• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood

Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood

1 augustus 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel (zie damnfoodwaste.com). Ook het Voedingscentrum en Milieucentraal staan op tegen voedselverspilling en hebben veel informatie en recepten verzameld onder de noemer ‘eten is om op te eten’.

In Nederland alleen al verspillen we ongeveer één derde van ons voedsel. Consumenten nemen daarvan het grootste deel voor hun rekening, we gooien volgens recente gegevens per jaar 53 kilo voedsel per persoon weg. Veel van dat voedsel is nog gewoon eetbaar. Het gaat om restjes en producten die over datum zijn. Verreweg de meeste voedingsmiddelen die over de t.h.t. datum zijn (tenminste houdbaar tot) zijn nog prima eetbaar, en met restjes kun je de meest heerlijke gerechten bereiden, als je ze al niet gewoon bewaart en opeet. Vaak zijn gerechten de volgende dag nóg lekkerder. Voedsel weggooien is dus een keuze. Laten wij daar niet aan meedoen!

In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Oorspronkelijk wilde ik hier iets schrijven over koken met deze restjes, maar omdat het Internet vol staat met de meest fantastische recepten (google maar eens op ‘leftover rice recipes’) volsta ik met een paar tips.

  • Van restjes brood maken wij wentelteefjes of een broodschotel. Stokbrood kun je vermalen tot paneermeel.
  • Van restjes rijst kun je pap koken, of er nasi of een andere gebakken rijstschotel van maken. Elk Aziatisch en Latijns-Amerikaans land heeft zijn eigen recepten, vaak ontstaan om restjes te verwerken. Je kunt er paprika’s mee vullen, maaltijdsalades van maken, maaltijdsoep, of vegaburgers.
  • Restjes pasta kun je over het algemeen net zo gebruiken als restjes rijst. Snel en simpel is opgebakken macaroni met tomaat en ei is als lunchgerecht.

Recept voor vijgenbroodOp zoek in mijn keukenkastje kwam ik een pak vijgen tegen, ten minste houdbaar tot april 2013. Ik heb ze aandachtig bekeken, besnuffeld en geproefd en geconcludeerd dat ze nog prima te verwerken zijn in een gerecht. Kijk, ruik en proef altijd aandachtig om te bepalen of een product bedorven is. Bij twijfel weggooien! Ik heb er vijgenbrood van gebakken en dat meegenomen naar een feest met een buffet van meegenomen gerechten (in Amerika noemen ze dat een potluck dinner, ik geloof niet dat er een goed Nederlands woord voor bestaat). Het smaakte goed en ging tot de laatste kruimel op.

Recept vijgenbrood

  • 400 gram vijgen, of andere gedroogde vruchten, al dan niet over datum
  • 250 ml thee naar keuze, koud restje uit de theepot of verse, bijv. earl grey.
  • 1 ei
  • 50-75 gram bruine suiker
  • 250-300 gram zelfrijzend bakmeel, of andere meel en een theelepel bakpoeder

Snijd de harde stukjes van de vijgen en week ze in de thee. Bij voorkeur een nacht (koude thee), bij verse thee kan het korter. Ik heb dit keer maar 2,5 uur geweekt en het resultaat was prima, al moest ik wat meer meel toevoegen dan normaal. Voeg de overige ingrediënten toe en roer met een lepel. Voeg zoveel meel toe tot het een glad deeg wordt dat niet meer vloeibaar is, er moet een brood van geboetseerd worden. Stort op een bakplaat en metsel er met een siliconen spatel of natte lepel een ronde of ovale broodvorm van. Het ziet er wellicht niet uit, maar doordat het deeg gaat rijzen, krijgt het tijdens het bakken toch een afgeronde vorm. Bak 45-60 minuten, afhankelijk van de dikte, bij 175 graden gaar. Laat afkoelen, snij in plakken, en smeer er eventueel wat boter op. Het kan ook bij een kaasplankje.

B'eter vijgenbroodMet dit recept kun je volop variëren, door te experimenteren met verschillende soorten vruchten, thee, en meel. Een extra luxe brood krijg je door noten toe te voegen, bijvoorbeeld walnoten. Varianten zijn bijvoorbeeld walnoten-vijgenbrood en hazelnoten-abrikozenbrood. Voeg eventueel ook een kopje muesli toe, en een extra ei. Lekker, ook zonder boter, tijdens een lange wandeling of bij een picknick.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Voedsel Tags: Refreshing Earth of the Heart, verspilling, vijgenbrood, voedsel, weggegooid voedsel

Lees ook:

  1. B’eter: Recept Vijgenbrood
  2. Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood
  3. B’eter: Recept Vijgenbrood
  4. Refreshing Earth of the Heart – bessen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 26 mei 2022 - 29 mei 2022
    Hemelvaartretraite Schoonheid van Zijn
  • 27 mei 2022 - 29 mei 2022
    'Gezond leven, natuurlijk sterven'
  • 29 mei 2022
    Nyinthün, dag van stilte en meditatie
  • 29 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 30 mei 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Grondlegger van de BOS – Jean Karel Hylkema overleden

Jacques den Boer - 26 mei 2022

In 1999 gaf de overheid een zendmachtiging aan de Boeddhistische Omroep Stichting. Jean Karel Hylkema werd daarvan niet alleen ongeveer vijf  jaar  bestuurder en manager. Hij was tegelijk programma-adviseur voor de tv- en radioredactie, naast programmadirecteur Babeth VanLoo, en werkte mee aan tv-documentaires als interviewer.

Tulpenboeddhisme: Hoe het boeddhisme in Nederland wortel heeft geschoten (4 en slot)

Jacques den Boer - 26 mei 2022

Onder aanvoering van de Rigpa-boeddhist ir. Jean Karel Hylkema , de gelauwerde cineaste en Dzogchen-boeddhiste Babeth VanLoo en een nieuwe BUN-voorzitter, prof. dr. Johan Niezing, kwam er uiteindelijk toch per 1 september 2000 een zendmachtiging voor radio en tv.

‘Yatra naar Majjhimadesa – een pelgrimsreis naar het Middenland’.

Guy E. Dubois - 24 mei 2022

De Majjhimadesa was de broedkamer van de Dhamma —de Leer van de Boeddha’s. Het is het gebied waar de Boeddha geboren werd, waar hij tot Zelfrealisatie kwam, waar hij predikte en het parinibbana bereikte. In Boeddha’s tijd waren overgrote delen van het Middenland bedekt met junglevegetatie. De fauna was veelzijdig en bestond o.m. uit leeuwen, tijgers, herten, olifanten en neushoorns.

Baas over eigen karma

Kees Moerbeek - 22 mei 2022

Het individu is de enige die de volledige controle heeft over zijn daden, ongeacht de druk die anderen op hem kunnen uitoefenen. Een onheilzame handeling onder grote druk uitgevoerd, heeft echter een ander karmisch effect dan een vrijwillige onheilzame handeling.

Boekbespreking- De lach van de Boeddha. Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie

Erik Hoogcarspel - 21 mei 2022

Vandepitte gooit zijn lezers al snel in het diepe met zijn uiteenzetting over de leegte. Hij geeft daarbij een eigen interpretatie, die enigszins afwijkt van de boeddhistische teksten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Verlichting is geen absence – de trance van U.G. Krishnamurti
  • De virtuele denkster 371
  • Haiku
  • Dick – Zwaard van liefde
  • India heeft mogelijkheid om dialoog over Tibet aan te gaan met China

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens