• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Groenten roosteren in de oven

B’eter – Groenten roosteren in de oven

15 oktober 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden. Omdat je niet een deel van de smaak met het kookvocht afgiet, hebben ze ook een intensere smaak. Roosteren is bovendien een gemakkelijke manier van koken. Zet de oven aan, snijd de groenten, hussel ze met wat olie en kruiden, doe ze op een bakplaat in de oven en de rest gaat vanzelf.

Ik begin met enkele algemene tips en geef tot slot twee recepten.

  • Elke oven is anders, dus je moet misschien een beetje experimenteren. Zelf rooster ik meestal op 200 graden, maar ik kom ook recepten tegen waarin op 225 of meer graden wordt geroosterd.
  • Snijd de groenten in gelijke stukken, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Als je verschillende soorten door elkaar gebruikt, kun je overwegen de groente die de meeste tijd nodig heeft eerder in de oven zetten en de andere er later in etappes bij doen (zelf doe ik rustig bijvoorbeeld aardappelen, ui, winterpeen, knolselderij, pastinaak en pompoen bij elkaar). Als een deel van de groenten al gaar is en de rest nog niet, zou je de gare groente er eerder uit kunnen halen. Hieronder volgen indicatieve roostertijden. In geval van twijfel 5-10 minuten langer roosteren.
  • Schep de groenten om met een beetje olie, zodat ze van alle kanten met een dun laagje olie bedekt zijn. Je hoeft de bakplaat dan niet in te vetten.
  • Leg de groenten bij voorkeur naast elkaar, in één laag op de bakplaat.
  • Sommige ovens bakken niet helemaal gelijkmatig, in dat geval is het gewenst om de bakplaat halverwege de baktijd om te keren (voor en achterkant), of bij twee platen boven elkaar om boven en onder halverwege om te wisselen.
  • Of de groenten gaar zijn kun je controleren door er met een vork in te prikken. Asperges: rooster de geschilde asperges gedurende 10-15 minuten. Bieten: plakken in 20-30 minuten roosteren, of rooster de bieten in hun geheel, in ca. 1 uur. Paprika’s: verwijder de lijsten, snijd de paprika’s in stukken. Rooster 25-30 minuten. Broccoli: rooster de broccoli in roosjes ca. 20-25 minuten. Zet de temperatuur niet te hoog (200°) Spruitjes: halveer de spruitjes en rooster 20-25 minuten.

Pompoen: rooster stukjes schoongemaakte pompoen (schillen hoeft niet) in 30-40 minuten. Knolselderij, Wortel, Pastinaak: 20-25 minuten. Bloemkool: rooster de roosjes in ca. 30 minuten. Aubergine: grote stukken in 30-40 minuten, plakjes (bijv. voor de moussaka) in 20-25 minuten. Venkel: snijd de bol in partjes en rooster 35-40 minuten. Sperziebonen: snijd de steeltjes van de sperziebonen en rooster ze gedurende 20 tot 25 minuten. Aardperen: hoeven niet geschild te worden. Snij in grote stukken en rooster gedurende 15-20 minuten. Uien: schil en snijd de ui in partjes of plakjes. Rooster gedurende 30 minuten. Aardappelen: hoeven niet geschild te worden. Snijd ze in de gewenste vorm: halve aardappelen, partjes, plakjes of friet. Bak afhankelijk van de grootte 20-45 minuten tot ze krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen. Aanrader: aardappelen met olijfolie en rozemarijn! Zoete aardappelen: schil en snijd in blokjes. Rooster 30-35 minuten. Tomaten: kunnen worden geroosterd in hun geheel of in stukken in 30-35 minuten. Courgette: plakken of blokjes roosteren in 15-20 minuten.

Geroosterde groenten kunnen warm, lauw of koud geserveerd worden als voorgerecht, bijgerecht, in een maaltijdsalade, of (met een sausje) over rijst of pasta. Met een rauwkostsalade erbij vormen ze een hoofdgerecht, bijvoorbeeld gebakken aardappel met verschillende soorten groenten.

boontjes met cranberries en walnoten
boontjes met cranberries en walnoten

Recept 1: Sperziebonen met cranberries en walnoten (bijgerecht voor 4 personen)

  • 750 gram sperziebonen, schoongemaakt en ontdaan van steeltje. • 4 teentjes knoflook, gepeld en in kwarten gesneden • 2 eetlepels olijfolie • 1theelepel zout • ½ theelepel gemalen zwarte peper • ¼ theelepel suiker • 1-2 theelepels citroenrasp • ½ – 1 eetlepel citroensap • ½ kopje gedroogde cranberries • ½ kopje walnoten Verwarm de oven voor op 225 graden. Hussel de bonen met knoflook, olijfolie, zout, peper en suiker en stort op een bakplaat. Rooster de bonen gedurende 15 minuten, schep om, en rooster dan nogmaals 10 minuten tot ze bruine vlekjes vertonen en een beetje beginnen te verschrompelen. Meng de geroosterde boontjes met de citroenschil, citroensap, cranberries en walnoten. Proef en voeg indien gewenst nog wat zout, peper citroenrasp of citroensap toe. Klaar!

Recept 2: Curry met aubergine en pompoen (4 personen)

  • 1 middelgrote aubergine
  • 1 kleine pompoen, schoongemaakt (schillen hoeft niet)
  • Enkele eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1grote knoflookteen, gesnipperd
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • royale mespunt kaneel
  • een pluk draadjes saffraan
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • Handvol gebrande cashewnoten (of andere noten)
curry pompoen met aubergine
curry pompoen aubergine

Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de aubergine en pompoen in blokjes van gelijke grootte. Hussel met olie en wat zout. Spreid ze uit op een bakplaat en rooster de groenten 30 minuten, tot ze gaar zijn en goudbruine randjes krijgen.

Fruit intussen de ui glazig in wat olijfolie, roerbak de knoflook en gember enkele minuten mee, roer er dan de kerriepoeder, kaneel, kardemom en het venkelzaad door, samen met de rozijnen. Laat alles nog enkele minuten op een zacht vuurtje bakken, al roerend om aanbranden te voorkomen. Giet er de kokosmelk bij, breng aan de kook en voeg de saffraan toe. Laat de curry een vijftal minuten trekken op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als je van een natte curry houdt (spoel daarmee het blikje kokosmelk om).

Meng de geroosterde groenten door de currysaus. Breng het geheel op smaak met zout, indien gewenst (hoeft waarschijnlijk niet als je gezouten cashewnoten gebruikt). Strooi er de cashewnoten over. Serveer met rijst of noedels.

De oorspronkelijke bronnen voor de recepten in deze bijdrage vind je op

http://www.onegreenplanet.org/vegan-food/the-ultimate-guide-to-roasting-vegetables/

http://www.onceuponachef.com/2011/11/roasted-green-beans-with-cranberries-and-walnuts.html

http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/nazomercurry-met-aubergine-en-pompoen/

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Nieuws Tags: Groenten, oven, roosteren

Lees ook:

  1. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  2. B’eter – Groenten roosteren in de oven
  3. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  4. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 341 – haat
    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.