• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Pagina 12

B'eter

Anneke – duurzame kippensoep

23 december 2017 door Anneke Comello

Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.

Lees meer over Anneke – duurzame kippensoep

Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

25 november 2017 door Anneke Comello

Ik realiseerde me onlangs dat de meeste van de recepten die ik hier tot nu toe heb gedeeld vrij bewerkelijk waren. Omdat ik ook graag laat zien dat vegan koken met de seizoenen helemaal niet zo tijdrovend hoeft te zijn, deel ik daarom graag mijn recept voor een roerbakschotel met herfstgroentes (spruitjes en pompoen).

Lees meer over Anneke – Pompoen-spruitjes roerbakschotel

Anneke – Tijd voor tuinbonen!

17 juni 2017 door Anneke Comello

Vorig jaar rond deze tijd, op een van de heetste dagen van het jaar, maakte ik een memorabele soep van tuinbonen met, als verrassende smaaktwist, verse dragon. Ik wist echt niet wat ik proefde.

Lees meer over Anneke – Tijd voor tuinbonen!

Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

23 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Is het u ook opgevallen dat de supermarkten dezer dagen adverteren en stunten met vlees, vlees, en nog meer vlees? Daar hoeven wij natuurlijk niet aan mee te doen. Ik zet eters de laatste tijd varianten van het volgende menu voor: een driegangendiner met Marokkaanse accenten.

Lees meer over Jana – Kerstmenu met een Marokkaans tintje

Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

10 december 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb al vele guacamolerecepten geprobeerd, maar geef toch de voorkeur aan een eenvoudig recept zonder pepers en specerijen waarbij de smaak van de avocado’s beter tot zijn recht komt.

Lees meer over Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

15 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)

Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

1 oktober 2016 door Refreshing Earth of the Heart

De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Lees meer over Jana – Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

17 september 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Sinds Thay zelf niet meer in het openbaar aanwezig is zijn de aantallen deelnemers aan de retraites met 60-70% gekelderd: blijkbaar is men meer gehecht aan de man dan aan de leer.

Lees meer over Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons

20 augustus 2016 door de redactie

Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons

B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten

7 augustus 2016 door de redactie

Doe de kasha in een grote schaal en serveer warm met roggebrood en een salade.

Lees meer over B’eter – Kasha met geitenkaas, eekhoorntjesbrood en walnoten

Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

2 juli 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.

Lees meer over Jana – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten

B’eter – Shojin Ryori

25 juni 2016 door Zeshin van der Plas

Voedingsbereiding voor spirituele ontwikkeling.

Lees meer over B’eter – Shojin Ryori

B’eter van Jana -Salade in een weckpot

18 juni 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Maar de keren dat ik een kantine bezoek valt me altijd op hoeveel plastic er aan te pas komt. Soep wordt geserveerd in een wegwerpbeker met een plastic lepel, sommige broodjes en alle rauwkost en salades zitten ook in plastic verpakt.

Lees meer over B’eter van Jana -Salade in een weckpot

B’eter – Beestloze BBQ Burgers

4 juni 2016 door Anneke Comello

Ik ben al enkele jaren onderweg om bewuster en liefdevoller te zijn in alles wat ik doe. In mijn relaties, in mijn werk, in mijn omgang met mezelf. Ook koken en eten hoort daar voor mij bij.

Lees meer over B’eter – Beestloze BBQ Burgers

B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje

21 mei 2016 door Addy Bakx

Een van de principes van ecologisch tuinieren is zorgen voor een goede irrigatie. Een windmolen op het terrein pompt het water op en via een vernuftig systeem wordt dit water verspreid zodat de grond op een juiste manier bevloeit wordt.

Lees meer over B’eter – soep en groenten uit het biologische Hoev-winkeltje

B’eter – Paddenstoelensalade

6 mei 2016 door gastauteur

Met zomerse temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.

Lees meer over B’eter – Paddenstoelensalade

Zeshin – Shojin Ryori

22 april 2016 door Zeshin van der Plas

Shojin Ryori is de naam van de Japanse zen-kloosterkeuken die we in een wat vreemde vorm ook in het Westen kennen onder de naam ’macrobiotiek’.

Lees meer over Zeshin – Shojin Ryori

Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

9 april 2016 door Anneke Comello

Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.

Lees meer over Anneke Comello – Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche

B’eter – Champignons uit het pannetje

2 april 2016 door de redactie

Recept uit het boek Zwammen smullen van uitgever Rob Koch van Atelier De Ganzenweide. Illustratie Evelien Kroese.

Lees meer over B’eter – Champignons uit het pannetje

Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

12 maart 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.

Lees meer over Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel

Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

13 februari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat je een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!

Lees meer over Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

30 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.

Lees meer over Jana – De keuken van het Romeinse Rijk

Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

16 januari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

De avocado-maissoep is een oude favoriet, een recept dat ik al zeker 25 jaar maak, hier in een vegaversie waarin je de melk en kaas niet mist.

Lees meer over Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Jana- Wat at de Boeddha?

5 december 2015 door Refreshing Earth of the Heart

De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.

Lees meer over Jana- Wat at de Boeddha?

  • « Ga naar Vorige pagina
  • Pagina 1
  • Interim pagina's zijn weggelaten …
  • Pagina 10
  • Pagina 11
  • Pagina 12
  • Pagina 13
  • Pagina 14
  • Ga naar Volgende pagina »

Primaire Sidebar

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 11 juli 2025
    Natuur en meditatie
  • 14 juli 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 15 juli 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 16 juli 2025
    Zenmeditatie in Leiden
  • 18 juli 2025
    Verstillen, verdiepen, vernieuwen
  • 19 juli 2025
    Chöd retraite
  • 21 juli 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 22 juli 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Sodis – de virtuele denkster 536
    • Toegangsverboden – XR spant kort geding aan tegen Schiphol
    • Taigu – De blinde vlek
    • B’eter – Recepten uit Libanon
    • De ‘humanitaire stad’ van Israël – synoniem voor concentratiekamp in Gaza

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.