• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen

21 november 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.

Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!

Vandaag twee Ethiopische recepten. Bij Ethiopië is lekker eten meestal niet het eerste waar we aan denken, maar het land kent een rijke culinaire traditie met veel vegetarische en veganistische recepten vanwege de uitgebreide vastentradities binnen de Ethiopisch-orthodoxe kerk. In Ethiopië eten ze met de hand, ze zetten daar grote schalen op tafel en scheppen het eten op een plat stuk zuurdesembrood, injera; dat is eenvoudig te maken. Je zou ook kant en klare wraps, roti, of shoarmabroodjes kunnen gebruiken.

Droge snijbonen.
Droge snijbonen.

Van een vriendin kreeg ik snijbonen waarvan de zaden al vrijwel rijp waren, dat wil zeggen niet meer te gebruiken als groente, maar gedroogd als peulvruchten. Ze zijn prachtig van kleur, en ik heb ze gebruikt voor onderstaand recept. Het oorspronkelijke recept is voor gedroogde tuinbonen. Beide peulvruchten worden in Nederland weinig gegeten, en ze kunnen in het recept vervangen worden door een ander soort peulvrucht, zoals kikkererwten.

Recept 1: Elibet, Ethiopische humus

Ingrediënten:

3 kopjes gedroogde tuinbonen, snijbonen, of kikkererwten, al dan niet ingeweekt
1 kopje zonnebloempitten
4 eetlepels citroensap
4 teentjes knoflook
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
5 kopjes water

Bereiding:

Ethiopische hummus.
Ethiopische hummus.

Was de zonnebloempitten, bedek ze met water en kook ze in ongeveer 15 minuten zacht. Pureer de pitten met in totaal ca. 5 kopjes water. Kook de bonen of erwten heel zachtjes gaar in de zonnebloempittenpuree. Af en toe roeren. Verse tuin- of snijbonen zijn in ca. 30 minuten gaar, oudere bonen of kikkererwten zullen ietsje meer tijd nodig hebben, afhankelijk van het wel of niet inweken. Giet gedeeltelijk af maar bewaar het vocht. Laat ietsje afkoelen. Pureer alle ingrediënten en voeg zoveel kookvocht toe dat een gladde massa ontstaat. Heb je kookvocht over, gebruik dan de volgende keer minder water. Proef. Voeg eventueel nog wat zout en/of citroensap toe, of als je van pittig houdt een beetje cayennepeper. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast. Je kunt de humus warm of koud serveren, persoonlijk vind ik ‘m koud lekkerder. Ook lekker als broodbeleg, met plakjes komkommer. De humus blijft afgedekt in de koelkast lang goed.

Recept 2 – Mesirm: rode linzen soep

maaltijdsoep voor 4 personen of voorgerecht voor 8 personen.

Ingrediënten:

Scheutje zonnebloemolie
1 grote ui of 2 kleinere, gehakt
½ kilo aardappelen, in stukjes
1 ¼ kopje rode linzen, gewassen
1 liter water
2 teentjes knoflook, gehakt
2-3 eetlepels berberé kruidenmix, of losse kruiden (zie onder)
1 blikje gepelde tomaten
½ kilo sperziebonen, schoongemaakt en doormidden gebroken
zout naar smaak of 2 bouillonlokjes
300 gram verse spinazie, in grote stukken gesneden.

In plaats van Berberé kruidenmix (bij ons in het dorp niet te koop) heb ik gebruikt:

½ theelepel gemalen kardamom
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel fenugreek
½ theelepel gemalen nootmuskaat
¼ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen paprika
½ theelepel gemalen kurkuma
1 mespuntje cayennepeper
½ theelepel gemalen peper
1 theelepel zout

Beter rode linzen soep
Rode linzen soep

Fruit in een braadpan de ui in de olie op laag vuur, voeg dan knoflook en kruiden toe en bak nog even door. Voeg aardappelen, linzen, zout of bouillonblokjes en water toe en kook alles in 20 minuten op zacht vuur met deksel op de pan, af en toe roeren. Voeg dan de tomaten en de boontjes toe, en eventueel nog extra water, het moet een dikke soep worden. Proef of de soep zout en pittig genoeg is, en voeg eventueel nog wat zout en/of kruiden toe (maar pas op met kruidnagel, die overheerst nogal gauw). Kook alles nog 15 minuten. Voeg vlak voor het opdienen de spinazie toe en dien op zodra de spinazie wat geslonken is. In Ethiopië eet men dit gerecht niet als soep maar als curry, dat kan door minder water toe te voegen.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Geluk, Natuur, Voedsel Tags: Ethiopië, peulenparade, peulvruchten, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen
  2. Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten
  3. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  4. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 februari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 25 februari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 26 februari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 februari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 februari 2021
    Volle Maan chant (online)
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Mijmeringen over bewustzijn

Rob van Boven en Luuk Mur - 23 februari 2021

Je trok in je jeugd de conclusie dat je niet gewenst was. Met die ervaring ging je de wereld zien. Dat werd het fundament van je geloofssysteem. Je ging jezelf beschermen tegen deze pijnlijke gevoelens, die het gevolg zijn van wat je bent gaan geloven.  Dat kan zijn door jezelf zoveel mogelijk terug te trekken of vooral niet lastig te zijn. Of misschien ging je juist heel nadrukkelijk aanwezig zijn, wat door anderen juist als heel vervelend ervaren kan worden.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 2 en slot))

Erik Hoogcarspel - 21 februari 2021

Het is niet verwonderlijk dat het begrip “gelijkheid” in andere culturen geen rol speelt. Blijkbaar heeft men daar wel van de ervaring geleerd. Voor Confucius waren rangen en standen in de maatschappij noodzakelijk voor een harmonische en goed functionerende samenleving. Een referendum zou volgens hem alleen maar tot grote rampen leiden, want ongeletterde en slecht opgevoede mensen kunnen niet weten wat het beste is voor ieder.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 1)

Erik Hoogcarspel - 20 februari 2021

We leven in procrustische tijden waarin gelijkheid heilig is geworden. Onderscheid, discriminatie, is zo’n beetje de bron van alle kwaad. We moeten allemaal gelijk zijn. Alle kinderen in een klas, allemaal schaatsen of naar het strand op hetzelfde moment, allemaal dezelfde kleding en dezelfde maten, met wat elastiek in de stof past het toch wel.

Paul Boersma – Het portret als valkuil

Paul Boersma - 16 februari 2021

Het Boeddhabeeld is een symbolische weergave van de vergoddelijkte mens, van de verlichte mens, van de mens waarin wijsheid en mededogen tot volle ontplooiing zijn gekomen. Het is een toonbeeld van harmonie.

Zó ontken je het klimaatvraagstuk óók. Dat kan anders!

gastauteur - 9 februari 2021

De crisis lijkt te groot, te massief om door de massa’s goed begrepen te kunnen worden. Let wel, het staat hier goed, die massa’s mensen zijn niet dom, er is niets neerbuigends bedoeld, maar de omvang van de problemen en de belangenstrijd er omheen zijn dermate groot dat begrip en theorie moeilijk ‘populair’ te maken zijn. Alleen maar roepen dat het ‘heel erg’ is, motiveert ook niet echt. En dan nog de (on)kosten van de benodigde maatregelen, wie draait ervoor op?

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Geldstresscafé voor mensen met coronaschulden
  • Chinees katoen door marteling Oeigoeren in de ban
  • Niet-weten is uit je woorden komen
  • Het jaar 2021 -dag 55 – baudet, wilders, engel
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens