Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken en hun aandeelhouders tevreden te houden. Ze verkopen ons voor veel geld (en met een ruime winstmarge) producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën. Als consument hebben we de macht om verandering te bewerkstelligen, maar de krachten die het systeem bij het oude houden zijn groot. Denk aan de wapenlobby in de VS, de autolobby en de boerenlobby in Brussel, de olielobby, en al die andere lobbygroepen die er voor zorgen dat kwalijke praktijken waar geen weldenkend mens achter kan staan toch in stand worden gehouden.

Aardappels, schets Jana.

Aardappels, schets Refreshing Earth of the Heart.

Vandaag een lekker antiglobalistisch recept met slechts drie ingrediënten. Haal de aardappels bij voorkeur direct bij een biologische boer of een zorgboerderij waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ het werk doen. Voor meel van granen uit de regio kun je terecht bij een molen in de buurt.

Ingrediënten (voor 3 grote of 4 kleinere eters als hoofdgerecht of 6 personen als voorgerecht):

  • Ca. 1 kg aardappels (geschild gewogen)
  • 200 gram tarwebloem plus nog wat meer om te bestuiven
  • 2 theelepels zout
  • Pesto of saus naar keuze, versgemalen peper, basilicumblaadjes en/of goede olijfolie.

Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in ca. 15 minuten (afhankelijk van de grootte) net gaar en giet ze af. Laat nog even nagaren op heel laag vuur met de deksel op de pan. Stamp er vervolgens puree van met 1 theelepel zout. Laat een beetje afkoelen en kneed er vervolgens met de handen 200 gram bloem doorheen, tot een soepel, elastisch deeg ontstaat.

Neem telkens een pluk van het deeg en rol er op een met meel bestoven aanrecht rolletjes van van ca. 1,5 cm dik (een vinger dik). Snij deze in stukjes van ca. 2 cm. Je kunt er nu met de duim een kuiltje in drukken. Leg de gnocchi op een met meel bestoven plank, druk ze eventueel nog wat in vorm zodat ze straks bij het koken niet uit elkaar vallen.

Gnocchi rauw

Gnocchi rauw

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook met wat zout en zet een schaal of borden in de oven op 50 graden om voor te verwarmen. De gnocchi worden in kleine porties gekookt en na het koken kunnen ze in de oven warm worden gehouden tot alles klaar is.

Laat telkens 20-25 gnocchi in het kokende water glijden. Ze zakken naar de bodem. Zet het vuur hoger. Na ca. 2 minuten komen de gnocchi bovendrijven en zijn ze gaar. Schep ze uit het water, laat even uitlekken, houd ze warm in de oven, en ga door totdat alle gnocchi gekookt zijn.

Gnocchi olijfolie basilicum

Gnocchi olijfolie basilicum

Serveer met een scheutje goede olijfolie, een paar blaadjes basilicum, en wat versgemalen peper of met een pesto of saus naar keuze. Bij voorbeeld de hazelnoot-rucolapesto   van ca. 50 gram licht geroosterde hazelnoten, 75 gram rucola, scheut olijfolie, scheut walnotenolie, snuf zout en sap van ½ citroen (zie ook link).

Overgebleven gnocchi kunnen de volgende dag in de salade. Ik vond ze de volgende dag nóg lekkerder.

Gnocchi pesto

Gnocchi pesto

 

Categorieën: Natuur, Economie, B'eter, Voedsel, Boeddhistisch leven
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk