• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart -falafel met tomatensalsa-

2 maart 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Er valt een hoop te zeggen over vleesvervangers. Alleen de term “vleesvervanger” al kan voor verhitte discussies zorgen. Mijn supermarkt verkoopt ze in steeds meer variëteiten, en ik moet bekennen dat ik altijd wel een paar pakjes in huis heb, want ik vind de meeste af en toe goed te eten, en het is een uitkomst als degene die kookt (dat ben ik niet altijd zelf) die dag geen tijd en inspiratie heeft voor een uitgebreide vegetarische maaltijd. Ook heb ik huisgenoten die af en toe verlangen naar wat zij noemen “normaal” eten: aardappelen, groente en een stukje nepvlees. Nepvlees dus als compromis tussen vlees en echt vegetarisch koken.

Toch zijn er ook redenen om het schap met nepvlees te mijden. Veel vleesvervangers zitten vol eieren, kaas, en andere dierlijke producten. Ook zijn ze vaak erg zout en zijn er allerlei stoffen aan toegevoegd die ik liever niet op mijn bord heb liggen (suikers, geur- kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen), en net als alles wat je kant-en-klaar koopt gaan ze na verloop van tijd vervelen. Tot slot vind ik vleesvervangers belachelijk duur, als je bedenkt waar ze van gemaakt zijn. Het is toch te gek voor woorden dat een kilo plofkip stukken goedkoper is dan deze producten op basis van soja, tarwe, groente, zuivel (Valess), of schimmel (Quorn)?

De ideale vleesvervanger, als ik het zo mag noemen, is in mijn ogen falafel. Gemaakt van gemalen kikkererwten en 100% plantaardig (als je het zelf maakt!), en bovendien erg lekker. Falafel is verrassend eenvoudig te maken en het kost niet veel tijd; wel moet je ruim van tevoren bedenken om de kikkererwten in de week te zetten, het liefst de avond van tevoren. Je kunt er eindeloos mee variëren door verschillende kruiden en specerijen toe te voegen.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het Grote Vegetarische Kookboek van Köneman (jaren geleden bij de Slegte gekocht, en een echte aanrader). Ik heb het recept hier en daar ietsje aangepast.

Ingrediënten:

500 gram kikkererwten (of iets minder, als je alleen falafel wil maken)
1,5 l water
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels gehakte koriander
2 theelepels gemalen komijn
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
Olie om te frituren
4 tomaten, fijngehakt (bijvoorbeeld in blokjes)
½ komkommer, fijngehakt (bijvoorbeeld in blokjes)
1 paprika (in het oorspronkelijke recept staat groene paprika, ik gebruikte een oranje)
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel thaise chilisaus
Geraspte schil en sap van een citroen

Beter kikkererwten, ingeweektWeek de kikkererwten minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht, in het water. Schep 2/3 van de kikkererwten uit het weekwater en maal ze fijn in de keukenmachine. Kook de overige kikkererwten bijtgaar en maak er hummus van. Je kunt aan de humus ook ongeveer 2 eetlepels gehakte koriander toevoegen.

Voeg ui, knoflook, peterselie, koriander, komijn en bakpoeder aan de gepureerde kikkererwten toe, en eventueel nog 1 eetlepel water en een theelepel zout, en meng het kort met de keukenmachine. Laat afgedekt een half uur staan (langer mag ook). Maak ondertussen de salade: meng tomaten en overige ingrediënten in een kom en zet apart.

Beter falafel balletjes, gefrituurdVerwarm de olie in een (frituur)pan en maak met de handen kleine balletjes van ongeveer een volle eetlepel van het kikkererwtenmengsel, en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ze met ongeveer 5 tegelijk in ca. 3-4 minuten bruin, schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet ze warm of koud op een bedje van tomatensalsa, met Turks brood of in een pitabroodje. Serveer bijvoorbeeld met tahini of humus.

Tip: Is het falafelmengsel te nat om balletjes te maken, meng er dan wat bloem doorheen.

Falafel burger met taboule en hummus
Falafel burger met taboule en hummus

Alternatief is om van het falafelmengsel burgers te boetseren, en die in een klein beetje olie of een klontje boter even aan beide kanten te bakken. Ik heb de helft gebruikt voor ballen, en van de andere helft burgers gemaakt. De ballen zagen er fantastisch uit, maar het hele huis stonk naar snackbar want ik heb een open keuken en geen echte frituurpan. De burgers moesten heel voorzichtig met twee houten spatels gekeerd worden, want vergeleken met een supermarktburger heeft het kikkererwtenmengsel weinig cohesie, maar het was te doen.

Beter tomatensalsaDe falafelballen heb ik geserveerd met de tomatensalsa en Turks brood, de falafelburgers de volgende dag met een variatie op taboulé en hummus.

Overgebleven frituurolie kun je prima bewaren (koel en donker) en hergebruiken. Ook kun je het inleveren bij de meeste supermarkten. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt.

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: falafel, Grote Vegetarische Kookboek van Köneman, kikkererwten, Refreshing Earth of the Heart, vlees

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  2. Refreshing Earth of the Heart – zoete aardappel met kikkererwten (Marokkaans)
  3. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  4. Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 21 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 21 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 21 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 20 – afstand
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • De kern van yoga – Karma yoga (deel 1)
  • Boeken – Ecodharma Buddhist Teachings for the Precipice
  • XR blokkeert gebouw ministerie Economische Zaken

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens