• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies

24 november 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Afgelopen weken heb ik nog verder geëxperimenteerd met pompoenpitten. Ik kan niet zeggen dat het altijd goed afliep: soms had je een mond vol harde stukjes. Vooral met de flessenpompoen ging het goed. Het zou kunnen dat de pompoenen in november al wat oud worden, en de zaden wat hard: misschien gaat pompoenpitten roosteren beter met verse pompoenen in de nazomer en vroege herfst. In geval van twijfel: even tien minuutjes voorkoken. Bijkomend voordeel is dat je ze dan niet zo goed schoon hoeft te maken.

Vandaag heel iets anders. Ook ik zwicht wel eens voor kant-en-klaar gemaksvoer, bij voorbeeld als ik rond etenstijd op een vertraagde trein sta te wachten, en alleen een doosje harde geroosterde pompoenpitten bij me heb. De laatste tijd heb ik erg genoten van de wraps met falafel, spinazie en wortel en de rocky road brownies van ’s lands bekendste supermarkt, met filialen op alle grotere stations.

Beter 20151118_12317Natuurlijk kun je vrijwel alles wat kant-en-klaar in de winkel te koop is ook zelf maken, kiezend voor plantaardige, biologische ingrediënten, en kwalijke ingrediënten als geur- kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen, alsmede het alom aanwezige palmvet werend. Ik koos dit keer voor falafel uit de oven, omdat ik geen frituurpan heb, en bakken in de oven eenvoudiger is. Het rocky road brownie recept dat ik vond bevat niet alleen geen boter en eieren, maar zelfs bijna geen vet. Het deeg heeft meel, tofu en appelmoes als basis. Dat proef je overigens niet, niemand kon raden dat er tofu en appelmoes in zat in plaats van eieren en boter. Dit ga ik zeker vaker maken. Je kunt er allerlei restjes in kwijt, de “rocks”. Zelfs straks de overgebleven pepernoten en chocoladeletters. (Ik heb het niet geprobeerd met geroosterde pompoenpitten)

Ingrediënten falafel (voor ongeveer 16 falafels, 4 porties):

  • Ca. 200 gram kikkererwten (of een blik)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • handjevol verse gehakte peterselie
  • citroensap van ½ citroen
  • 2 volle eetlepels zelfrijzend bakmeel
  • 1-2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
  • 1-2 theelepels komijnpoeder (djinten)
  • ½ theelepel zout

Ingrediënten tahini dressing:

  • 8 eetlepels tahini
  • ca. 7 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • Sap van 1 citroen
  • verse peterselie
  • snufje zout

Verder heb je nodig:

  • per persoon 2 wraps (kant-en-klaar of zelf gemaakt)
  • per persoon handjevol bladspinazie of sla
  • per persoon  100 gram winterwortel, fijn geraspt

Week de kikkererwten minstens 8 uur en kook ze in ca. 1 uur gaar. Ik kookte ze dit keer wegens tijdsgebrek in een snelkookpan in 25 minuten gaar. Of gebruik kikkererwten uit blik. Laat uitlekken in een zeef. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix alles door elkaar. Stampen met een pureestamper kan ook, het hoeft niet helemaal glad te zijn. Pak telkens een lepel kikkererwtendeeg, maak er met natte handen burgers van en verdeel ze over een ingevette bakplaat.  Bak de falafels ca. 20 minuten. Draai ze eventueel halverwege om.

Beter 20151118_12314Maak intussen de tahinidressing door alle ingrediënten (begin met wat minder water) met een vork flink los te roeren. Voeg water toe tot de saus de gewenste dikte heeft.

Maak zelf wraps (daarover een andere keer) of bak de gekochte wraps even op volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd ze warm.

Leg op elke wrap een handjevol sla of spinazie, een pluk geraspte wortel, een paar falafel en schenk er scheutig de dressing overheen. Rol op en eet uit de hand, of eet met mes en vork.

Rocky road brownies

Ingrediënten:

  • ca. 300 gram appelmoes van 1 flinke goudrenet, scheutje water, schepje suiker
  • ca. 200 gram tofu
  • ½ kopje bruine basterdsuiker
  • ½ kopje cacaopoeder
  • 1 ½ a 2 kopjes zelfrijzend bakmeel (of ander meel naar keuze)
  • Het originele recept bevat hazelnoten en marshmellows (pas op, die zijn niet altijd vegetarisch; er kan gelatine in zitten)
  • Ik gebruikte hazelnoten uit eigen tuin, een restje pure paaseitjes (iets in stukjes gehakt in de keukenmachine), een handjevol rauwe cacaobonen, een restje paasschuimpjes in stukjes, en een restje gepofte rijst.

 

Beter wraps 20151118_12310Maak appelmoes door stukjes appel (schillen hoeft niet) met wat water en suiker kort te koken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vorm in. Doe appelmoes en tofu in de keukenmachine en maak er een gladde puree van. Voeg cacao en suiker toe en laat de machine nog even draaien. Schep het mengsel in een beslagkom en meng er met een spatel zoveel meel bij totdat een deeg ontstaat dat de dikte van cakebeslag heeft: niet meer vloeibaar, maar nog wel smeuïg (ca. 1 ½ kopjes). Meng de vulling erdoor, bewaar eventueel wat voor bovenop. Doe alles in de vorm en strijk glad. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen en snij in stukken.

Het falafel-recept is afgeleid van een recept van de groene meisjes , de rocky road brownies zijn afgeleid van One Green Planet

Overigens doen er verhalen de ronde op Internet over het kookvocht van kikkererwten (“aquafaba”) dat je nooit meer moet weggooien. Je zou het als vervanger van eiwit kunnen gebruiken, en er macarons, meringues of zelfs pavlova  mee kunnen maken. Gevalletje nieuwe kleren van de keizer? Misschien ga ik het zelf wel uitzoeken. Dit keer ging het kookvocht nog gewoon door de gootsteen.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: falafel, Refreshing Earth of the Heart, wraps

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
  2. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  3. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 2 juli 2022
    Zazenkai Zengroep Oshida met Helma Jifu Vulink
  • 3 juli 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

De lege plek van de democratie

Kees Moerbeek - 29 mei 2022

Het hart van de democratie is volgens de Franse filosoof Claude Lefort (1924-2010) een ‘lege plek’, onbepaald en ongrijpbaar. Niemand kan in een democratie de politieke macht grijpen of zelfs maar verpersoonlijken. Terecht, anders ligt volgens de filosoof totalitarisme op de loer. Dit artikel geeft een indruk van Leforts boek Wat is politiek?  ‘Politiek is […]

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Het jaar 2022 – dag 179 – aandacht
  • Extinction Rebellion en Christian Climate Action bezetten opnieuw kantoor Belastingdienst
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • Guy – De drie vergiften (P. kilesas)
  • Milieuministers zetten kettingzaag in de EU-bossenwet

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens