• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

7 augustus 2015 door gastauteur

In augustus keert de zon en glijden we naar het nazomerseizoen. We kunnen nog lang van zon en warm weer genieten… En toch is het goed ons al te voeden met boekweit dat ons vanbinnen diep verwarmt. Zo gaan we helder, warm een genoeglijke herfst tegemoet!

Rijpend boekweit in Salland
Rijpend boekweit in Salland

Toen ik lang geleden thuiskwam met een pakje boekweit was grootmoeder in de wolken. Ja, dat hadden ze als kind altijd gegeten, tot net voor de 2de wereldoorlog. Daarna verdween het uit de kleine winkeltjes en heel gauw was er geen enkele boer in onze Kempen die nog boekweit teelde. De arme, zanderige grond van de Kempen is uiterst geschikt voor deze plant die zich daar thuis voelt. Ik dacht dat het voedsel van Rusland was, maar neen hoor, ook hier werd eeuwenlang boekweit gegeten, dan wel door de armere klasse. Boekweit is niet echt een graan, eerder een zaad, dat lang in het wild geoogst werd werd in Tibet. Het werd vanuit Zuid Oost Azië rond de 6de eeuw voor Christus naar Europa en het Midden Oosten gebracht via Rusland en Griekenland.

Wat heeft boekweit voor goeds in petto?

  • Uitstekend voor een goede spijsvertering: Boekweit bevat veel vezels en heeft een milde zoete smaakt. Het kan je helpen om je darmen te zuiveren en de versterken. Het wakkert ook de eetlust aan
  • Voed de nieren en de bijnieren door zijn verwarmend effect, versterkt boekweit de nieren en bijnieren. Vooral als je er pap mee maakt: de Russen roosteren eerst de boekweit en koken die dan in licht gezouten water: kasha
  • Vrij van gluten
  • Alkalisch of neutraal
  • Bevat een hoge concentratie van Rutine: dit helpt voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij bijvoorbeeld artritis. Omdat rutine de wanden van de bloedvaten versterkt is boekweit aangewezen om spataderen en aambeien te voorkomen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie, waardoor koude handen en voeten en gezwollen enkels worden vermeden.
  • Houdt het bloedsuiker laag: met een glycemische index van 54 is boekweit trager in het opnemen van suikers dan rijst en tarweproducten
  • Van boekweit maak je pap, een gewoon gekookt gerecht, burgers, pannenkoeken, zomerse salades, en de bekende soba noedels.

Hieronder een eenvoudig recept voor burgers. Je kan deze maken met andere restjes uit je koelkast.

Boekweitburgers

Ingrediënten

-1 kopje boekweit geroosterd in een koekenpan 3-5 minuten

-2 kopjes water -Zout – Peper (optioneel)

–1 ui gehakt -2 teentjes knoflook gehakt -1 kop geraspte wortelen -1 stengel bleekselderij gehakt -6 groene olijven gehakt of 1 eetlepel kappertjes -1 eetlepel tahini (optioneel) -2 eetlepels verse basilicum of verse peterselie fijngesneden -1 volle theelepel gedroogde kruiden (oregano, basilicum, marjolein)

-Olijfolie

Bereiding

Beter Boekweit bugersBreng het water aan de kook in een pot. Voeg het zout, en boekweit toe. Terug aan de kook op een middelhoog vuur, en laat op laag vuur zachtjes garen, totdat al het water is geabsorbeerd (ongeveer 20 min). Open de pot en laat de boekweit afkoelen in een grote kom. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook met een korreltje zout, ongeveer drie minuten. Voeg de wortels en de selderij toe en bak enkele minuten. Breng dan de groenten en alle andere ingrediënten in de kom met boekweit. Meng alles goed met je handen.. Voeg zout en peper toe naar smaak. Neem kleine porties, vorm een ​​balletjes met je handen. Duw ze een beetje platter. Verhit de olijfolie in een pan en bak je burgers gedurende drie minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.

Smakelijk!

Mieke Vervecken schrijft in juli en augustus-in verband met de vakantie van Jana Verboom, in onze voedingsrubriek B’eter over de macrobiotische eet- en levenswijze die gebaseerd is op het begrijpen van onze biologische, sociale en spirituele ontwikkeling. De dieetprincipes vormen een flexibel systeem dat rekening houd met klimaat, cultuur, leeftijd, ouderdom, activiteiten en andere zaken.
Mieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: boekweit, burgers, Mieke Vervecken, recept

Lees ook:

  1. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  2. Mieke- salade sushi
  3. Mieke Vervecken – salade sushi
  4. Mieke- salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Sjoerd zegt

    8 augustus 2015 om 01:04

    Aan de jaren na de oorlog en de vijftiger jaren, begin jaren 60 doet mij dit terug denken.
    Boekweitse grutten gekookt met karnemelk tot een stijve pap.
    Een schep op je bord, stroop en een klontje goedkope margarine en smullen maar. Je buik goed rond gegeten ging je naar bed.

    Het lekkerste was om de opgestijfde rest van de pap dan in dikke plakken te snijden en bruin te bakken in de koekenpan om ze op te eten met iets lekkers er op.

    Poffert (dikke koek) was ook zo’n gerecht waar ik dol op was , maar dat komt een andere keer wel.
    Fijn weekend voor iedereen gewenst.

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
27 mrt
Wekelijkse Zen in Twente meditatie avond op maandag
27 mrt 23
28 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
28 mrt 23
28 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
28 mrt 23
Rotterdam
29 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
29 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Wereldwijd blinddoeken wetenschappers standbeelden en eisen klimaatactie
    • Guy – De aandacht van satipatthana (2)
    • Ludo – Eén
    • Bhutan: ‘Bruto Nationaal Ongeluk voor 140.000 verzwegen vluchtelingen’
    • Het verkennen van Bhutans spirituele erfgoed, boeddhistische tradities

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens