• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Proef!

13 juni 2013 door Refreshing Earth of the Heart


boodschappenMet blijdschap gaf het Boeddhistisch Dagblad in juni 2013 kennis van de komst van Jana Verboom bij het redactieteam. Jana 
beschrijft zichzelf als ecoloog, moeder, natuurbeschermer en hobbykok. Een mooie mix die ze graag wil delen in deze receptenrubriek. Hier haar eerste proeve van bekwaamheid.

In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen. Naast de voor de meeste mensen bekende informatie over gezond (vers, plantaardig, puur) en ongezond eten (o.a. frisdrank, fast food), gaat het vooral ook over het HOE en het WAAROM van eten en bewegen. Daarbij vat het op de 256 pagina’s veel van het eerdere oeuvre van Thich Nhat Hanh samen, en biedt praktische oefeningen en werkplannen om mee aan de slag te gaan.

Ik ben zo enthousiast over het boek dat ik wel een bespreking van tien pagina’s zou willen schrijven, maar heb besloten om de boel op te knippen. Vandaag het HOE. Thich Nhat Hanh beschrijft bijvoorbeeld de appelmeditatie. In een eerder boek staat een mandarijn-meditatie. Het kan natuurlijk met elke vrucht. Sterker nog, het kan met alle eten en drinken. Wie zo met aandacht leert te eten, zal een gezond gewicht bereiken. Hij of zij zal aan minder genoeg hebben (een welkome bijkomstigheid in een tijd waarin we door overconsumptie de aarde uitputten) én zal als vanzelf kiezen voor betere (fair trade, biologische, onbewerkte) producten. Het is nu eenmaal fijner om onze volle aandacht te richten op wuivende granenvelden, scharrelende buitenkippen, en blije boeren, dan op een plofkip in een stinkende schuur of een fabriek met E-nummers.
Thich Nhat Hanh

De appelmeditatie

Hoe vaak happen we niet gedachteloos in een appel, bijvoorbeeld onder het autorijden, luisterend naar de radio? De opdracht van Thich Nhat Hanh is om een appel met volle aandacht te eten, met al je zintuigen, waarbij je niet alleen geniet van de vorm, de geur en de kleuren, de zoete en zure smaak, de harde en zachte bite, maar hij nodigt je uit om ook stil te staan bij de oorsprong van de appel. De bloeiende appelboom, de zon, de regen en de aarde die nodig waren om de appel te laten groeien, de bij die de bloem bevruchtte, de boer die de boom verzorgde en de appel plukte. Je kunt de hele wereld zien in een appel. Uiteraard eet je langzaam en kauw je elke hap lang. Volgende week meer over het boek. Een fragment is te lezen via aandacht.net [een pdf file]. Veel van de oefeningen in het boek zijn vrij beschikbaar via Leven in Aandacht.

De recepten zijn van drie simpele zomerse salades die met stevig (volkoren) brood erbij een volwaardige maaltijd vormen. De afwisseling van hard en zacht, en de verschillende kleuren, vormen, geuren en smaken nodigen uit om aandachtig te eten. Maak de salades ruim van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. De salades kunnen ook mee voor een picknick of bij de BBQ. Restjes kun je prima bewaren, bijvoorbeeld voor de lunch.

Taboulé

taboulé

 

 

 

 

Het is een goed bewaard geheim dat je bulgur en couscous helemaal niet hoeft te koken of met kokend water hoeft over te gieten. Mengen met vochtige ingrediënten is voldoende, en een paar uur tijd om het vocht te absorberen. Dit recept kreeg ik een kwart eeuw geleden van vrienden van vrienden in Canada. Er zijn vele taboulé recepten in omloop, maar dit is mijn favoriet.

1 flinke bos peterselie, zonder de harde steeltjes
3 lente-uitjes
2 takjes munt of andere groene kruiden naar keuze
Sap van 1 citroen
200 gram bulgur of couscous
50 ml olijfolie
8 tomaten
Zout en peper naar smaak (ongeveer ½ theelepel zout)

Hak de kruiden fijn. Snijd de tomaten in blokjes boven een bord, waarbij het vocht wordt opgevangen. Meng alle ingrediënten in een kom. Het vocht van de tomaten zou voldoende moeten zijn om de bulgur of couscous te laten wellen. Voeg in geval van twijfel nog een scheutje water toe (ik spoel meestal de citruspers nog even om en voeg dat water toe). Laat minstens 2 uur, maar liever 4 uur, intrekken in de koelkast. Je kunt dit gerecht ook al de avond van tevoren maken. Maak gerust wat meer, het kan enkele dagen bewaard worden en smaakt de volgende dag heerlijk bij de lunch.

Simpele Hummus

hummus

 

 

 

 

Omdat het met aandacht hakken en snijden van de kruiden en tomaten in het vorige recept al best veel tijd kost, heb ik vandaag gekozen voor een simpel humus recept, met kikkererwten uit blik. Uiteraard kun je ook gedroogde kikkererwten gebruiken.

1 blik kikkererwten (400 gram), deels uitgelekt, maar bewaar het vocht.
1 flinke eetlepel tahin (sesampasta)
Sap van ½ citroen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel paprikapoeder
1 teentje knoflook, geperst

Pureer of prak alle ingrediënten met een keukenmachine, staafmixer, pureestamper of in een vijzel. Sommige mensen houden van een grove structuur, andere meer van een homogene massa. Voeg zo nodig nog wat van het bewaarde vocht toe. Proef of de humus zout, pittig en zuur genoeg is. Voeg eventueel nog citroensap, zout of paprikapoeder toe. Laat goed afkoelen in de koelkast. Bestrooi voor het opdienen met een beetje paprikapoeder. Humus kan in de koelkast een aantal dagen bewaard worden en is heerlijk op brood met plakjes komkommer.

Tzatziki

tzatziki

 

 

 

 

Een klassieker uit de Griekse keuken, gemakkelijk zelf te maken, en véél lekkerder dan de kant en klare varianten.

1 komkommer, gewassen maar niet geschild
500 gram Griekse yoghurt
1 teen knoflook, geperst
theelepel zout
Eventueel takje munt of andere groene kruiden, gehakt

Rasp de komkommer met schil en al op een grove rasp. Bestrooi de geraspte komkommer met het zout en laat even uitlekken in een zeef. Druk het vocht er uit. Meng alle ingrediënten in een kom en laat alles goed intrekken in de koelkast. Serveer eventueel versierd met een olijf en/of een scheutje olijfolie.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.
B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Nieuws Tags: B'eter, hummus, Jana, Jana Verboom, recepten, taboulél, Thich Nhat Hanh, tzatziki

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  2. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  3. B’eter – voor de boeddhistische eter
  4. B’eter – Venkel

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. M-J. zegt

    21 juni 2013 om 19:23

    Er zijn al meer dan genoeg recepten te vinden… svp niet ook nog eens in BD. Ook hier geldt ‘minder is beter’

  2. Connie Franssen zegt

    22 juni 2013 om 10:53

    Heerlijk! Van harte welkom, Jana.

  3. heidi zegt

    22 juni 2013 om 11:06

    kikkererwten uit blik
    wat een teleurstelling

  4. Trudi zegt

    22 juni 2013 om 13:22

    Wel erg handig.
    Zeker voor kleine huishoudens.
    Leuke rubriek.

  5. Jessica Hummel (redactie BD) zegt

    22 juni 2013 om 20:02

    heidi, er staat in het recept dat je ook gedroogde kikkererwten kunt gebruiken. Jana geeft bovendien aan dat de keuze voor blik gemaakt is uit tijdsoverweging. Natuurlijk kun je zelf een andere keuze maken.

  6. Anna Konter zegt

    23 juni 2013 om 15:13

    Ik ben erg blij met de komst van Jana en de recepten die zij ons voorzet. Dat maakt het BD nog completer dan zij al is. Ik hoop dat de frequentie van de recepten groot is. Veel succes Jana. En redactie BD: proficiat met deze aanwinst.

  7. Jana Verboom zegt

    24 juni 2013 om 09:42

    Beste Heidi,

    Mijn zoon kwam gisteren met de uitspraak “mensen die harder rijden dan jij zijn een maniak, mensen die zachter rijden zijn een idioot”. Een uitspraak die op vele terreinen geldt: mensen die minder geld uitgeven zijn een vrek, mensen die meer geld uitgeven hebben een gat in hun hand. Zo is het ook met koken. Er zullen altijd mensen zijn die nóg beter voedsel kopen, en anderen die juist meer bewerkt / minder biologisch voedsel kopen. De maniak en de idioot? Laten we alsjeblieft proberen naar de ander kijken zonder te oordelen, ook al is dat vaak lastig. Ook voor mij.

  8. Aleid zegt

    25 juni 2013 om 19:43

    De taboulé met tzaziki was weer erg lekker, zelf brood erbij gebakken.

  9. y. haarsma zegt

    15 juli 2018 om 14:58

    is een recept met yoghurt plantaardig ?? even goed nadenken….

    • Jana zegt

      15 juli 2018 om 17:40

      Altijd hartverwarmend om fanmail te ontvangen. Vervang gerust de yoghurt door sojayoghurt als je wilt.
      Met een buiging,
      Jana

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 15 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 17 april 2021
    Kum Nye Yoga Workshop – Lichaam en geest in balans online
  • 18 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 19 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Ekayano maggo – de kern van het pad naar zelfrealisatie

gastauteur - 25 maart 2021

Guy E. Dubois is auteur van verschillende werken over de leer van de Boeddha. Verder heeft hij verschillende vroeg-boeddhistische suttas vertaald vanuit het Pali naar het Nederlands en deze teksten becommentarieerd. Als yogi is hij volledig ongebonden t.o.v. elke boeddhistische stroming. Hij interpreteert de dhamma op een vrijgevochten manier. Al zijn boeken stelt hij gratis ter beschikking aan de lezers van het Boeddhistisch Dagblad

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 105 – goelag archipel
  • Alleen militairen in Birma kunnen revolutie doen slagen
  • Nederland in actie voor de bij
  • Het zelfgekozen levenseinde
  • Niet-weten als passe-partout

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens