• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

De Mexicaanse tortillaschotel van Angelique Neutel

12 januari 2019 door gastauteur

 

Een tijd geleden besloot ik vegan te worden. Omdat ik nog steeds vage lichamelijke klachten had, die maar niet verdwenen. Ik wist dat mijn lichaam geen slagroom en koemelk verdraagt, tijd om al die afgeleiden ook te elimineren uit mijn dieet. Met het besluit begon ook een zoektocht naar alternatieven voor kaas en andere zuivel, vlees, broodbeleg of boter.

Tekst en recept Angelique Neutel

Verschillende pogingen om een smakelijke vlezige seitan te maken mislukten (mijn standaard ligt vrij hoog, omdat mijn man en dochter nog steeds regelmatig vlees eten en ik een serieus alternatief wil bieden). Toen ik de pan met linzen op het aanrecht zag staan, dacht ik gefrustreerd dat deze nog meer op vlees leken dan het half geslaagde project voor mij. Deze frustratie leidde tot onderstaand recept. Het is volledig goedgekeurd door carnivoren.

In dit recept gebruik ik pardina-linzen. Die hebben al zo’n heerlijk peperig smaakje en zijn bovendien binnen een half uurtje gaar. Je kunt linzen uit blik gebruiken, maar daar wordt het heel snel een papperige bedoening van en dat doet afbreuk aan de smaak en de uitstraling.

Vegan Mexicaanse Tortilla

Mexicaanse tortillaschotel

Je hebt nodig:

  • 250g droge pardina-linzen
  • 300ml vegan bouillon gemaakt van vegan bouillonpoeder (ik gebruik zelf een Duits merk)
  • 3 kleine uien
  • 3 teentjes verse knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1-2 tl cayennepeper
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • ½ tl majoraan
  • ½ tl zout
  • 4 bolle el tomatenpuree

Kook de linzen in ruim water volgens de verpakking gaar. Je moet ongeveer 600g gekookte linzen krijgen. Maak de bouillon klaar. Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en bak de uien en knoflook 8 minuten op laag vuur tot ze zacht en bruin zijn. Voeg de linzen en 150ml bouillon toe samen met de kruiden en de tomatenpuree. Als je het graag pittig hebt, kun je de tweede theelepel cayennepeper toevoegen. Goed roeren en het vocht laten verdampen. Voeg de resterende bouillon toe en roer totdat het eruit ziet, zoals op de foto. Leg op de tortilla wrap (recept op pagina) met reepjes paprika, stukjes tomaat en ringen lente-uitjes. Serveer met vegan zure room (recept op pagina) en een pittige rode saus.

Vegan zure room

Vegan zure roomDit is een quick-and-dirty-versie, omdat ik geen geweekte cashewnoten had. Daarom klaar in 15 minuten.

Je hebt nodig:

  • 75g cashewnoten
  • 1 el citroensap
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ tl zout

Schenk kokend water op de cashewnoten tot ze er net onderstaan en week gedurende 3 minuten. Voeg de overige ingrediënten toe. Pureer dit met een staafmixer tot er geen stukjes cashewnoten meer inzitten. Zet 5 minuten in de vriezer om af te laten koelen. Haal eruit en voeg al roerend water toe tot je de dikte van zure room hebt.

Maistortilla’s of taco’s

MaïstortillaHet Inca-vrouwtje in Mexico maakte maispannenkoekjes van een soort pannenkoekbeslag. Ik zie haar nog elke dag, want haar foto hangt in mijn keuken. Zij is een inspiratiebron. Ze helpt me herinneren, dat er niet veel ingrediënten nodig zijn voor een goed gerecht. En ze vergeeft het me vast dat ik speltmeel gebruik in tortilla’s!

Je hebt nodig:

  • 125g maïsmeel
  • 125g speltmeel
  • ½ tl peper
  • Snuf zout
  • Snuf cayennepeper
  • Scheut maïsolie
  • 250ml water

Meng eerst de droge ingrediënten en voeg dan het water en de olie toe. Mix goed. Laat 10 minuten rusten. Verhit een beetje maïsolie in een koekenpan en schenk een soeplepel beslag in de pan. Ronddraaien zoals bij pannenkoek en als de onderzijde enigszins bruin gekleurd is omkeren en andere zijde bakken. Doorgaan tot beslag op is.
Wil je taco´s, leg dan een stok tussen twee stoelleuningen. Bedek deze met aluminiumfolie en leg er de enigszins afgekoelde tortilla´s over. Laat afkoelen, et voila!

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Angelique Neutel, mexicaanse tortillaschotel, recept, veganist

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  3. B’eter – Soep van eekhoorntjesbrood met peterseliecroutons
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan
  • Agnose is altijd actueel
  • De virtuele denkster 300

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens