• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Gazpacho

B’eter – Gazpacho

30 juli 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Leegte. Er is al veel over gezegd en geschreven. Zoals met veel onderwerpen is er een interessante les te vinden in de keuken: letterlijke leegte. Wat voor gevoelens roept een lege keukenkast, een lege koelkast, een lege maag op? In haar boek Mindful eten (met een voorwoord van Jon Kabat-Zin) wijdt Jan Chozen Bays, arts en zenleraar, een interessant hoofdstuk aan leegte. Ze beschrijft hoe de moderne mens niet meer lijkt te kunnen zonder snacks en waterflesjes binnen handbereik, zodat opkomende honger en dorst altijd en overal direct bestreden kunnen worden. Zijn we gevangenen van de wens van de mond en de maag om vol te zijn, bang voor een gevoel van leegte? Ze stelt ons de vraag: “Ben je ertoe bereid leeg te zijn?”

Om deze vraag te onderzoeken, en tegelijkertijd een grote inwendige voorjaarsschoonmaak te houden, heb ik een detox-weekje ingelast, met een zelf verzonnen variant op een sapvastkuur. Voornamelijk smoothies van vers fruit en rauwe groente, aangevuld met een beetje zaden, noten, peulvruchten, quinoa of tofu. Als ontbijt neem ik een groene smoothie, zie voor een voorbeeldrecept: ‘Beter groene smoothies en gevulde vijgen’ .  Overigens eet ik mijn smoothies op kamertemperatuur en met een lepeltje, dat is gezonder. Toen ik me na vier dagen wat slapjes begon te voelen, pureerde ik een paar keer een stuk tofu (ca. 100 gram) mee in de groene smoothie. Tofu is rauw goed te eten, want het is gemaakt van gekookte sojabonen, dus niet écht rauw. Het resultaat was verrassend lekker! Als lunch neem ik nog zo’n smoothie of een salade met veel rauwkost. Als avondeten een variatie op gazpacho, eigenlijk gewoon een hartige smoothie, en soms nog wat rauwkost.

Net als met gewone smoothies kun je met gazpacho naar hartenlust variëren; ik kan elke dag een andere gazpacho maken en het gaat nog niet vervelen. Ik heb ook geprobeerd tofu toe te voegen, maar dat wil ik niet aanraden. Het maakt de smaak wat vlak, minder fris. Het mee pureren van een schep gekookte quinoa gaf wel een bevredigend resultaat: de gazpacho had nog een interessante bite.

Ben ik ertoe bereid om leeg te zijn? Het antwoord niet eenduidig. Zo’n sapvastkuur doet iets eigenaardigs met je (ik hoor dat ook van anderen): het is goed vol te houden en er is geen knagend hongergevoel. Ook al ontvang en lees ik dagelijks allerlei heerlijke recepten in mijn mailbox. Jan Chozen Bays legt trouwens in haar boek uit dat honger cultureel bepaald is. Bij een Spanjaard gaat de maag op een ander moment knorren dan bij een Nederlander. Hongergevoel zit voor een groot deel tussen de oren. Zo’n sapvastkuur schept een interessante gelegenheid om met een zekere afstand te kijken naar je gewoonte-energieën.

Hieronder het recept voor een klassieke gazpacho, een koude Spaanse groentesoep. Experimenteer gerust met de verhoudingen tussen de ingrediënten en probeer eens wat andere ingrediënten toe te voegen.

Basisingrediënten (4-6 personen):

  • Ca. 500 g rijpe tomaten, in stukken (ontvellen hoeft niet maar verwijder wel de harde stukjes)
  • ½ grote of 1 kleine komkommer, grofgesneden (schillen hoeft niet, verwijder eventuele lelijke stukjes)
  • 1-2 rode paprika’s, zonder zaden en grofgesneden (gele of groen mag ook, of een combinatie)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 kleine ui, in vieren gesneden, enkele sjalotjes, of enkele lente-uien, in ringen
  • Naar smaak rode-wijnazijn (ca. 3 eetlepels) of sap van 1 citroen
  • Naar smaak goede olijfolie (extra vergine, ca. 5 eetlepels)
  • Naar smaak zout, (ca. ½ tl)
  • 500 ml tomatensap of 1 klein blikje tomatenpuree (kun je bij goede smaakvolle tomaten ook weglaten)

Eventueel ook toevoegen (maar niet alles tegelijk):

  • Een stengel bleekselderij
  • Scheutje worcestersaus of ketjap (pas op, worcestersaus is niet altijd vegetarisch)
  • Scheutje hete pepersaus (zoals tabasco)
  • 1-2 sneetjes oud brood geweekt in 3-4 eetlepels rode wijn
  • Halve rode peper, zonder zaadjes, of een flinke mespunt cayennepeper
  • Enkele takjes munt, alleen de blaadjes en eventuele zachte stengels gebruiken
  • Versgemalen peper
  • Croutons (zelf gemaakt van oud brood, knoflook, olijfolie) om bij de gazpacho te serveren
  • IJsklontjes
Gazpacho. Foto's Jana Verboom.
Gazpacho.

Doe alle ingrediënten behalve de croutons in een blender, of gebruik een kom en een staafmixer. Hak alles zo fijn als je zelf lekker vindt. Omdat we de tomaten niet ontveld hebben en de komkommers niet geschild, adviseer ik om de gazpacho niet te grof te maken. Laat voor het serveren goed koud worden in de koelkast, de smaken trekken dan goed in. Serveer eventueel op een warme dag als voorgerecht met zelfgemaakte croutons of ijsklontjes. Voor de detox-variant: voeg weinig of geen olijfolie toe en eet de gazpacho op kamertemperatuur als hoofdmaaltijd.

Het boek van Jan Chozen Bays kan ik van harte aanraden, ik adviseer om de oorspronkelijke uitgave in het Engels aan te schaffen. Daar zit namelijk ook een CD bij met oefeningen.

Beter smoothiesxyz 30 mei 2014Fotobijschrift: met de klok mee vanaf linksboven: (a) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en tofu, (b) gazpacho met een beetje quinoa, (c) smoothie met banaan, sinaasappel, spinazie en munt, (d) gazpacho met bleekselderij en lente-uitjes.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Gazpacho, Jan Chozen Bays, leegte, Refreshing Earth of the Heart, smoothies

Lees ook:

  1. B’eter – Gazpacho
  2. Refreshing Earth of the Heart – Panzanella, Toscaanse broodsalade
  3. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
  4. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
04 feb
Innerlijke ruimte | Live en Online Workshop Kum Nye Yoga
4 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 34 – rotterdamseriet
    • Wie straft koning Yama?
    • Boeddha in de Linie – terugblik op een verstilde periode
    • Boeken – ‘Odi en het Grote Bedoelingenboek’
    • VrijdagZindag – Niet normaal!

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens