• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’

3 augustus 2019 door gastauteur

In augustus keert de zon en glijden we naar het nazomerseizoen. We kunnen nog lang van zon en warm weer genieten… En toch is het goed ons al te voeden met boekweit dat ons vanbinnen diep verwarmt. Zo gaan we helder, warm een genoeglijke herfst tegemoet!

Rijpend boekweit in Salland
Rijpend boekweit in Salland

Toen ik lang geleden thuiskwam met een pakje boekweit was grootmoeder in de wolken. Ja, dat hadden ze als kind altijd gegeten, tot net voor de 2de wereldoorlog. Daarna verdween het uit de kleine winkeltjes en heel gauw was er geen enkele boer in onze Kempen die nog boekweit teelde. De arme, zanderige grond van de Kempen is uiterst geschikt voor deze plant die zich daar thuis voelt. Ik dacht dat het voedsel van Rusland was, maar neen hoor, ook hier werd eeuwenlang boekweit gegeten, dan wel door de armere klasse. Boekweit is niet echt een graan, eerder een zaad, dat lang in het wild geoogst werd werd in Tibet. Het werd vanuit Zuid Oost Azië rond de 6de eeuw voor Christus naar Europa en het Midden Oosten gebracht via Rusland en Griekenland.

Wat heeft boekweit voor goeds in petto?

  • Uitstekend voor een goede spijsvertering: Boekweit bevat veel vezels en heeft een milde zoete smaakt. Het kan je helpen om je darmen te zuiveren en de versterken. Het wakkert ook de eetlust aan
  • Voed de nieren en de bijnieren door zijn verwarmend effect, versterkt boekweit de nieren en bijnieren. Vooral als je er pap mee maakt: de Russen roosteren eerst de boekweit en koken die dan in licht gezouten water: kasha
  • Vrij van gluten
  • Alkalisch of neutraal
  • Bevat een hoge concentratie van Rutine: dit helpt voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij bijvoorbeeld artritis. Omdat rutine de wanden van de bloedvaten versterkt is boekweit aangewezen om spataderen en aambeien te voorkomen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie, waardoor koude handen en voeten en gezwollen enkels worden vermeden.
  • Houdt het bloedsuiker laag: met een glycemische index van 54 is boekweit trager in het opnemen van suikers dan rijst en tarweproducten
  • Van boekweit maak je pap, een gewoon gekookt gerecht, burgers, pannenkoeken, zomerse salades, en de bekende soba noedels.

Hieronder een eenvoudig recept voor burgers. Je kan deze maken met andere restjes uit je koelkast.

Boekweitburgers

Ingrediënten

-1 kopje boekweit geroosterd in een koekenpan 3-5 minuten

-2 kopjes water -Zout – Peper (optioneel)

–1 ui gehakt -2 teentjes knoflook gehakt -1 kop geraspte wortelen -1 stengel bleekselderij gehakt -6 groene olijven gehakt of 1 eetlepel kappertjes -1 eetlepel tahini (optioneel) -2 eetlepels verse basilicum of verse peterselie fijngesneden -1 volle theelepel gedroogde kruiden (oregano, basilicum, marjolein)

-Olijfolie

Bereiding

Beter Boekweit bugersBreng het water aan de kook in een pot. Voeg het zout, en boekweit toe. Terug aan de kook op een middelhoog vuur, en laat op laag vuur zachtjes garen, totdat al het water is geabsorbeerd (ongeveer 20 min). Open de pot en laat de boekweit afkoelen in een grote kom. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de uien en knoflook met een korreltje zout, ongeveer drie minuten. Voeg de wortels en de selderij toe en bak enkele minuten. Breng dan de groenten en alle andere ingrediënten in de kom met boekweit. Meng alles goed met je handen.. Voeg zout en peper toe naar smaak. Neem kleine porties, vorm een ​​balletjes met je handen. Duw ze een beetje platter. Verhit de olijfolie in een pan en bak je burgers gedurende drie minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.

Smakelijk!

Mieke heeft meer dan veertig jaar ervaring in gezond koken. Zij studeerde Germaanse Filologie en Filosofie en gaf daar een tiental jaren les in. Zij studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA. In 1990 begon zij ‘De Natuurlijke Kookschool’ met als doel evenwichtig en gezond voedsel te leren bereiden.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: boekweit, burgers, Mieke Vervecken, recept

Lees ook:

  1. Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
  2. Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken
  3. Mieke- salade sushi
  4. Mieke- salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 29 augustus 2022
    Discovering Buddhism open Class
  • 30 augustus 2022
    Inloopavond Maitreya instituut Amsterdam
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – deel 2

    Kees Moerbeek - 14 augustus 2022

    De belangrijkste taak van de rechtvaardige, ‘wiel-draaiende vorst (de rājā cakkavattī) is het opheffen van armoede, die leidt tot diefstal en ander moreel wangedrag. De manier om criminaliteit te bestrijden is niet wreder straffen en de wet strikter toe te passen, maar mensen een gelegenheid en een perspectief bieden om op een eerlijke manier hun brood te verdienen. Hebben de mensen een acceptabele levensstandaard dan berokkenen zij anderen geen kwaad en zal het land vrede en rust kennen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Crisis op crisis

    gastauteur - 1 augustus 2022

    Stel dat de vooronderstelling dat de mens beschikt over een vrije wil nu eens niet waar blijkt te zijn terwijl ons wetstelsel daar wel vanuit gaat en daarmee aansluit bij het vrije-markt-denken, het kapitalisme. En als dat niet waar is of maar heel beperkt, wat betekent dat dan? Dat er zoiets als een vrije wil bestaat is een aanname, een geloofsartikel.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Boeken – Abnormaal goed
    • Reacties in het Boeddhistisch Dagblad – spraak bewaken
    • Halte Hertenkamp – Omleidingen
    • Wakker Dier – Nominaties Liegebeest 2022 bekend
    • Birma, uniek interview – ‘schreeuwen, schieten, de nonnen oefenden door’

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens