg in Palestina.
Menno – Ja…maar
De eerste nacht maakt Menno kennis met Abdel, een Marokkaan van in de veertig. Hij is pas enkele maanden in Nederland als er keelkanker bij hem wordt ontdekt, en de artsen zullen de volgende dag zijn strottenhoofd verwijderen, waarna hij niet meer kan spreken.
Thukdam: Wat is leven? Wat is dood?
‘Not the End’ is het project waaraan radiomaker en beeldend kunstenaar Menno Bijleveld (1966) in de zomer van 2016 twee maanden heeft gewerkt om beter zicht te krijgen op vragen als: Wat is leven? Wat is dood? Kan ons sterven overstegen worden? Is er bewustzijn dat doorgaat na onze dood? Not the end was de hele maand augustus binnen en buiten het Gastatelier Louwrien Wijers in het Friese Ferwerd te zien en te horen.
Spel – Het spel van de verbeelding
Wie een positief beeld heeft van ouder worden, kan 7,5 jaar langer en gelukkiger leven. Die levenshouding kan je op elke leeftijd aanleren. Deze nieuwe editie van Het spel van de verbeelding helpt daarbij: thuis, in de klas én in het verpleeghuis. Speels, respectvol en fantasierijk verbindt het spel mensen en generaties.
Recordopbrengst van 1,7 miljoen voor nacht van de Vluchteling
De opbrengst van dit jaar gaat naar voor levensreddende noodhulp aan mensen die alles zijn kwijtgeraakt. In het bijzonder naar noodhulp in Syrië, Myanmar, DR Congo, Niger en Bangladesh.
Kansfonds – ‘Schulden laten je in angst leven’
‘Hulp vragen is moeilijk. Je wilt je situatie zelf oplossen. Bovendien weet iedereen hoe negatief er gedacht wordt over mensen met schulden. Als er daadwerkelijk hulp klaar staat, zonder dat je als schuldige wordt gezien, is het makkelijker om je schaamte en angst aan de kant te zetten en hulp te vragen. ‘Het direct afkopen van schulden had er al veel eerder moeten zijn om gezinnen een schone lei voor de toekomst te bieden.’
Dirk van de Glind in De Verwondering
Een gesprek van en voor Mensen van Goede Wil
Het jaar 2025 – dag 161 -groet
De groet en de klappen…
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
Menno – groentje
“Ben jij homo of zo?” vraagt een vroegere klasgenoot aan Menno wanneer hij hem een keer samen met een paar anderen op straat in Utrecht tegenkomt. “De verpleging? Dat is toch geen werk voor jongens? Billen wassen… ha, ha, ha… Getverderrie. Volgens mij ben jij echt van de kletsklets.” Na deze woorden slaat hij met zijn rechterhand op de rug van zijn linkerhand. Menno reageert niet en loopt door.
Mijn hart bloedt maar we zijn niet machteloos. We zijn aan het opstaan.
‘De waarheid is bitter: Israël misbruikt de geschiedenis van het Joodse volk — de Holocaust — als schild. En misschien is dat waarom de wereld stil blijft. Uit schuld. Uit angst. Uit politieke lafheid.
Als Roma weet ik wat genocide is. Mijn volk deelt dat verleden met het Joodse volk. Wij kennen de kampen. De cijfers. De pijn. En juist daarom zeg ik: Geen enkele geschiedenis, hoe tragisch ook, geeft ooit het recht om een ander volk te vernietigen.’
Artsen voor Gaza – 3 juni – Landelijke herdenkingsbijeenkomst voor gedode zorgmedewerkers in Gaza bij zes Universitair Medische Centra
Artsen voor Gaza nodigt zorgverleners in Nederland uit om de getoonde solidariteit om te zetten in actie. En een handreiking te doen naar hun Palestijnse collega’s, door zich af te vragen waarom Nederlandse academische ziekenhuizen en universiteiten blijven samenwerken met Israëlische instellingen die medeverantwoordelijk zijn voor het geweld in Gaza.
Boeddha in de bajes – Rob en Bert
De schrijver van columns Boeddha in de bajes in het BD, Jan Veenendaal, overleed op 27 november 2023. Lees hier een van zijn columns uit 2021 over bezoeken aan gedetineerden in Nederlandse penitentiaire inrichtingen. Jan was een doener, geen boeddhistische zitter.
The Rights Forum – Peiling: samenleving wil dat regering optreedt tegen Israël
Een derde onderzoek in korte tijd wijst uit dat een ruime meerderheid van de Nederlanders wil dat het kabinet-Schoof krachtiger optreedt tegen Israël. De regeringspartijen zijn sterk verdeeld.
Fimme en Bram Bakker spelen benefietvoorstelling voor straatarts in Rotterdam
De voorstelling is gebaseerd op het persoonlijke verhaal van Fimme Bakker, die op jonge leeftijd verslaafd raakte. Zijn vader, destijds werkzaam als verslavingsarts, zag het lange tijd niet aankomen. Inmiddels is Fimme ruim negen jaar clean en werkt hij als cabaretier. In 2023 won hij de juryprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival.
Peter – Overvloed en onbehagen
In afwachting van de mogelijk volgende amputatie (linker bovenbeen) kennen mijn dagen drie terugkerende elementen: angst, stress en pijn. Afleiding biedt het observeren van de medemens. En wat ik zie is vooral overvloed en onbehagen.
We blijven mensen – samen, tot het einde
We hebben een andere cultuur nodig. Eén waarin empathie, nabijheid en samenwerking geen bijzaak zijn, maar het fundament vormen onder gezondheid en samenleven. Als we zorg weer tot een gedeelde verantwoordelijkheid maken, ontstaat er ruimte voor heling — niet alleen voor individuen, maar ook voor de gemeenschap als geheel.
Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
We moeten samen zoeken hoe we een missionaire Kerk kunnen zijn, een Kerk die bruggen bouwt (en) dialoog voert, altijd open om (mensen) te ontvangen, zoals op dit plein, met open armen – iedereen, iedereen die onze naastenliefde, onze aanwezigheid, dialoog en liefde nodig heeft,’ zei de nieuwe paus.
Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet
Ondiepe aardbevingen zoals deze zijn gevaarlijker dan diepe aardbevingen omdat er dichter bij het aardoppervlak meer energie vrijkomt. Dit veroorzaakt sterkere grondschokken en meer schade aan constructies en slachtoffers, in vergelijking met diepere aardbevingen, die energie verliezen naarmate ze naar het oppervlak reizen.
Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet
Je kunt niet gezond zijn op een zieke planeet. Punt.
Dat eenvoudige besef zou het begin kunnen zijn van een ander verhaal. Een verhaal waarin we stoppen met het behandelen van symptomen, terwijl de oorzaak buiten beeld blijft. Een verhaal waarin we begrijpen dat het gif in onze voeding, de uitputting van de bodem, de verstoring van ecosystemen en de vervreemding van onszelf voortkomen uit één en hetzelfde systeem — een systeem waarin winst zwaarder weegt dan leven.
Boeken – De Vallei van Troost
Hoe gaan wij best om met verdriet en hoop, gemis en troost, zowel op individueel als collectief vlak? De tijden zijn wankel, net als het beschikbare houvast. En toch vinden en bieden elke dag honderdduizenden mensen troost bij elkaar. Hoe doen zij dat? Wat zijn de valkuilen en de nieuwe uitdagingen? Troost laat zich niet haasten. Het is het vooruitzicht op begrijpen en begrip, ook als we er zelf niets van begrijpen.
Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag
Veel boeddhistische geschriften beschrijven voortplanting en zwangerschap in negatieve termen omdat ze de cyclus van wedergeboorte voortzetten. Maar boeddhistische geschriften uiten ook liefde en dankbaarheid voor moeders, vooral de twee moederfiguren van de Boeddha.
Eerste landelijke hypnose estafette
Hoewel hypnose inmiddels in meer dan 70 Nederlandse ziekenhuizen wordt toegepast, bijvoorbeeld om angst en pijn te reduceren tijdens medische ingrepen, blijft het voor veel mensen onbekend of onbegrepen.
Zachte Krachten Brief 47 – de ideale samenleving
De 47e Zachte Krachten Brief voert losjes het thema De ideale samenleving, ook met het oog op 4 en 5 mei. Omdat het meer dan ooit belangrijk is pal te staan voor onze democratische rechtstaat stuurt Dirk van de Glind, de samensteller, ook de kennismakings-pdf mee van De dans op de vulkaan, waarmee A.M. de Jong eind 1938, begin 1939 waarschuwde voor het opkomende populisme en fascisme. Het zou hem zijn leven kosten.