• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

Refreshing Earth of the Heart – pompoenpitten roosteren

9 november 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit. Rooster ze één keer in de oven of in de pan en je zult ze echt nooit meer weggooien, roepen de receptenschrijvers in koor. Al een hele poos bekeek ik de pitten argwanend bij het schoonmaken van mijn pompoenen. Dat kan toch niet lekker zijn? Ik besloot het eens uit te zoeken. Ten slotte was ik ook sceptisch toen iemand 25 jaar geleden tegen me zei dat je pompoenen niet hoeft te schillen. Ik heb sindsdien nooit meer een pompoen geschild. Hooguit wordt een lelijk stukje weggesneden.

Beter pompoenpitten 2 tekening Jana
Tekening Refreshing Earth of the Heart

Pompoenen, ik had ze al eerder de lotusbloemen onder de groenten genoemd. Pompoenplanten houden van composthopen en dergelijke voedselrijke plekjes en zetten de compost met behulp van zonlicht en water om in een heerlijke groente. Hoe meer compost, des te beter de pompoenen. Maar wat doen wij vervolgens met het meest voedselrijke deel van de pompoen? Juist, de pitten, die gooien we meestal weg. Pompoenpitten bevatten veel vitaminen en mineralen, net als andere noten en zaden. Weggooien is zonde. Pompoenpitten gebruiken in plaats van weggooien past bovendien helemaal in mijn streven om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen.

Op het Internet kom je tegenstrijdige adviezen tegen. Goed schoonmaken. Niet goed schoonmaken. Niet wassen want dan spoel je de voedingsstoffen weg. Goed wassen. Koken voor het roosteren. Drogen voor het roosteren. Weken in zout water. Kort (10 minuten) roosteren op 180 graden. Lang (1 uur) roosteren op 135 graden.

Ik ging te rade bij mijn kookboeken. Mijn eerste poging mislukte jammerlijk: het eerder besproken kookboek Koken met restjes is leuk  geeft een recept waarbij de pompoenpitten drie kwartier op 200 graden geroosterd worden. Dat leek me wat veel dus ik halveerde de tijd, maar ook toen waren de pompoenpitten helaas al verkoold. Het moet dus veel korter of op veel lagere temperatuur. Een minpuntje voor dit verder goede boek.

Het recept van Jamie Oliver  (hieronder mijn versie ervan) leidde wel tot een goed resultaat:

  1. Haal met een lepel de pitten uit de pompoen
  2. Verwijder zoveel mogelijk van de draden die om en tussen de pitten zitten
  3. Spoel de pitten in een bak met water, over het algemeen gaan de pitten drijven en zakt het vruchtvlees naar de bodem. Schep dus de pitten van het wateroppervlak en gooi de draden weg. Herhaal dit zo nodig met een bak vers water. Het geeft niet als er nog wat sliertjes aan zitten.
  4. Laat de pitten uitlekken en spreid ze uit om te drogen.
  5. Verhit de oven op 180 graden
  6. Vermeng de pitten met een snuf zout, kruiden naar keuze (bij voorbeeld chilipoeder, paprikapoeder, venkelzaad of korianderzaad) en een scheutje olijfolie
  7. Rooster de pitten 10 minuten of tot ze goudgeel worden, soms ploffen en springen ze net als popcorn rond in je oven.
  8. Laat afkoelen en serveer bij de salade, de soep, als snack, of bewaar voor later in een luchtdichte verpakking.
pompoenpitten geroosterd met paprikapoeder
pompoenpitten geroosterd met paprikapoeder

Ik had verse pitten van een flespompoen en al wat oudere pitten van een gewone oranje Hokkaido pompoen. Ik heb de helft van de pitten geroosterd zonder te koken en de helft heb ik eerst 10 minuten gekookt en daarna 10 minuten in een warme oven laten drogen, voor ze te mengen met kruiden, olie en zout, en te roosteren. Alles was lekker. De gekookte pitten waren iets zachter. De flespompoenpitten waren ook iets zachter, maar dat kan er aan liggen dat de Hokkaidopompoenpitten al een kleine week hadden liggen drogen voor ik ze ging roosteren. Dat bleek te leiden tot hier en daar harde stukjes.

pompoenpitten geroosterd met chilipoeder en korianderzaad
pompoenpitten geroosterd met chilipoeder en korianderzaad

Conclusie: gebruik verse pitten, kook oudere pitten eventueel voor, en gooi, ik zeg het alle anderen na, nooit meer je pompoenpitten zomaar weg, want complot of niet, geroosterde pompoenpitten zijn lekker, het is zo gebeurd (je kunt ze meeroosteren met het vruchtvlees) en het recept is simpel. Let wel op dat het niet te hard gaat, iedere oven is anders, maar mik op ongeveer 10 minuten op 180 graden.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Natuur, Voedsel Tags: kleren van de keizer, lotusbloemen, pompoenpitten, Refreshing Earth of the Heart, roosteren

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  2. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  3. Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
  4. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Paul de Jager zegt

    11 november 2019 om 08:34

    leuk om te lezen!

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
24 mrt
Zen Weekend
24 mrt 23
26 mrt
Kum Nye Yoga op Zondag Serie | Online | Start 26 maart
26 mrt 23
26 mrt
Filmmiddag
26 mrt 23
26 mrt
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
26 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 83 – hondenkind
    • De boeddhistische blik – dochters en vaders
    • Ksaf – De drie biggetjes van het ego
    • VrijdagZindag – Speel goed
    • China opent onderzoekscentrum in bezet Tibet om ‘nationaal bewustzijn’ onder Tibetanen te bevorderen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens