• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

17 oktober 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden. Omdat je niet een deel van de smaak met het kookvocht afgiet, hebben ze ook een intensere smaak. Roosteren is bovendien een gemakkelijke manier van koken. Zet de oven aan, snijd de groenten, hussel ze met wat olie en kruiden, doe ze op een bakplaat in de oven en de rest gaat vanzelf.

Ik begin met enkele algemene tips en geef tot slot twee recepten.

  • Elke oven is anders, dus je moet misschien een beetje experimenteren. Zelf rooster ik meestal op 200 graden, maar ik kom ook recepten tegen waarin op 225 of meer graden wordt geroosterd.
  • Snijd de groenten in gelijke stukken, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Als je verschillende soorten door elkaar gebruikt, kun je overwegen de groente die de meeste tijd nodig heeft eerder in de oven zetten en de andere er later in etappes bij doen (zelf doe ik rustig bijvoorbeeld aardappelen, ui, winterpeen, knolselderij, pastinaak en pompoen bij elkaar). Als een deel van de groenten al gaar is en de rest nog niet, zou je de gare groente er eerder uit kunnen halen. Hieronder volgen indicatieve roostertijden. In geval van twijfel 5-10 minuten langer roosteren.
  • Schep de groenten om met een beetje olie, zodat ze van alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Je hoeft de bakplaat dan niet in te vetten.
  • Leg de groenten bij voorkeur naast elkaar, in één laag op de bakplaat.
  • Sommige ovens bakken niet helemaal gelijkmatig, in dat geval is het gewenst om de bakplaat halverwege de baktijd om te keren (voor en achterkant), of bij twee platen boven elkaar om boven en onder halverwege om te wisselen.
  • Of de groenten gaar zijn kun je controleren door er met een vork in te prikken. Asperges: rooster de geschilde asperges gedurende 10-15 minuten. Bieten: plakken in 20-30 minuten roosteren, of rooster de bieten in hun geheel, in ca. 1 uur. Paprika’s: verwijder de lijsten, snijd de paprika’s in stukken. Rooster 25-30 minuten. Broccoli: rooster de broccoli in roosjes ca. 20-25 minuten. Zet de temperatuur niet te hoog (200°) Spruitjes: halveer de spruitjes en rooster 20-25 minuten.

Pompoen: rooster stukjes schoongemaakte pompoen (schillen hoeft niet) in 30-40 minuten. Knolselderij, Wortel, Pastinaak: 20-25 minuten. Bloemkool: rooster de roosjes in ca. 30 minuten. Aubergine: grote stukken in 30-40 minuten, plakjes (bijv. voor de moussaka) in 20-25 minuten. Venkel: snijd de bol in partjes en rooster 35-40 minuten. Sperziebonen: snijd de steeltjes van de sperziebonen en rooster ze gedurende 20 tot 25 minuten. Aardperen: hoeven niet geschild te worden. Snij in grote stukken en rooster gedurende 15-20 minuten. Uien: schil en snijd de ui in partjes of plakjes. Rooster gedurende 30 minuten. Aardappelen: hoeven niet geschild te worden. Snijd ze in de gewenste vorm: halve aardappelen, partjes, plakjes of friet. Bak afhankelijk van de grootte 20-45 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Aanrader: aardappelen met olijfolie en rozemarijn! Zoete aardappelen: schil en snijd in blokjes. Rooster 30-35 minuten. Tomaten: kunnen worden geroosterd in hun geheel of in stukken in 30-35 minuten. Courgette: plakken of blokjes roosteren in 15-20 minuten.

Geroosterde groenten kunnen warm, lauw of koud geserveerd worden als voorgerecht, bijgerecht, in een maaltijdsalade, of (met een sausje) over rijst of pasta. Met een rauwkostsalade erbij vormen ze een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gebakken aardappel met verschillende soorten groenten.

boontjes met cranberries en walnoten
boontjes met cranberries en walnoten

Recept 1: Sperziebonen met cranberries en walnoten (bijgerecht voor 4 personen)

  • 750 gram sperziebonen, schoongemaakt en ontdaan van steeltje. • 4 teentjes knoflook, gepeld en in kwarten gesneden • 2 eetlepels olijfolie • 1theelepel zout • ½ theelepel gemalen zwarte peper • ¼ theelepel suiker • 1-2 theelepels citroenrasp • ½ – 1 eetlepel citroensap • ½ kopje gedroogde cranberries • ½ kopje walnoten Verwarm de oven voor op 225 graden. Hussel de bonen met knoflook, olijfolie, zout, peper en suiker en stort op een bakplaat. Rooster de bonen gedurende 15 minuten, schep om, en rooster dan nogmaals 10 minuten tot ze bruine vlekjes vertonen en een beetje beginnen te verschrompelen. Meng de geroosterde boontjes met de citroenschil, citroensap, cranberries en walnoten. Proef en voeg indien gewenst nog wat zout, peper citroenrasp of citroensap toe. Klaar!

Recept 2: Curry met aubergine en pompoen (4 personen)

  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 kleine pompoen, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • royale mespunt kaneel
  • een pluk draadjes saffraan
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • Handvol gebrande cashewnoten (of andere noten)
curry pompoen met aubergine
curry pompoen aubergine

Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de aubergine en pompoen in blokjes van gelijke grootte. Hussel met olie en wat zout. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster de groenten 30 minuten, tot ze gaar zijn en goudbruine randjes krijgen.

Fruit intussen de ui glazig in wat olijfolie, roerbak de knoflook en gember enkele minuten mee, roer er dan de kerriepoeder, kaneel, kardemom en het venkelzaad door, samen met de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten op een zacht vuurtje bakken, al roerend om aanbranden te voorkomen. Giet er de kokosmelk bij, breng aan de kook en voeg de saffraan toe. Laat de curry een vijftal minuten trekken op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als je van een natte curry houdt (spoel daarmee het blikje kokosmelk om).

Meng de geroosterde groenten door de currysaus. Breng het geheel op smaak met zout, indien gewenst (hoeft waarschijnlijk niet als je gezouten cashewnoten gebruikt). Strooi er de cashewnoten over. Serveer met rijst of noedels.

De oorspronkelijke bronnen voor de recepten in deze bijdrage vind je op

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-guide-to-roasting-vegetables/

http://www.onceuponachef.com/2011/11/roasted-green-beans-with-cranberries-and-walnuts.html

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/nazomercurry-met-aubergine-en-pompoen/

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Groenten, oven, Refreshing Earth of the Heart, roosteren

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  2. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  3. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  4. Recepten voor een gezond en mededogend hart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Astrid zegt

    18 oktober 2020 om 08:52

    Wat een heerlijke recepten. Ik heb al verschillende groenten in de oven geroosterd, maar nog niet eerder sperziebonen. En meestal eet ik de groenten gelijk uit de oven, maar de currysaus ga ik ook een keer erbij maken. Bedankt voor het delen.

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 14 augustus 2022
    Kum Nye Dancing zomerserie | Online | vanaf 14 aug
  • 19 augustus 2022 - 21 augustus 2022
    Retraite weekend | Vreugde van zijn: gelukkig zijn | Live | 19-21 aug
  • 22 augustus 2022 - 26 augustus 2022
    3-daagse boeddha vakantie
  • 26 augustus 2022 - 28 augustus 2022
    Retraite weekend | Liefde en Compassie voor jezelf en anderen | Live| 26-28 aug
  • 29 augustus 2022
    Discovering Buddhism open Class
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De rafelkant van onze democratische rechtsstaat – Deel 1

    Kees Moerbeek - 7 augustus 2022

    De auteur signaleert een onontkoombare overgang naar een staatsgrenzen overstijgende vervlechting van belangrijke leefomstandigheden op economisch, cultureel, klimatologisch en technologisch gebied. Het verlies van houvast dat dit veroorzaakt valt samen met het verlies van de bescherming door de verzorgingsstaat. Dit wordt verergerd door de onverschilligheid in leidende politieke en economische kringen ten opzichte van de onzekerheid die de veranderingen oproepen. De weerstand die dit alles opwekt neemt op veel plaatsen onder invloed van populistische en autoritaire bewegingen ‘de vorm aan van een afwijzing van anderen, andersdenkenden en andersverschijnende mensen.’

    Woef hé…een signalering

    Erik Hoogcarspel - 4 augustus 2022

    Georg Luck (1926 – 2013) was hoogleraar aan de Universiteit in Baltimore, Verenigde Staten in de klassieke cultuur en talen. Aan het einde van zijn carrière heeft hij op verzoek van een collega een studie uitgevoerd naar een heel aparte groep van filosofen, de cynici. Het wordt cynicus is afgeleid van “hond”, kynos. Deze “honden” predikten voor het volk en leidden talentvolle leerlingen op.

    De kinderen hebben nu rust nodig. Over ouderverstoting.

    Rob van Boven en Luuk Mur - 2 augustus 2022

    De kinderen waren 5 en 4 jaar toen de moeder vertrok met de kinderen. Ze wilde niet langer als slaaf behandeld worden door haar man. De kinderrechter besliste dat het woonverblijf bij moeder was, er kwam een bezoekregeling met vader en er werd opgelegd dat de ouders mee zouden doen aan ouderbemiddeling. De bemiddeling werd geen succes en ook een tweede en derde poging mislukte. Toen kwam er een melding bij Veilig Thuis door de vrijwillige jeugdhulpverlening.

    Crisis op crisis

    gastauteur - 1 augustus 2022

    Stel dat de vooronderstelling dat de mens beschikt over een vrije wil nu eens niet waar blijkt te zijn terwijl ons wetstelsel daar wel vanuit gaat en daarmee aansluit bij het vrije-markt-denken, het kapitalisme. En als dat niet waar is of maar heel beperkt, wat betekent dat dan? Dat er zoiets als een vrije wil bestaat is een aanname, een geloofsartikel.

    Narrative self en experiential self: hoe begrip van meditatieonderzoek beoefenaars kan helpen op hun pad

    gastauteur - 31 juli 2022

    Ik gebruik wel eens het beeld van een motor met zijspan. Als je geen meditatiebeoefenaar bent dan zit het narratief achter de stuur en de directe ervaring in het zijspan. Door beoefening kan je dat omdraaien, kom je ‘in’ de ervaring. En als je het narratief toch nodig hebt, dan zet je hem in. Waarvoor het ook helpt is dat mensen het niet meer zo vervelend vinden wanneer ze niet opmerkzaam zijn omdat ze begrijpen waar het narratief mee bezig is. Zo voorkom je de opbouw van aversie tijdens het mediteren.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2022 – dag 220 – afwachting
    • Boeddha in de bajes – levenslang
    • Halte Hertenkamp – Door wie laat ik me gek maken? Stil water
    • Edel – Vrijheid
    • Wanneer doen mensenrechten er weer toe?

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens