• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine

4 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Er is al jaren aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie. Ik had het natuurlijk moeten weten: vlees dat zó goedkoop is, dat kan nooit zuivere koffie zijn. Biologische kip is een alternatief, maar peperduur. Het beste is natuurlijk om helemaal geen kip te eten, maar ja, binnen mijn gezin is er niet altijd begrip voor mijn kookkunsten als vleesverlater. Ik daagde mezelf uit om te experimenteren met quorn, dat eruitziet als kipfilet en ook eenzelfde bite heeft. Ik heb in een kiprecept de kipfilet gewoon vervangen door quorn.

Het hoofdbestanddeel van quorn is een schimmel-eiwit, en quorn eindigde ooit in de vleeswijzer van Milieudefensie en Varkens in nood bovenaan als meest dier- en milieuvriendelijk alternatief, met rapportcijfers 10 voor zowel dierenwelzijn als milieu. Kip had samen met kalkoen en konijn het laagste rapportcijfer voor dierenwelzijn, rundvlees voor milieu.

Mijn eerste poging leidde tot gemopper aan tafel, maar toen ik de hoeveelheid kruiden en specerijen opvoerde, vond zelfs mijn uiterst kritische vlees-minnende proefpanel, mijn gezin, het lekker. Missie geslaagd!

Over twee weken aandacht voor de peulenparade van Urgenda, die loopt van 2 september t/m 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt alvast kijken voor tips, recepten, en activiteitenagenda op http://www.urgenda.nl/projecten/duurzaam-voedsel/Peulenparade.php.

Jana Verboom plofkipvrije tajineGebruik voor onderstaande recepten een tajine, een Noord-Afrikaanse stoofschaal. De mijne is gemaakt van keramiek. Heb je geen tajine, of maar ééntje zoals ik, gebruik dan een gewone braadpan. De recepten zijn voor 4 personen.

Quorntajine met abrikozen

250 gram gedroogde abrikozen
Scheutje olijfolie, klontjes boter of (plantaardige) margarine
2 bakjes quorn stukjes (350 gram)
Grote ui, geraspt
Gemberwortel, geraspt, ca. 1 eetlepel (en/of gemberpoeder)
1-2 tl kaneel
Snufje nootmuskaat
Bosje verse koriander, gehakt
Bosje peterselie, gehakt
Zout en peper naar smaak

Quorn met abrikozen.
Quorn met abrikozen.

Was en wel de gedroogde abrikozen in een kom water. Doe in de tajine of braadpan een scheutje olijfolie en doe daarop de quorn, uien en specerijen, plus boter of margarine in kleine stukjes. Zet de tajine op laag vuur en schep even door tot de boter is gesmolten, de specerijen gaan geuren en alle quorn ermee is bedekt. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, de abrikozen kunnen met weekvocht en al erbij. Voeg eventueel nog wat water toe tot de rand van de tajine. Breng langzaam aan de kook, doe de deksel op de tajine of pan, zet het vuur laag, en laat alles in ca. 30 minuten gaar sudderen. Serveren met couscous en eventueel een Marokkaans gekruide groentetajine, zie onder.

Groentetajine

Scheutje olijfolie
Scheutje water
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
Royale hoeveelheid ui, in halve ringen
Groenten van het seizoen naar keuze, ca. 150 gram per persoon, gewassen en gesneden
Zout en peper

Zet de tajine of braadpan op het vuur (kleinste pit) met een scheut olijfolie. Leg er de ui in, en stapel daar bovenop de groenten. Bestrooi alles met de specerijen en een snufje zout, voeg eventueel nog een scheutje water toe (als je groenten met veel vocht gebruikt zoals courgette en tomaat dan is dat niet echt nodig). Doe de deksel op de tajine of pan en stoof alles op laag vuur in een kwartiertje gaar. Controleer af en toe of er water moet worden toegevoegd.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: plofkipvrij, recept, Refreshing Earth of the Heart, stoofschaal, tajine

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  2. Refreshing Earth of the Heart – bessen
  3. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  4. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 28 februari 2021
    Online workshop "de draaglijke lichtheid van het bestaan"
  • 28 februari 2021
    Discovering Padmasambhava (online)
  • 1 maart 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 3 maart 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 3 maart 2021
    Weten - Niet Weten | Cursus Lotus Trilogie online
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boeddhisten ontwaakt (deel 3)

Kees Moerbeek - 28 februari 2021

Grant onderzoekt hoe de geleerde Rahula zijn begrip van de kern van de leer van de Boeddha kan verenigen met de claims van het door Dharmapala geïnspireerde Singalese nationalisme. Rahula nam volgens Grant ‘zijn toevlucht tot de intellectuele strategie die claimt dat verschillende historische omstandigheden vragen om een andere manier van de uitleg van de boodschap van de Boeddha.’ Hij doet een beroep op het historisch moment om de interpretatie van het boeddhisme in de Mahavamsa te rechtvaardigen en daarmee zijn eigen activistische politieke agenda.

Mijmeringen over bewustzijn

Rob van Boven en Luuk Mur - 23 februari 2021

Je trok in je jeugd de conclusie dat je niet gewenst was. Met die ervaring ging je de wereld zien. Dat werd het fundament van je geloofssysteem. Je ging jezelf beschermen tegen deze pijnlijke gevoelens, die het gevolg zijn van wat je bent gaan geloven.  Dat kan zijn door jezelf zoveel mogelijk terug te trekken of vooral niet lastig te zijn. Of misschien ging je juist heel nadrukkelijk aanwezig zijn, wat door anderen juist als heel vervelend ervaren kan worden.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 2 en slot))

Erik Hoogcarspel - 21 februari 2021

Het is niet verwonderlijk dat het begrip “gelijkheid” in andere culturen geen rol speelt. Blijkbaar heeft men daar wel van de ervaring geleerd. Voor Confucius waren rangen en standen in de maatschappij noodzakelijk voor een harmonische en goed functionerende samenleving. Een referendum zou volgens hem alleen maar tot grote rampen leiden, want ongeletterde en slecht opgevoede mensen kunnen niet weten wat het beste is voor ieder.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 1)

Erik Hoogcarspel - 20 februari 2021

We leven in procrustische tijden waarin gelijkheid heilig is geworden. Onderscheid, discriminatie, is zo’n beetje de bron van alle kwaad. We moeten allemaal gelijk zijn. Alle kinderen in een klas, allemaal schaatsen of naar het strand op hetzelfde moment, allemaal dezelfde kleding en dezelfde maten, met wat elastiek in de stof past het toch wel.

Paul Boersma – Het portret als valkuil

Paul Boersma - 16 februari 2021

Het Boeddhabeeld is een symbolische weergave van de vergoddelijkte mens, van de verlichte mens, van de mens waarin wijsheid en mededogen tot volle ontplooiing zijn gekomen. Het is een toonbeeld van harmonie.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Boeddhisten ontwaakt (deel 3)
  • Dick – aandacht is toelaten
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (8) – de boeddhistische kloosterling
  • Mijn (tijdelijke) staat van zijn
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens