• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood

13 juli 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is jaren geleden in Amsterdam  voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel. Ook het Voedingscentrum en Milieucentraal staan op tegen voedselverspilling en hebben veel informatie en recepten verzameld onder de noemer ‘eten is om op te eten’.

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg. Veel van dat voedsel is nog gewoon eetbaar. Het gaat om restjes en producten die over datum zijn. Verreweg de meeste voedingsmiddelen die over de t.h.t. datum zijn (tenminste houdbaar tot) zijn nog prima eetbaar, en met restjes kun je de meest heerlijke gerechten bereiden, als je ze al niet gewoon bewaart en opeet. Vaak zijn gerechten de volgende dag nóg lekkerder. Voedsel weggooien is dus een keuze. Laten wij daar niet aan meedoen!

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Oorspronkelijk wilde ik hier iets schrijven over koken met deze restjes, maar omdat het Internet vol staat met de meest fantastische recepten (google maar eens op ‘leftover rice recipes’) volsta ik met een paar tips.

  • Van restjes brood maken wij wentelteefjes of een broodschotel. Stokbrood kun je vermalen tot paneermeel.
  • Van restjes rijst kun je pap koken, of er nasi of een andere gebakken rijstschotel van maken. Elk Aziatisch en Latijns-Amerikaans land heeft zijn eigen recepten, vaak ontstaan om restjes te verwerken. Je kunt er paprika’s mee vullen, maaltijdsalades van maken, maaltijdsoep, of vegaburgers.
  • Restjes pasta kun je over het algemeen net zo gebruiken als restjes rijst. Snel en simpel is opgebakken macaroni met tomaat en ei is als lunchgerecht.

Recept voor vijgenbroodOp zoek in mijn keukenkastje kwam ik een pak vijgen tegen, ten minste houdbaar tot…Over de datum dus. Ik heb ze aandachtig bekeken, besnuffeld en geproefd en geconcludeerd dat ze nog prima te verwerken zijn in een gerecht. Kijk, ruik en proef altijd aandachtig om te bepalen of een product bedorven is. Bij twijfel weggooien! Ik heb er vijgenbrood van gebakken en dat meegenomen naar een feest met een buffet van meegenomen gerechten (in Amerika noemen ze dat een potluck dinner, ik geloof niet dat er een goed Nederlands woord voor bestaat). Het smaakte goed en ging tot de laatste kruimel op.

Recept vijgenbrood

  • 400 gram vijgen, of andere gedroogde vruchten, al dan niet over datum
  • 250 ml thee naar keuze, koud restje uit de theepot of verse, bijv. earl grey.
  • 1 ei
  • 50-75 gram bruine suiker
  • 250-300 gram zelfrijzend bakmeel, of andere meel en een theelepel bakpoeder

Snijd de harde stukjes van de vijgen en week ze in de thee. Bij voorkeur een nacht (koude thee), bij verse thee kan het korter. Ik heb dit keer maar 2,5 uur geweekt en het resultaat was prima, al moest ik wat meer meel toevoegen dan normaal. Voeg de overige ingrediënten toe en roer met een lepel. Voeg zoveel meel toe tot het een glad deeg wordt dat niet meer vloeibaar is, er moet een brood van geboetseerd worden. Stort op een bakplaat en metsel er met een siliconen spatel of natte lepel een ronde of ovale broodvorm van. Het ziet er wellicht niet uit, maar doordat het deeg gaat rijzen, krijgt het tijdens het bakken toch een afgeronde vorm. Bak 45-60 minuten, afhankelijk van de dikte, bij 175 graden gaar. Laat afkoelen, snij in plakken, en smeer er eventueel wat boter op. Het kan ook bij een kaasplankje.

B'eter vijgenbroodMet dit recept kun je volop variëren, door te experimenteren met verschillende soorten vruchten, thee, en meel. Een extra luxe brood krijg je door noten toe te voegen, bijvoorbeeld walnoten. Varianten zijn bijvoorbeeld walnoten-vijgenbrood en hazelnoten-abrikozenbrood. Voeg eventueel ook een kopje muesli toe, en een extra ei. Lekker, ook zonder boter, tijdens een lange wandeling of bij een picknick.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Refreshing Earth of the Heart, verspilling, vijgenbrood, voedsel, weggegooid voedsel

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood
  2. B’eter: Recept Vijgenbrood
  3. B’eter: Recept Vijgenbrood
  4. Festival Mundial wil voedselverspilling tegengaan

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond
    • Ksaf – De gespleten geest
    • In de geest van zen vind je geen geest

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.