• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Cassave Cake

14 november 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Thich Nhat Hanh verjaardag 2014Vlak voordat ik gisteren het nieuws hoorde (Thich Nhat Hanh getroffen door zware hersenbloeding) luisterde ik toevallig in de auto naar een vraag- en antwoord-sessie van Thich Nhat Hanh met kinderen, in Plum Village, in juni van dit jaar toen hij nog vitaal en krachtig overkwam en grapjes maakte. De opname van deze dag is genoemd naar één van de antwoorden: the cake in the refrigerator. De vraag van een kind luidt: “Wat kan ik doen als mijn mamma boos is op mijn vader?”. Zijn antwoord begint zo: “Er zijn veel dingen die je kunt doen. Één van de dingen die je kunt doen, is naar je moeder toe gaan en zeggen: ‘mamma, er is een cake in de koelkast’. Dit is een beroemde mantra van Plum Village. …” (kijk of luister zelf maar, dit gesprekje begint na ongeveer 11 minuten). Onderstaand recept leent zich hier goed voor. Ik denk dat Thay deze cake lekker zou vinden, en draag dit recept aan hem op. Moge hij vrij zijn van lijden.

Cassave cake
Cassave cake

Vanwege omstandigheden die te ver gaan om hier uit te leggen, bakte ik een cake met cassave als belangrijkste ingrediënt volgens een recept uit de Kaaiman-eilanden. Ik geef een plantaardige versie van het wat bewerkelijke recept en daarnaast ook twee eenvoudige varianten met minder dan de helft van de ingrediënten en een veel kortere bereidingstijd. De bewerkelijke variant is zo machtig dat je deze wel in veel kleine stukjes kunt snijden en aan een grote groep mensen serveren, bijvoorbeeld als toetje. In de koelkast of vriezer is deze cake lang houdbaar. Mocht je een cake nodig hebben om de sfeer in huis te verbeteren.

Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen (vervang 1 ei door ½ banaan). Alternatieven zijn een eetlepel gemalen lijnzaad met enkele eetlepels water, of een half kopje gepureerde tofu. Soms kun je ingrediënten ook gewoon weglaten.

Recept voor Cassave Cake

Ingrediënten:

  • 1 cassavewortel, geschild, schoongemaakt en fijn geraspt (dit levert ca. 3 kopjes cassaverasp)
  • 1 ½ kopje bruine basterdsuiker
  • 1 banaan gepureerd met ½ kopje water
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel geraspte of gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ kopje rozijnen.

Voor het glazuur:

  • 1 ½ kopje suiker (ca. 250 gram)
  • 75 gram plantaardige margarine
  • 1 blikje kokosmelk

Meng alle ingrediënten uit het eerste blokje goed door elkaar. Schrik niet als het mengsel nogal vloeibaar uitpakt, het komt goed. Giet het beslag in een ingevette taartvorm (of twee cakeblikken) en bak ongeveer 1 uur op 175°C. Gebruik liever niet de heteluchtoven, omdat de cake dan te veel uitdroogt.

Maak intussen het glazuur. Doe de suiker in een pan en zet de overige ingrediënten klaar binnen handbereik. Smelt in de pan al roerend de suiker tot bruin karamel. Pas op, dit wordt erg heet. Voeg als alle suiker gesmolten is de boter toe en meng goed. Blijf roeren en voeg ook de kokosmelk toe, het mengsel begint dan te stollen. Blijf roeren en kook het mengsel net zolang tot alle suiker weer is opgelost en de glazuur homogeen is. Zet het vuur uit.

Verlaag de oventemperatuur tot 150°C en bak nog eens 2 uur, af en toe bedruipen met het glazuur. Giet rustig het overgebleven glazuur op de cake. Laat afkoelen.

Beter casave cake stukjeSnijd in kleine stukjes en serveer bij de koffie of thee, of met wat fruit erbij als toetje. Lekker met verse ananas of peer. Eet met aandacht zoals Thich Nhat Hanh het ons geleerd heeft.

Het originele recept vind je op The Deep Dish Cayman

Twee eenvoudige alternatieven:

Recept A:

  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 pakjes kokosroom (ca. 600 ml)
  • Ca. 900 gram geraspte cassave
  • 1 ½ kopje suiker

Recept B:

  • 1 eetlepel suiker
  • 250 ml kokosroom (geen kokosmelk)
  • 4 pureerde bananen
  • Ca. 900 gram geraspte cassave

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in met wat olie. Meng alle ingrediënten. Giet het mengsel in de cakevorm en bak ongeveer 45 minuten tot de bovenkant goud kleurt.

(bron: www.yummly.com)

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: cassave cake, Jana Verboom

Lees ook:

  1. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  2. B’eter- Sojabonenhummus
  3. Maleisische ananascurry (ananas lemak)
  4. Jana- bonbons uit het bos

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 20 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 21 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 19 – dierenleedjoop
  • Corona – fysieke afstand houden
  • Dalai Lama – ‘het verleden is geweest, toekomst komt vanzelf, het nieuwe denken is noodzakelijk’
  • Ondanks coronapandemie – boeddhistisch nieuwjaarritueel in Kyoto
  • Het sprookjesbos van Shakyamuni

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens