In de Bijbel staat: “Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent?” (1 Korintiërs 6). In veel religies ziet men het lichaam als tempel van de geest. Dat schept verplichtingen, en diverse religies hebben dan ook allerlei ge- en verboden als het gaat om voedsel, drank (alcohol) en andere manieren van omgaan met het lichaam. Zo drinken de mormonen geen Coca-Cola omdat er cafeïne in zit. En de Romeinen spraken al van een gezonde geest in een gezond lichaam (Mens sana in corpore sano).

In de tijd van de Boeddha was ascese populair onder spirituele zoekers. Na jaren van vasten en zelfkastijding besefte Siddhartha Gautama echter dat dit soort lijden niet het pad naar het uiteindelijke geluk was. Een uitgemergeld lichaam leent zich slecht om een geestelijke zoektocht te dragen. Om verlichting te bereiken moest hij stoppen met hongeren, en beter zorgen voor zijn lichaam.

Wij leven over het algemeen niet naar die oude wijsheid, en neigen er naar onze tempel van binnen te vervuilen – vooral met de feestdagen. Omdat mijn lichaam mij al een tijdje signalen afgeeft dat iets in mijn dieet niet goed voor mij is – terwijl ik toch redelijk gezond en evenwichtig eet -, heb ik me wat verdiept in eliminatiediëten. Een eliminatiedieet is een dieet dat wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergieën en intoleranties. Daarbij worden gedurende enige tijd alle voedingsmiddelen vermeden waarvan bekend is dat ze bij sommige mensen gezondheidsklachten kunnen opwekken. Wanneer de klachten in deze periode verdwijnen of sterk verminderen, is de kans groot dat (een deel van) de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in de voeding, en wel een allergie of intolerantie voor bepaalde stoffen in de voeding (bron: wikipedia).

Ik ging er van uit dat er consensus zou zijn over wat het beste eliminatiedieet is, maar vond op Internet totaal verschillende dieetplannen. Over bij voorbeeld rijst en rood vlees wordt heel verschillend gedacht: wat bij de één de basis is, zit bij de andere in het beklaagdenbankje. Wat veel diëten wél gemeen hebben, is dat tarwe (gluten) en melkproducten, als ook noten en peulvruchten (ook soja) gemeden worden.

Ik heb besloten om in januari een maand lang koemelkvrij en glutenvrij te eten, en schrap voorlopig ook soja. Hier toch een recept voor wat lekkers bij de koffie: lactosevrij en glutenvrij, maar wel gemaakt van noten en suiker, die beide bij sommige eliminatiediëten juist vermeden moeten worden. Het blijft lastig, en we zijn allemaal verschillend. Wat voor de één goed is, is voor de nader juist slecht. Een heel karwei om het uit te zoeken!

Het recept is van mijn moeder. Ze had onlangs van een vriendin een grote zak wildgeplukte walnoten gekregen. Het is een Tsjechisch recept: inheemse walnoten waren daar vroeger een stuk goedkoper dan (geïmporteerde) amandelen. Je kunt behalve van amandelen ook van andere noten marsepein maken, alleen mag het dan in Nederland officieel geen marsepein heten. Volgens Europese normen moet marsepein minimaal 14% amandelolie bevatten. In plaats van amandel wordt ook wel witte bonenmeel gebruikt voor het maken van marsepein, er wordt dan amandelessence aan toegevoegd. Dat mag dan weer wel. Nou, geef mij maar walnotenmarsepein!

Paddenstoeltjes van walnoten-marsepein (ca.15 stuks)

Ingrediënten:

  • 100 gram walnoten
  • 100 gram poedersuiker
  • Eventueel 1-2 eetlepels water
  • 1 volle theelepel cacaopoeder (of een eetlepel geraspte pure chocolade)

Hak de walnoten in een keukenmachine heel fijn. Voeg de poedersuiker toe en meng alles. Kneed de marsepein en voeg eventueel nog wat water toe. Verdeel de marsepein in twee porties. Kneed de cacaopoeder door één helft. Verdeel de twee porties marsepein in 12-15 stukken en kneed er balletjes van. Combineer een licht en een donker balletje en boetseer er een paddenstoeltje (eekhoorntjesbrood) van: het voetje krijgt een platte kant, het hoedje valt eroverheen en is half rond. Is de marsepein te plakkerig? Laat het dan even rusten in de koelkast. Als dat niet helpt, voeg dan nog gemalen walnoten toe.

Beter walnotenmarsepein

Categorieën: B'eter, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk