• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

2 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Er valt een hoop te zeggen over vleesvervangers. Alleen de term “vleesvervanger” al kan voor verhitte discussies zorgen. Mijn supermarkt verkoopt ze in steeds meer variëteiten, en ik moet bekennen dat ik altijd wel een paar pakjes in huis heb, want ik vind de meeste af en toe goed te eten, en het is een uitkomst als degene die kookt (dat ben ik niet altijd zelf) die dag geen tijd en inspiratie heeft voor een uitgebreide vegetarische maaltijd. Ook heb ik huisgenoten die af en toe verlangen naar wat zij noemen “normaal” eten: aardappelen, groente en een stukje nepvlees. Nepvlees dus als compromis tussen vlees en echt vegetarisch koken.

Toch zijn er ook redenen om het schap met nepvlees te mijden. Veel vleesvervangers zitten vol eieren, kaas, en andere dierlijke producten. Ook zijn ze vaak erg zout en zijn er allerlei stoffen aan toegevoegd die ik liever niet op mijn bord heb liggen (suikers, geur- kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen), en net als alles wat je kant-en-klaar koopt gaan ze na verloop van tijd vervelen. Tot slot vind ik vleesvervangers belachelijk duur, als je bedenkt waar ze van gemaakt zijn. Het is toch te gek voor woorden dat een kilo plofkip stukken goedkoper is dan deze producten op basis van soja, tarwe, groente, zuivel (Valess), of schimmel (Quorn)?

De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker. Falafel is verrassend eenvoudig te maken en het kost niet veel tijd; wel moet je ruim van tevoren bedenken om de kikkererwten in de week te zetten, het liefst de avond van tevoren. Je kunt er eindeloos mee variëren door verschillende kruiden en specerijen toe te voegen.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het Grote Vegetarische Kookboek van Köneman (jaren geleden bij de Slegte gekocht, en een echte aanrader). Ik heb het recept hier en daar ietsje aangepast.

Ingrediënten:

500 gram kikkererwten (of iets minder, als je alleen falafel wil maken)
1,5 l water
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels gehakte koriander
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
Olie om te frituren
4 tomaten, fijngehakt (bijvoorbeeld in blokjes)
½ komkommer, fijngehakt (bijvoorbeeld in blokjes)
1 paprika (in het oorspronkelijke recept staat groene paprika, ik gebruikte een oranje)
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel thaise chilisaus
Geraspte schil en sap van een citroen

Beter kikkererwten, ingeweektWeek de kikkererwten minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht, in het water. Schep 2/3 van de kikkererwten uit het weekwater en maal ze fijn in de keukenmachine. Kook de overige kikkererwten bijtgaar en maak er hummus van. Je kunt aan de humus ook ongeveer 2 eetlepels gehakte koriander toevoegen.

Voeg ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn en bakpoeder aan de gepureerde kikkererwten toe, en eventueel nog 1 eetlepel water en een theelepel zout, en meng het kort met de keukenmachine. Laat afgedekt een half uur staan (langer mag ook). Maak ondertussen de salade: meng tomaten en overige ingrediënten in een kom en zet apart.

Beter falafel balletjes, gefrituurdVerwarm de olie in een (frituur)pan en maak met de handen kleine balletjes van ongeveer een volle eetlepel van het kikkererwtenmengsel, en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ze met ongeveer 5 tegelijk in ca. 3-4 minuten bruin, schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet ze warm of koud op een bedje van tomatensalsa, met Turks brood of in een pitabroodje. Serveer bijvoorbeeld met tahini of humus.

Tip: Is het falafelmengsel te nat om balletjes te maken, meng er dan wat bloem doorheen.

Falafel burger met taboule en hummus
Falafel burger met taboule en hummus

Alternatief is om van het falafelmengsel burgers te boetseren, en die in een klein beetje olie of een klontje boter even aan beide kanten te bakken. Ik heb de helft gebruikt voor ballen, en van de andere helft burgers gemaakt. De ballen zagen er fantastisch uit, maar het hele huis stonk naar snackbar want ik heb een open keuken en geen echte frituurpan. De burgers moesten heel voorzichtig met twee houten spatels gekeerd worden, want vergeleken met een supermarktburger heeft het kikkererwtenmengsel weinig cohesie, maar het was te doen.

Beter tomatensalsaDe falafelballen heb ik geserveerd met de tomatensalsa en Turks brood, de falafelburgers de volgende dag met een variatie op taboulé en hummus.

Overgebleven frituurolie kun je prima bewaren (koel en donker) en hergebruiken. Ook kun je het inleveren bij de meeste supermarkten. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt.

 

 

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: falafel, Grote Vegetarische Kookboek van Köneman, kikkererwten, Refreshing Earth of the Heart, vlees

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  2. Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)
  3. Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
  4. Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
01 dec
Emptiness and Bodhicitta
1 dec 23
05 dec
Meditatie en lezing "De Boeddha en de Sint – geven in het boeddhisme "
5 dec 23
06 dec
Online Lezingenserie ‘Meewerken met de Natuur’ (2)
6 dec 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Vluchtelingenbeleid in grootmoederstijd 1914 -1918

    Kees Moerbeek - 19 november 2023

    Op 4 augustus 1914 viel het Duitse leger België binnen op doortocht naar aartsvijand Frankrijk en schond doelbewust de Belgische neutraliteit. De oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking, ook wel The Rape of Belgium genoemd, schokte de publieke opinie. Kort hierna kwamen de eerste vluchtelingen aan in ons land en na de Val van Antwerpen werden dit er 1 miljoen

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 333 – zuilen
    • Nieuwe secretaris-generaal gekozen van IBC
    • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
    • VVD en BBB schuiven aan bij Israëlisch politicus die oproept tot nieuwe Nakba (etnische zuivering Gaza)
    • Guy – dhammazaadjes – Wat zal er van ons geworden?

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.