Er is al jaren aandacht voor de plofkip, en terecht, want het is een schande dat supermarkten stunten met een product dat met zoveel dierenleed gepaard gaat. Plofkip is spotgoedkoop, en ik beken, ook ik heb het wel eens gekocht, vóórdat ik me bewust was van de misstanden in de plofkippenindustrie. Ik had het natuurlijk moeten weten: vlees dat zó goedkoop is, dat kan nooit zuivere koffie zijn. Biologische kip is een alternatief, maar peperduur. Het beste is natuurlijk om helemaal geen kip te eten, maar ja, binnen mijn gezin is er niet altijd begrip voor mijn kookkunsten als vleesverlater. Ik daagde mezelf uit om te experimenteren met quorn, dat eruitziet als kipfilet en ook eenzelfde bite heeft. Ik heb in een kiprecept de kipfilet gewoon vervangen door quorn.

Het hoofdbestanddeel van quorn is een schimmel-eiwit, en quorn eindigde ooit in de vleeswijzer van Milieudefensie en Varkens in nood bovenaan als meest dier- en milieuvriendelijk alternatief, met rapportcijfers 10 voor zowel dierenwelzijn als milieu. Kip had samen met kalkoen en konijn het laagste rapportcijfer voor dierenwelzijn, rundvlees voor milieu.

Mijn eerste poging leidde tot gemopper aan tafel, maar toen ik de hoeveelheid kruiden en specerijen opvoerde, vond zelfs mijn uiterst kritische vlees-minnende proefpanel, mijn gezin, het lekker. Missie geslaagd!

Over twee weken aandacht voor de peulenparade van Urgenda, die loopt van 2 september t/m 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt alvast kijken voor tips, recepten, en activiteitenagenda op http://www.urgenda.nl/projecten/duurzaam-voedsel/Peulenparade.php.

Jana Verboom plofkipvrije tajineGebruik voor onderstaande recepten een tajine, een Noord-Afrikaanse stoofschaal. De mijne is gemaakt van keramiek. Heb je geen tajine, of maar ééntje zoals ik, gebruik dan een gewone braadpan. De recepten zijn voor 4 personen.

Quorntajine met abrikozen

250 gram gedroogde abrikozen
Scheutje olijfolie, klontjes boter of (plantaardige) margarine
2 bakjes quorn stukjes (350 gram)
Grote ui, geraspt
Gemberwortel, geraspt, ca. 1 eetlepel (en/of gemberpoeder)
1-2 tl kaneel
Snufje nootmuskaat
Bosje verse koriander, gehakt
Bosje peterselie, gehakt
Zout en peper naar smaak

Quorn met abrikozen.

Quorn met abrikozen.

Was en wel de gedroogde abrikozen in een kom water. Doe in de tajine of braadpan een scheutje olijfolie en doe daarop de quorn, uien en specerijen, plus boter of margarine in kleine stukjes. Zet de tajine op laag vuur en schep even door tot de boter is gesmolten, de specerijen gaan geuren en alle quorn ermee is bedekt. Voeg dan alle overige ingrediënten toe, de abrikozen kunnen met weekvocht en al erbij. Voeg eventueel nog wat water toe tot de rand van de tajine. Breng langzaam aan de kook, doe de deksel op de tajine of pan, zet het vuur laag, en laat alles in ca. 30 minuten gaar sudderen. Serveren met couscous en eventueel een Marokkaans gekruide groentetajine, zie onder.

Groentetajine

Scheutje olijfolie
Scheutje water
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
Royale hoeveelheid ui, in halve ringen
Groenten van het seizoen naar keuze, ca. 150 gram per persoon, gewassen en gesneden
Zout en peper

Zet de tajine of braadpan op het vuur (kleinste pit) met een scheut olijfolie. Leg er de ui in, en stapel daar bovenop de groenten. Bestrooi alles met de specerijen en een snufje zout, voeg eventueel nog een scheutje water toe (als je groenten met veel vocht gebruikt zoals courgette en tomaat dan is dat niet echt nodig). Doe de deksel op de tajine of pan en stoof alles op laag vuur in een kwartiertje gaar. Controleer af en toe of er water moet worden toegevoegd.

 

 

Categorieën: B'eter, Voedsel, Boeddhistisch leven
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk