• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade

25 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Zoals ik al eerder schreef stelt Jan Chozen Bays, arts en zenleraar, ons in haar boek Mindful Eten de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?” – Of zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte?

Na een detox-dieet van tien dagen (met voornamelijk rauwe groente en fruit) kan ik de vraag voor mezelf met ‘ja’ beantwoorden, maar ben ik tot de conclusie gekomen dat leegte net zo’n valkuil kan zijn als vol-zijn. Net zoals sommigen bang zijn voor leegte en gehecht zijn aan vol-zijn, geloof ik dat anderen juist gehecht kunnen raken aan het gevoel van leegte en angst voelen om vol te zijn. Omdat beide extremen gepaard gaan met lijden en op de lange termijn niet leiden tot gezondheid en geluk, is het ook hier weer zaak om te zoeken naar de gulden middenweg, ook al is die voor sommigen van ons wellicht moeilijker te bewandelen dan één van beide extremen. Net als het voor een ex-alcoholist onmogelijk is om matig te drinken. Met als verschil dat we móeten eten (niet te veel en niet te weinig) om gezond te blijven.

Jan Chozen Bays heeft hier een antwoord op: Oryoki. Het woord oryoki komt uit het Japans en betekent letterlijk: ‘Precies de juiste hoeveelheid’. Zenmeesters adviseren je te eten totdat je tweederde vol zit. De bewoners van Okinawa, de langst levende mensen ter wereld, schijnen zo te eten. Toeval of niet?

Er komt heel wat mindfulness aan te pas om te luisteren naar je lichaam (“wat heeft je lichaam nodig?”) en te stoppen met eten als je maag 2/3 vol is. Toch vind ik dit een mooie uitdaging die, mits breed toegepast, een einde zou maken aan heel wat problemen op aarde. Het zou zomaar kunnen leiden tot een rechtvaardiger verdeling van water en voedsel, minder dierenleed, minder CO2 uitstoot en minder verwoesting van de biodiversiteit. Om dat te bereiken is het uiteraard niet de bedoeling om 1/3 van je eten weg te gooien, er moet dan wel een omslag plaatsvinden naar minder voedsel van betere kwaliteit.

Gazpacho met croutons
Gazpacho met croutons

Na dit bruggetje maar weer eens een recept in de serie koken met restjes, om voedselverspilling tegen te gaan. Dit recept kwam ik laatst tegen en ik zou willen dat ik het eerder kende, het is nu al favoriet. Je gebruikt restjes, het is simpel, en je kunt er eindeloos mee variëren. Oud brood is iets waar je mee te maken krijgt als je eenmaal besloten hebt te stoppen met eten als je 2/3 vol bent, zeker in een huishouden waar kinderen graag brood bakken maar de belangstelling verliezen zodra het niet meer helemaal vers is.

Eerst maken we croutons van oud brood. Croutons kun je toevoegen aan soepen en salades en je kunt ze een hele poos bewaren in een luchtdicht afgesloten trommeltje.

Ingrediënten:

  • Oud brood: wit, bruin, volkoren, meergranen, spelt, stok- en/of zuurdesembrood, korstjes
  • Olijfolie (ongeveer 25-50 ml per half stokbrood)
  • 1 teentje knoflook
  • Eventueel toevoegen: Italiaanse kruiden: oregano, tijm, basilicum, …

Meng het teentje knoflook, geperst, met de olijfolie en eventueel ook de Italiaanse kruiden. Snij het brood in dobbelsteentjes (ca. 1 cm). Hussel de olie en het brood door elkaar, spreid uit op een bakplaat, en bak in een voorverwarmde oven op 190°C tot de gewenste krokantheid is bereikt. Dat duurt afhankelijk van het type brood, de grootte van de croutons en de gewenste krokantheid 5 (stokbrood) tot 20 minuten (volkoren zuurdesembrood). Als je plakjes maakt in plaats van dobbelsteentjes, heet het trouwens ‘crostini’. Je kunt dan in plaats van crostini in je salade te doen de salade (of ander beleg) óp je crostini doen en dit serveren als zomers voorgerecht. Stevig Duits meergranen zuurdesembrood met veel rogge geeft heerlijke crostini.

Panzanella, Toscaanse broodsalade

Ingrediënten

  • Royale portie croutons met knoflook en Italiaanse kruiden (zie boven)
  • 4 a 5 rijpe tomaten in stukken
  • 1 rode of gele paprika in stukken
  • ½ komkommer, in stukken (dikke plakken in vieren)
  • 1 rode ui in dunne halve ringen, een paar sjalotjes of een half bosje lente-uitjes (salade-ui)
  • 3 eetlepels kappertjes, goed uitgelekt
  • 50 gram smaakvolle olijven
  • Goede kwaliteit olijfolie (ca. 6 eetlepels)
  • Rode wijnazijn (ca. 2-3 eetlepels)
  • Een restje pesto of een handjevol basilicumblaadjes, en voeg gerust nog andere verse kruiden toe.
  • Versgemalen peper en zout naar smaak
Panzanella Toscaanse broodsalade.
Panzanella Toscaanse broodsalade.

Meng alle ingrediënten in een kom, laat minimaal een kwartier rusten. Proef nog even of de salade nog olie, azijn, zout of peper behoeft.  Serveer thuis, bij een picknick, potluck of barbecue. Geniet, maar eet met mate.

De oefeningen behorende bij het boek Mindful Eten van Jan Chozen Bays zijn te beluisteren via http://www.servire.nl/mindful-eten/

o.a.

  • Het lichaam vragen wat het nodig heeft (track nr. 3)
  • De juiste hoeveelheid nemen (track nr. 7)
  • Leegte in lichaam en geest ervaren (track nr. 13)

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Mindfulness Tags: Gazpacho, Jan Chozen Bays, Oryoki, recept, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. B’eter – Gazpacho
  2. Refreshing Earth of the Heart – bessen
  3. Refreshing Eart of the Heart – twee heiligen en pompoenchocoladetaart
  4. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 21 april 2021
    'Natuur: één Leven' - ONLINE Lezingenserie
  • 22 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 110 – solidariteit
  • Hans de Booij – de Dalai Lama kwam op straat op mij toegelopen
  • ‘Gezondheid is het hoogste goed, nirvana het hoogste geluk’
  • Boeken – Religieus atheïsme
  • Animal Rights – Steeds meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens