• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

10 juli 2021 door Refreshing Earth of the Heart


Wees in het nu en kijk om je heen. Het is de juiste tijd om vlierbloesems en brandnetels te plukken en in gerechten te verwerken.

Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Thich Nhat Hanh haalt dit zenverhaal aan in het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ om te illustreren hoe we soms overheerst worden door onze gewoonte-energie, juist ook als het om eten gaat. Ik ken veel intelligente, bewust levende mensen, die precies weten hoe, wat en hoeveel ze zouden moeten eten voor hun eigen gezondheid en die van onze planeet, maar die gedurende stressvolle periodes in hun leven in hun pogingen worden gedwarsboomd door hun onbewuste. Ik ben er één van.

Moderne psychologen vinden nu wetenschappelijke bewijzen voor kennis die binnen het boeddhisme al 25 eeuwen lang wordt gekoesterd. Kort door de bocht komt het erop neer dat je bewuste ik maar een topje van de ijsberg is; onder het oppervlak in je onbewuste (je opslagbewustzijn) zijn al je gevoelens, herinneringen, trauma’s, vooroordelen, aannames en overtuigingen over de werkelijkheid opgeslagen, en waarschijnlijk zelfs die van je voorouders. De keuzes die we maken worden grotendeels bepaald door datgene waar we ons niet bewust van zijn. Dus als we meer eten dan goed voor ons is, is ons onbewuste opslagbewustzijn verantwoordelijk.
Het mooie van beoefening van aandacht is dat je leert om te gaan met de elementen (“zaden”) in je opslagbewustzijn. Als je merkt dat je weer als de ruiter op het op hol geslagen paard aan het eten bent, ga je met dat gevoel aan de slag. In het boek staan oefeningen om je gewoonte-energieën en negatieve gevoelens te transformeren.

Brandnetelsoep

brandnetelsoepVandaag koken we met ingrediënten uit de natuur. Veel algemene (on)kruiden als brandnetel en zevenblad zijn niet alleen erg gezond en lekker, maar ook een duurzaam alternatief voor groente uit de reguliere tuinbouw. Bovendien is het verzamelen van voedsel in de natuur gezond voor lichaam en geest. Vroeger waren we immers allemaal jager-verzamelaar. Kinderen vinden het over het algemeen ook leuk, en het samen verzamelen van voedsel is een goede manier om ze kennis, respect en liefde voor de natuur bij te brengen. Ik maak dit recept dan ook met hele schoolklassen. De hoeveelheden moeten dan uiteraard worden aangepast. Het volgende recept is voor 4 personen en smaakt ook prima op de camping. Belangrijk is dat je malse jonge brandnetels gebruikt, vóór de bloei. Die vind je nu vaak langs paden in natuurgebieden, waar is gemaaid en de brandnetels na het maaien opnieuw uitlopen. Ook kun je zelf een stukje (laten) maaien. Alternatief is dat je zoekt op donkere plekjes in het bos, waar de brandnetels zich langzamer ontwikkelen. Je plukt de topjes van de planten, waar de stengel nog zacht is: ca. 5 cm, bij voorkeur met tuinhandschoenen.

topjes van jonge brandnetel (ca. 200 gram, meer of minder mag ook)
scheutje olie
1 flinke ui of 2 kleine, gesnipperd
1-2 teentjes knoflook, gehakt of uit de pers
1 grote of 2 kleine aardappels in blokjes
1-2 kruidenbouillonblokjes (en/of zout)
eventueel tuinkruiden zoals lavas
1 liter water

Verzamel de brandneteltopjes en check of er geen andere planten bij zitten (als je met kinderen verzamelt). De op brandnetels lijkende dovenetels en hennepnetels zijn gelukkig niet giftig, dus af en toe een andere plant is geen ramp. Was de brandnetel goed in een teil met water en let daarbij op eventuele beestjes. Laat even uitlekken, en snijd de blaadjes fijn. Gebruik ook hier een schone tuinhandschoen of een keukenhandschoen. Gooi eventuele harde stukjes en lelijke blaadjes weg.
Fruit de gesnipperde ui in wat olie, voeg een geperst/gesnipperd teentje knoflook toe. Voeg toe: water, bouillonblokje(s)s, de in kleine blokjes gesneden aardappel, en de gewassen en gesneden brandnetelblaadjes. Je kunt ook tuinkruiden toevoegen zoals lavas – gebruik dan 1 bouillonblokje en eventueel nog een theelepeltje zout. Laat even doorkoken, tot alle ingrediënten gaar zijn (ca. 10 minuten).

Vlierbloesembeignets

vlierbloesembeignetMomenteel bloeien overal de vlieren, met hun geurige witte schermen. Zowel de bloemen als de bessen zijn eetbaar, en je kunt er allerlei lekkere gerechten mee bereiden. Ook vogels zijn er dol op. Van de takken kun je fluitjes maken. Hierbij een familierecept. Dit is de hartige variant die samen met de brandnetelsoep een volwaardige maaltijd vormt. Sommige mensen eten het graag met poedersuiker of honing. Voeg in dat geval maar een héél klein snufje zout toe.

schermen vlierbloesem (ca. 12-16)
zonnebloemolie om in te frituren (laagje van 2 cm)
250 gram bloem of zoveel als nodig is voor een beslag ongeveer zo dik als voor pannenkoeken
2 eieren
een flesje bier (330 ml, de alcohol verdampt)
zout naar smaak (ca. ½ -1 theelepel)

Verzamel de vlierbloesemschermen in een lichte zak of emmer, dan kun je goed zien of er beestjes tussen zitten. Je hoeft de schermen niet te wassen, maar een kleine-beestjes-check wordt wel aangeraden. Kies de schermen die volop bloeien en het lekkerst ruiken.
Roer meel, ei, zout en bier tot een glad beslag. Het beslag moet zo dik zijn, dat als je er een schermpje vlierbloesem in dipt (vasthouden aan het steeltje) het beslag goed eraan blijft kleven. Je laat het even uitdruppen en doet het dan in de hete olie, ca. 5 minuten. Halverwege eventueel keren. Er kunnen er meestal 3 of 4 tegelijk in de pan. Als de beignets lichtbruin zijn, haal je ze uit de pan, even laten uitlekken op een stuk keukenpapier, en het gerecht is klaar. Het harde steeltje hoef je niet op te eten.
Overgebleven olie kun je prima bewaren (koel en donker) en hergebruiken. Ook kun je het inleveren bij de meeste supermarkten. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt. Kijk voor verzamelpunten bij jou in de buurt op http://www.hergebruikfrituurvet.nl/.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: B'eter, brandnetelsoep, recepten, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nhat Hanh, vlierbloesembeignets

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  2. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  3. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  4. Refreshing Earth of the Heart – kruidige recepten uit Perzië voor een druilerige herfstdag

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
30 mei
Vipassana meditatie Rotterdam
30 mei 23
Rotterdam
31 mei
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
31 mei 23
01 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
1 jun 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

    Joop Ha Hoek - 29 mei 2023

    ‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    ‘Meebewegen met wat er is’

    gastauteur - 15 mei 2023

    Als het gaat om dak- en thuisloze mensen wordt er door de maatschappij merendeels nog vanuit 'schuld en eigen verantwoordelijkheid' gedacht. Men heeft vaak het verkeerde idee dat iedere persoon in Nederland eigen verantwoorde keuzes maakt en dus verantwoordelijk is voor diens eigen lijden. Of men denkt dat het heel makkelijk is om een uitkering aan te vragen. De gewone burger weet niet hoe het is voor iemand die in een totaal andere realiteit zit.’

    Ras – nutteloze, kwaadaardige onzin

    Kees Moerbeek - 14 mei 2023

    Angela Saini heeft voor haar boek Superieur: de terugkeer van de rassentheorie zo’n beetje alle literatuur over rassenwetenschap doorgespit, schrijft ze. Veel genetici menen dat als genetica bewijst dat er nauwelijks reden is om rassenonderscheid te maken, het dus snel afgelopen zal zijn met racisme. Was het maar waar. Racisme is juist een sociale constructie met een enorme invloed, constateert ze.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Over de Lotus-soetra (23): De parabel van de man die naar water graaft
    • Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’
    • haiku
    • Tussen veranderlijk en onveranderlijk vind je de deur naar non-dualiteit
    • Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens