Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant, Trouw, Parool en NRC spreekt Wakker Dier vandaag vier supermarkten aan die weigeren ambitieuze stappen te zetten richting meer plantaardig. Dit zijn DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar.
Voedsel
B’eter Courgettesoep met doperwten en basilicum
Het recept komt uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Het staat ook in het kookboekje van Ottolenghi dat postcodeloterijklanten een paar jaar geleden hebben ontvangen. En als gevolg daarvan is het in vrijwel alle kringloopwinkels te vinden. Er staan fijne, vegetarische recepten in. Een aanrader.
Wakker Dier – Jumbo stopt met vleesstunts
Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. Wakker Dier vraagt bedrijven om actief toe te werken naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030. De Gezondheidsraad concludeerde onlangs dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast zorgt voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding.
BD-boer is van oudsher vernieuwer van de landbouw
De biologisch-dynamische landbouwmethode wordt gezien als de eerste vorm van natuurvriendelijke landbouw. Ze is ontstaan in 1924 vanuit bezorgdheid over de introductie van kunstmest en chemische middelen en is uitgegroeid tot een landbouwbeweging waarbij wordt gewerkt vanuit de kracht van de natuur, met biodiversiteit en de bodem als basis en met respect voor de eigenheid van dieren.
B’eter: Moddertaart
Deze chocoladetaart met chocoladeganache is zo donker als modder en een regelrechte verleiding voor de echte chocoholic, aldus het boekje. Ik doe een poging om in één klap zowel het oorspronkelijke recept te geven, als de simpele plantaardige versie met kant-en-klare plantaardige melk en room, als de versie die ik gemaakt heb, met zelfgemaakte cashewmelk en cashewroom. Ik hoop dat de lezer het nog kan volgen.
Het jaar 2024 – dag 67 – verbrandepindavogel
Eén mees maakt nog geen zomer.
Somewhere over the rainbow skies are blue.
Take care out-there.
Eén op de vier hoofdmaaltijden was vorig jaar vegetarisch
Dat lijkt te maken te hebben met de opleiding van de consumenten.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash (2) en zelf cashewroom maken
De beste oplossing met het minste lijden is uiteraard: geen koeienmelk consumeren! Er bestaan gelukkig prima alternatieven. Deze zijn ook beter voor natuur en milieu. De veeteelt draagt bij aan de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis. Allemaal linksom of rechtsom te herleiden tot (intensieve) veehouderij. En daarnaast dus ook onnoemlijk veel dierenleed.
Boeken – de menor methode
Leven zonder eten en drinken. Kan dat?
Het jaar 2024 – dag 57 – zonneliefde
Zon, eten, liefde.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash
Is plantaardig eten duur? Er wordt in de media gediscussieerd over de prijs van gezond eten. Veel mensen zijn van mening dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Ik ben het daar niet mee eens. Als je vlees, vis en kaas vervangt door tofu, tempeh, peulvruchten en champignons ben je veel goedkoper en gezonder […]
B’eter Salade met tofu en verrukkelijke pindadressing
Eigenlijk had ik vandaag willen schrijven over peulvruchten. Het was namelijk de Dag van de Peulvrucht 10 februari en volgens andere bronnen de Week van de Peulvrucht 12-18 februari: nu is het bij mij altijd de dag (week) van de peulvrucht, want er gaat bijna geen dag voorbij of er staan wel ergens peulvruchten op het menu, al was het maar in de hummus, of in een kant-en-klare lunchsalade.