Festival Mundial slaat de handen ineen met The Wasted Chef om voedselafval van de foodtrucks te reduceren. Door foodtrucks te adviseren hoe ze ingrediënten van schil tot pit kunnen gebruiken, wordt economisch verantwoord en milieubewust omgegaan met de producten die zijn ingekocht. Zo draagt Festival Mundial 2018 op 23 en 24 juni haar steentje bij.

Volgens het rapport van Milieu Centraal uit 2017 werd in 2016 in Nederlandse huishoudens ongeveer 13% van het eetbare voedsel weggegooid. Door heel Nederland wordt er ruim 700 miljoen kilo voedsel verspild. Dit is niet alleen economisch heel zonde, maar het is ook erg slecht voor het milieu. Lucas Smits van The Wasted Chef heeft als doel om een verrassend gerecht voor zijn publiek te serveren dat zo min mogelijk afval produceert. Met zijn bedrijf The Wasted Chef kookt hij voor privé publiek en geeft hij spectaculaire kookworkshops.

De Tilburgse kok begon zijn carrière als kok bij restaurants. Hier merkte hij dat er vaak in kilo’s tegelijk bruikbaar voedsel weg werd gegooid. Hier ontstond de bewustwording dat er veel arbeid en energie teniet werd gedaan. Om dit te voorkomen op Festival Mundial biedt hij de foodtruckstandhouders vrijblijvend advies aan over hoe zij zo bewust mogelijk met hun producten om kunnen gaan.

De Chef: ‘Mijn doel als The Wasted Chef is goed koken voor een privé publiek en met zo min mogelijk waste een verrassend menu samenstellen. Ik zie voedselverspilling dan ook niet alleen als doel om de wereld te verbeteren, maar vooral als uitdaging en rode draad voor een diner. Ik verras de gasten door mijn innovatieve manier van productverwerking. Ontdek met al je zintuigen aan tafel hoe een bepaalde groente is verwerkt in de verschillende gangen. Of laat een thema leidend zijn, zoals de limoen op een warme zomeravond of venkel in een winters meer-gangendiner.

Ik werk graag met de producten die voor handen zijn in het seizoen. Ook de middelen die in de keuken tot mijn beschikking staan, dagen mij uit. Ik zeg altijd: waar een wil is, is een weg. Wanneer ik begin bij het schillen van de wortel, gooi ik de schil en kontjes niet weg maar deze restanten verwerk ik met mijn kalfsfond in een lekkere rode wijnsaus bij het hoofdgerecht. In het voorgerecht vind je de niet even recht gesneden blokjes terug in een mooie crème.

Omdat ik mijn inkopen zoveel mogelijk bij de lokale boer doe, koop ik niet alleen de peul of vrucht in, maar de gehele plant. Eetbare bloemen en bladeren vormen hierdoor een bron van inspiratie voor het compleet verwerken van groenten en fruit.’

Festival Mundial werd in 1988 opgericht door Hans van Vugt. Ruim twintig jaar heeft het festival plaats gevonden in het Leijpark. Het was vroeger een gratis draagvlakevenement voor ontwikkelingssamenwerking. Na een aantal jaren verbreedde Mundial als een podiumkunstfestival. In 2013 werd er een nieuwe locatie bepaald, in de Spoorzone, het creatieve hart van Tilburg.

 

 

Categorieën: Natuur, Voedsel
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk