Afgelopen weken was ik veel buitenshuis, zowel voor werk als voor een vakantie met mijn gezin. Op de een of andere manier lijkt het leven altijd fijner weg van de sleur thuis. Al die nieuwe zintuiglijke indrukken maken het misschien ook gemakkelijker om te genieten in het hier en nu, ze vestigen als vanzelf de aandacht op het huidige moment. Het carillon van de plaatselijke kerk in een Italiaans stadje dat om half zeven ’s ochtends “zie ginds komt de stoomboot” – of iets dat daar erg op lijkt – begon te spelen. De prachtige vogelzang. De geur van bloeiende citrusbomen. Al die nieuwe vergezichten en de kleine details, dichtbij. Bloemen, vlinders, andere dieren. Maar natuurlijk ook het voedsel dat overal anders is: nieuwe geuren, kleuren en smaken om te ontdekken. Voor mij geen “Oost west thuis best” (mijn tegeltje is: Mother Earth is my true home).

Beter Vlaamse_broodpuddingZo ontdekte ik vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt. De Vlaamse variant vind ik erg lekker, en ik hou van dit soort eenvoudige recepten waar je je restjes in verwerkt en je bovendien eindeloos mee kunt variëren. Broodpudding kan gemaakt worden van brood (de naam zegt het al), maar je kunt ook cake, koek, ontbijtkoek, speculaas enzovoort toevoegen. Het schijnt dat Vlaamse bakkers op bepaalde dagen van de week de lekkerste broodpudding hebben, omdat ze die dag al hun onverkochte koek erin doen.

Beter broodpudding ingrediënten 29 mei 2015

Ingrediënten voor de broodpudding.

Na de Pinksteren hadden we nog een halve panettone (een soort rozijnenbrood) over. Verder broodkorsten vanwege een dochter met een nieuwe beugel die even alleen zachte dingen eet, en uit allerlei kasten kwamen ook nog restjes koekjes die zacht geworden waren. Achterin de kast vond ik nog gemalen amandelen. Dit is hét perfecte recept om van al je restjes af te komen! Er kunnen ook chocola (overgebleven paaseieren), rozijnen, vruchten, andere noten e.d. in en een deel van de vloeistof kan vervangen worden door koffie. Mijn eerste bodding werd te zoet, omdat de ingrediënten (koekjes, panettone, sojamelk, appelmoes) ook al zoet waren. Pas dus op met suiker. Ik ben al weer korsten aan het sparen voor mijn volgende bodding. Ik denk dat ik het nu met koffie ga doen.

Dit is mijn vegaversie van het recept:

Ingrediënten

  • 300 g oud brood, korsten, kapjes, cake, koek, speculaas, pepernoten, ontbijtkoek e.d.
  • 5 dl sojamelk (of andere plantaardige melk, of deels melk deels koffie).
  • 0-150 g suiker afhankelijk van hoe zoet de overige ingrediënten zijn
  • 250 g appelmoes
  • 150 g grof gemalen amandelen en/of rozijnen (mag wel hoeft niet)
  • 1 eetlepel custardpoeder, gezeefd
  • ½ theelepel kaneel of 1 theelepel koekkruiden

 

Bereiding

Beter Thich Nhat Hanh calligrafieScheur het brood in stukjes en vermeng in een kom met de overige koek-achtige ingrediënten. Giet de melk erop. Roer of stamp (met de pureestamper) alles goed door elkaar. Laat even intrekken (half uurtje) en roer nog een keer. Doe de overige ingrediënten erbij. Meng alles tot een papje. Het hoeft niet homogeen te zijn, er mogen nog stukjes in zitten. Vet een ovenschotel of taartvorm in en stort het beslag in de vorm. Bak de broodpudding zo’n 45 minuten op 200°C. Laat afkoelen en snijd in stukjes. Koud serveren.

Categorieën: Natuur, B'eter, Voedsel, Gezondheid, Boeddhistisch leven
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk