• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

12 juni 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Afgelopen weken was ik veel buitenshuis, zowel voor werk als voor een vakantie met mijn gezin. Op de een of andere manier lijkt het leven altijd fijner weg van de sleur thuis. Al die nieuwe zintuiglijke indrukken maken het misschien ook gemakkelijker om te genieten in het hier en nu, ze vestigen als vanzelf de aandacht op het huidige moment. Het carillon van de plaatselijke kerk in een Italiaans stadje dat om half zeven ’s ochtends “zie ginds komt de stoomboot” – of iets dat daar erg op lijkt – begon te spelen. De prachtige vogelzang. De geur van bloeiende citrusbomen. Al die nieuwe vergezichten en de kleine details, dichtbij. Bloemen, vlinders, andere dieren. Maar natuurlijk ook het voedsel dat overal anders is: nieuwe geuren, kleuren en smaken om te ontdekken. Voor mij geen “Oost west thuis best” (mijn tegeltje is: Mother Earth is my true home).

Beter Vlaamse_broodpuddingZo ontdekte ik vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt. De Vlaamse variant vind ik erg lekker, en ik hou van dit soort eenvoudige recepten waar je je restjes in verwerkt en je bovendien eindeloos mee kunt variëren. Broodpudding kan gemaakt worden van brood (de naam zegt het al), maar je kunt ook cake, koek, ontbijtkoek, speculaas enzovoort toevoegen. Het schijnt dat Vlaamse bakkers op bepaalde dagen van de week de lekkerste broodpudding hebben, omdat ze die dag al hun onverkochte koek erin doen.

Beter broodpudding ingrediënten 29 mei 2015
Ingrediënten voor de broodpudding.

We hadden we nog een halve panettone (een soort rozijnenbrood) over. Verder broodkorsten en uit allerlei kasten kwamen ook nog restjes koekjes die zacht geworden waren. Achterin de kast vond ik nog gemalen amandelen. Dit is hét perfecte recept om van al je restjes af te komen! Er kunnen ook chocola, rozijnen, vruchten, andere noten e.d. in en een deel van de vloeistof kan vervangen worden door koffie. Mijn eerste bodding werd te zoet, omdat de ingrediënten (koekjes, panettone, sojamelk, appelmoes) ook al zoet waren. Pas dus op met suiker. Ik ben al weer korsten aan het sparen voor mijn volgende bodding. Ik denk dat ik het nu met koffie ga doen.

Dit is mijn vegaversie van het recept:

Ingrediënten

  • 300 g oud brood, korsten, kapjes, cake, koek, speculaas, pepernoten, ontbijtkoek e.d.
  • 5 dl sojamelk (of andere plantaardige melk, of deels melk deels koffie).
  • 0-150 g suiker afhankelijk van hoe zoet de overige ingrediënten zijn
  • 250 g appelmoes
  • 150 g grof gemalen amandelen en/of rozijnen (mag wel hoeft niet)
  • 1 eetlepel custardpoeder, gezeefd
  • ½ theelepel kaneel of 1 theelepel koekkruiden

 

Bereiding

Scheur het brood in stukjes en vermeng in een kom met de overige koek-achtige ingrediënten. Giet de melk erop. Roer of stamp (met de pureestamper) alles goed door elkaar. Laat even intrekken (half uurtje) en roer nog een keer. Doe de overige ingrediënten erbij. Meng alles tot een papje. Het hoeft niet homogeen te zijn, er mogen nog stukjes in zitten. Vet een ovenschotel of taartvorm in en stort het beslag in de vorm. Bak de broodpudding zo’n 45 minuten op 200°C. Laat afkoelen en snijd in stukjes. Koud serveren.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: bodding, broodpudding, Gent, Refreshing Earth of the Heart, vlaanderen

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  2. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  3. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  4. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 26 mei 2022 - 29 mei 2022
    Hemelvaartretraite Schoonheid van Zijn
  • 27 mei 2022 - 29 mei 2022
    'Gezond leven, natuurlijk sterven'
  • 28 mei 2022
    Green Tara Practice morning
  • 29 mei 2022
    Nyinthün, dag van stilte en meditatie
  • 29 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Grondlegger van de BOS – Jean Karel Hylkema overleden

Jacques den Boer - 26 mei 2022

In 1999 gaf de overheid een zendmachtiging aan de Boeddhistische Omroep Stichting. Jean Karel Hylkema werd daarvan niet alleen ongeveer vijf  jaar  bestuurder en manager. Hij was tegelijk programma-adviseur voor de tv- en radioredactie, naast programmadirecteur Babeth VanLoo, en werkte mee aan tv-documentaires als interviewer.

Tulpenboeddhisme: Hoe het boeddhisme in Nederland wortel heeft geschoten (4 en slot)

Jacques den Boer - 26 mei 2022

Onder aanvoering van de Rigpa-boeddhist ir. Jean Karel Hylkema , de gelauwerde cineaste en Dzogchen-boeddhiste Babeth VanLoo en een nieuwe BUN-voorzitter, prof. dr. Johan Niezing, kwam er uiteindelijk toch per 1 september 2000 een zendmachtiging voor radio en tv.

‘Yatra naar Majjhimadesa – een pelgrimsreis naar het Middenland’.

Guy E. Dubois - 24 mei 2022

De Majjhimadesa was de broedkamer van de Dhamma —de Leer van de Boeddha’s. Het is het gebied waar de Boeddha geboren werd, waar hij tot Zelfrealisatie kwam, waar hij predikte en het parinibbana bereikte. In Boeddha’s tijd waren overgrote delen van het Middenland bedekt met junglevegetatie. De fauna was veelzijdig en bestond o.m. uit leeuwen, tijgers, herten, olifanten en neushoorns.

Baas over eigen karma

Kees Moerbeek - 22 mei 2022

Het individu is de enige die de volledige controle heeft over zijn daden, ongeacht de druk die anderen op hem kunnen uitoefenen. Een onheilzame handeling onder grote druk uitgevoerd, heeft echter een ander karmisch effect dan een vrijwillige onheilzame handeling.

Boekbespreking- De lach van de Boeddha. Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie

Erik Hoogcarspel - 21 mei 2022

Vandepitte gooit zijn lezers al snel in het diepe met zijn uiteenzetting over de leegte. Hij geeft daarbij een eigen interpretatie, die enigszins afwijkt van de boeddhistische teksten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Verlichting is geen goeroe
  • Het jaar 2022 – dag 146 – misbruik
  • Boeddha in de bajes – Mag het menswaardiger!
  • Sleutel tot inzicht – Het laatste afscheid van de Boeddha en Yasodhara
  • Vrijdag Zindag – Zegeningen tellen

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens