• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter – Gazpacho

18 augustus 2018 door Refreshing Earth of the Heart

Leegte. Er is al veel over gezegd en geschreven. Zoals met veel onderwerpen is er een interessante les te vinden in de keuken: letterlijke leegte. Wat voor gevoelens roept een lege keukenkast, een lege koelkast, een lege maag op? In haar boek Mindful eten (met een voorwoord van Jon Kabat-Zin) wijdt Jan Chozen Bays, arts en zenleraar, een interessant hoofdstuk aan leegte. Ze beschrijft hoe de moderne mens niet meer lijkt te kunnen zonder snacks en waterflesjes binnen handbereik, zodat opkomende honger en dorst altijd en overal direct bestreden kunnen worden. Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Ze stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”

Om deze vraag te onderzoeken, en tegelijkertijd een grote inwendige voorjaarsschoonmaak te houden, heb ik een detox-weekje ingelast, met een zelf verzonnen variant op een sapvastkuur. Voornamelijk smoothies van vers fruit en rauwe groente, aangevuld met een beetje zaden, noten, peulvruchten, quinoa of tofu. Als ontbijt neem ik een groene smoothie, zie voor een voorbeeldrecept: ‘Beter groene smoothies en gevulde vijgen’ .  Overigens eet ik mijn smoothies op kamertemperatuur en met een lepeltje, dat is gezonder. Toen ik me na vier dagen wat slapjes begon te voelen, pureerde ik een paar keer een stuk tofu (ca. 100 gram) mee in de groene smoothie. Tofu is rauw goed te eten, want het is gemaakt van gekookte sojabonen, dus niet écht rauw. Het resultaat was verrassend lekker! Als lunch neem ik nog zo’n smoothie of een salade met veel rauwkost. Als avondeten een variatie op gazpacho, eigenlijk gewoon een hartige smoothie, en soms nog wat rauwkost.

Net als met gewone smoothies kun je met gazpacho naar hartenlust variëren; ik kan elke dag een andere gazpacho maken en het gaat nog niet vervelen. Ik heb ook geprobeerd tofu toe te voegen, maar dat wil ik niet aanraden. Het maakt de smaak wat vlak, minder fris. Het mee pureren van een schep gekookte quinoa gaf wel een bevredigend resultaat: de gazpacho had nog een interessante bite.

Ben ik ertoe bereid om leeg te zijn? Het antwoord niet eenduidig. Zo’n sapvastkuur doet iets eigenaardigs met je (ik hoor dat ook van anderen): het is goed vol te houden en er is geen knagend hongergevoel. Ook al ontvang en lees ik dagelijks allerlei heerlijke recepten in mijn mailbox. Jan Chozen Bays legt trouwens in haar boek uit dat honger cultureel bepaald is. Bij een Spanjaard gaat de maag op een ander moment knorren dan bij een Nederlander. Hongergevoel zit voor een groot deel tussen de oren. Zo’n sapvastkuur schept een interessante gelegenheid om met een zekere afstand te kijken naar je gewoonte-energieën.

Hieronder het recept voor een klassieke gazpacho, een koude Spaanse groentesoep. Experimenteer gerust met de verhoudingen tussen de ingrediënten en probeer eens wat andere ingrediënten toe te voegen.

Basisingrediënten (4-6 personen):

  • Ca. 500 g rijpe tomaten, in stukken (ontvellen hoeft niet maar verwijder wel de harde stukjes)
  • ½ grote of 1 kleine komkommer, grofgesneden (schillen hoeft niet, verwijder eventuele lelijke stukjes)
  • 1-2 rode paprika’s, zonder zaden en grofgesneden (gele of groen mag ook, of een combinatie)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 kleine ui, in vieren gesneden, enkele sjalotjes, of enkele lente-uien, in ringen
  • Naar smaak rode-wijnazijn (ca. 3 eetlepels) of sap van 1 citroen
  • Naar smaak goede olijfolie (extra vergine, ca. 5 eetlepels)
  • Naar smaak zout, (ca. ½ tl)
  • 500 ml tomatensap of 1 klein blikje tomatenpuree (kun je bij goede smaakvolle tomaten ook weglaten)

Eventueel ook toevoegen (maar niet alles tegelijk):

  • Een stengel bleekselderij
  • Scheutje worcestersaus of ketjap (pas op, worcestersaus is niet altijd vegetarisch)
  • Scheutje hete pepersaus (zoals tabasco)
  • 1-2 sneetjes oud brood geweekt in 3-4 eetlepels rode wijn
  • Halve rode peper, zonder zaadjes, of een flinke mespunt cayennepeper
  • Enkele takjes munt, alleen de blaadjes en eventuele zachte stengels gebruiken
  • Versgemalen peper
  • Croutons (zelf gemaakt van oud brood, knoflook, olijfolie) om bij de gazpacho te serveren
  • IJsklontjes
Gazpacho. Foto's Jana Verboom.
Gazpacho. Foto’s Jana Verboom.

Doe alle ingrediënten behalve de croutons in een blender, of gebruik een kom en een staafmixer. Hak alles zo fijn als je zelf lekker vindt. Omdat we de tomaten niet ontveld hebben en de komkommers niet geschild, adviseer ik om de gazpacho niet te grof te maken. Laat voor het serveren goed koud worden in de koelkast, de smaken trekken dan goed in. Serveer eventueel op een warme dag als voorgerecht met zelfgemaakte croutons of ijsklontjes. Voor de detox-variant: voeg weinig of geen olijfolie toe en eet de gazpacho op kamertemperatuur als hoofdmaaltijd.

Het boek van Jan Chozen Bays kan ik van harte aanraden, ik adviseer om de oorspronkelijke uitgave in het Engels aan te schaffen. Daar zit namelijk ook een CD bij met oefeningen.

Beter smoothiesxyz 30 mei 2014Fotobijschrift: met de klok mee vanaf linksboven: (a) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en tofu, (b) gazpacho met een beetje quinoa, (c) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en munt, (d) gazpacho met bleekselderij en lente-uitjes.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Gazpacho, Jan Chozen Bays, leegte, Refreshing Earth of the Heart, smoothies

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
  2. Refreshing Earth of the Heart – Rozemarijnaardappeltjes en groenten uit de oven met pesto
  3. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
  4. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Leven in Thailand: Heb je geen tent?
  • Niet-weten is geen dogma
  • Beeldschets
  • Ontwaand
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens