• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie

Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie

20 juni 2020 door Refreshing Earth of the Heart


boodschappen
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen. Naast de voor de meeste mensen bekende informatie over gezond (vers, plantaardig, puur) en ongezond eten (o.a. frisdrank, fast food), gaat het vooral ook over het HOE en het WAAROM van eten en bewegen. Daarbij vat het op de 256 pagina’s veel van het eerdere oeuvre van Thich Nhat Hanh samen, en biedt praktische oefeningen en werkplannen om mee aan de slag te gaan.

Ik ben zo enthousiast over het boek dat ik wel een bespreking van tien pagina’s zou willen schrijven, maar heb besloten om de boel op te knippen. Vandaag het HOE. Thich Nhat Hanh beschrijft bijvoorbeeld de appelmeditatie. In een eerder boek staat een mandarijn-meditatie. Het kan natuurlijk met elke vrucht. Sterker nog, het kan met alle eten en drinken. Wie zo met aandacht leert te eten, zal een gezond gewicht bereiken. Hij of zij zal aan minder genoeg hebben (een welkome bijkomstigheid in een tijd waarin we door overconsumptie de aarde uitputten) én zal als vanzelf kiezen voor betere (fair trade, biologische, onbewerkte) producten. Het is nu eenmaal fijner om onze volle aandacht te richten op wuivende granenvelden, scharrelende buitenkippen, en blije boeren, dan op een plofkip in een stinkende schuur of een fabriek met E-nummers.
Thich Nhat Hanh

De appelmeditatie

Hoe vaak happen we niet gedachteloos in een appel, bijvoorbeeld onder het autorijden, luisterend naar de radio? De opdracht van Thich Nhat Hanh is om een appel met volle aandacht te eten, met al je zintuigen, waarbij je niet alleen geniet van de vorm, de geur en de kleuren, de zoete en zure smaak, de harde en zachte bite, maar hij nodigt je uit om ook stil te staan bij de oorsprong van de appel. De bloeiende appelboom, de zon, de regen en de aarde die nodig waren om de appel te laten groeien, de bij die de bloem bevruchtte, de boer die de boom verzorgde en de appel plukte. Je kunt de hele wereld zien in een appel. Uiteraard eet je langzaam en kauw je elke hap lang.

De recepten zijn van drie simpele zomerse salades die met stevig (volkoren) brood erbij een volwaardige maaltijd vormen. De afwisseling van hard en zacht, en de verschillende kleuren, vormen, geuren en smaken nodigen uit om aandachtig te eten. Maak de salades ruim van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. De salades kunnen ook mee voor een picknick of bij de BBQ. Restjes kun je prima bewaren, bijvoorbeeld voor de lunch.

Taboulé

 

taboulé

Het is een goed bewaard geheim dat je bulgur en couscous helemaal niet hoeft te koken of met kokend water hoeft over te gieten. Mengen met vochtige ingrediënten is voldoende, en een paar uur tijd om het vocht te absorberen. Dit recept kreeg ik een kwart eeuw geleden van vrienden van vrienden in Canada. Er zijn vele taboulé recepten in omloop, maar dit is mijn favoriet.

1 flinke bos peterselie, zonder de harde steeltjes
3 lente-uitjes
2 takjes munt of andere groene kruiden naar keuze
Sap van 1 citroen
200 gram bulgur of couscous
50 ml olijfolie
8 tomaten
Zout en peper naar smaak (ongeveer ½ theelepel zout)

Hak de kruiden fijn. Snijd de tomaten in blokjes boven een bord, waarbij het vocht wordt opgevangen. Meng alle ingrediënten in een kom. Het vocht van de tomaten zou voldoende moeten zijn om de bulgur of couscous te laten wellen. Voeg in geval van twijfel nog een scheutje water toe (ik spoel meestal de citruspers nog even om en voeg dat water toe). Laat minstens 2 uur, maar liever 4 uur, intrekken in de koelkast. Je kunt dit gerecht ook al de avond van tevoren maken. Maak gerust wat meer, het kan enkele dagen bewaard worden en smaakt de volgende dag heerlijk bij de lunch.

Simpele Hummus

 

Omdat het met aandacht hakken en snijden van de kruiden en tomaten in het vorige recept al best veel tijd kost, heb ik vandaag gekozen voor een simpel humus recept, met kikkererwten uit blik. Uiteraard kun je ook gedroogde kikkererwten gebruiken.hummus

1 blik kikkererwten (400 gram), deels uitgelekt, maar bewaar het vocht.
1 flinke eetlepel tahin (sesampasta)
Sap van ½ citroen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 teentje knoflook, geperst

Pureer of prak alle ingrediënten met een keukenmachine, staafmixer, pureestamper of in een vijzel. Sommige mensen houden van een grove structuur, andere meer van een homogene massa. Voeg zo nodig nog wat van het bewaarde vocht toe. Proef of de humus zout, pittig en zuur genoeg is. Voeg eventueel nog citroensap, zout of paprikapoeder toe. Laat goed afkoelen in de koelkast. Bestrooi voor het opdienen met een beetje paprikapoeder. Humus kan in de koelkast een aantal dagen bewaard worden en is heerlijk op brood met plakjes komkommer.

Tzatziki

tzatziki

Een klassieker uit de Griekse keuken, gemakkelijk zelf te maken, en véél lekkerder dan de kant en klare varianten.

1 komkommer, gewassen maar niet geschild
500 gram Griekse yoghurt
1 teen knoflook, geperst
theelepel zout
Eventueel takje munt of andere groene kruiden, gehakt

Rasp de komkommer met schil en al op een grove rasp. Bestrooi de geraspte komkommer met het zout en laat even uitlekken in een zeef. Druk het vocht er uit. Meng alle ingrediënten in een kom en laat alles goed intrekken in de koelkast. Serveer eventueel versierd met een olijf en/of een scheutje olijfolie.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: B'eter, hummus, recepten, Refreshing Earth of the Heart, taboulél, Thich Nhat Hanh, tzatziki

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  2. B’eter – Proef!
  3. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  4. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
30 mei
Vipassana meditatie Rotterdam
30 mei 23
Rotterdam
31 mei
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
31 mei 23
01 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
1 jun 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    ‘Meebewegen met wat er is’

    gastauteur - 15 mei 2023

    Als het gaat om dak- en thuisloze mensen wordt er door de maatschappij merendeels nog vanuit 'schuld en eigen verantwoordelijkheid' gedacht. Men heeft vaak het verkeerde idee dat iedere persoon in Nederland eigen verantwoorde keuzes maakt en dus verantwoordelijk is voor diens eigen lijden. Of men denkt dat het heel makkelijk is om een uitkering aan te vragen. De gewone burger weet niet hoe het is voor iemand die in een totaal andere realiteit zit.’

    Ras – nutteloze, kwaadaardige onzin

    Kees Moerbeek - 14 mei 2023

    Angela Saini heeft voor haar boek Superieur: de terugkeer van de rassentheorie zo’n beetje alle literatuur over rassenwetenschap doorgespit, schrijft ze. Veel genetici menen dat als genetica bewijst dat er nauwelijks reden is om rassenonderscheid te maken, het dus snel afgelopen zal zijn met racisme. Was het maar waar. Racisme is juist een sociale constructie met een enorme invloed, constateert ze.

    Waarom we beter denken dan we denken

    Erik Hoogcarspel - 5 mei 2023

    Je hoort nogal eens zeggen dat mensen van nature redeloos zijn en tot de meest bizarre meningen en handelingen in staat. Voor wie regelmatig de krant leest of het nieuws via andere media volgt, lijkt dit zelfs vanzelfsprekend. Het is daarnaast allang in zekere kringen gebruikelijk om de mens te beschouwen als een onderdeel van de natuur, een wezen dat zijn dierlijke afkomst verbergt onder een dun vernislaagje van beschaving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen veranderlijk en onveranderlijk vind je de deur naar non-dualiteit
    • Waarover praten we als we het over identiteit hebben?
    • Guy – Kom en kijk (P. ehipassiko)
    • Ludo – Wind
    • Ardan

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens