• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

6 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Al zoekend naar een zenkeuken op internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat. Hier en daar zijn links te vinden naar de pdf van dit boekje, maar de pdf zelf is niet meer te downloaden. Na diverse vergeefse pogingen om de pdf te bemachtigen is het me uiteindelijk toch gelukt via een oproep op Facebook. Iemand had het boekje ongebruikt in de kast staan, vanwege een gluten- en soja-allergie.

In de kloosters en centra in de traditie van Plum Village werd altijd al vegetarisch gekookt, maar sinds 2007 is men overgestapt op veganistisch eten. Puur plantaardig dus, zonder zuivel en eieren. In de “Blue Cliff Letter” (oktober 2007) legt Thich Nhat Hanh uit waarom het beter is om te kiezen voor een plantaardig dieet (zie /http://plumvillage.org/letters-from-thay/sitting-in-the-autumn-breeze/ ). Terwijl in de kloosters en centra dus altijd veganistisch wordt gekookt, adviseert hij leken om minstens 15 dagen per maand puur plantaardig te eten.

Beter plum village cook bookVandaag was het zover. Bij de post lag een prachtig ingepakt cadeautje. Ik had een printje van de pdf verwacht, maar tot mijn verrassing was het een echt, met aandacht gemaakt boekje, voor en achterin voorzien van foto’s van blije kokende en etende monniken, nonnen, en leken. Ik denk dat ik nu snap waarom het boekje van het web is afgehaald. Het is van vóór de Blue Cliff letter, want hoewel de meeste recepten vega zijn, komt er zo nu en dan toch nog een ei of een scheutje melk aan te pas.

De recepten zullen enige studie vergen, want niet alle ingrediënten zijn mij bekend. Wat is bijvoorbeeld “gluten flour” of “trai su”?

Vandaag deel ik met jullie een recept dat ik wél eenvoudig kon maken met ingrediënten van de buurtsuper. Helaas klopt het recept niet helemaal: je komt in de beschrijving ingrediënten tegen die niet in de lijst met ingrediënten staan (snij de courgette… welke courgette?) en andersom “verdwijnen” er ingrediënten (neem de tofu uit de pan… en dan?). Verder is het een fijn recept, snel en simpel te bereiden, en je kunt er alle kanten mee uit, al naar gelang je ingrediënten in huis hebt die op moeten: je kunt de groenten gemakkelijk vervangen door andere, en de verhoudingen variëren, en zo heb je elke keer weer een nét iets andere curry. Ik heb het recept iets aangepast. Wij aten het met zelfgemaakte pasta en vonden het verrassend lekker.

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gram champignons, in plakjes
250 gram bloemkool, in roosjes
250 gram wortel, in stukjes
1-2  flinke uien, gesnipperd
2 grote of 4 kleine aardappelen, in stukjes
250 gram tofu, in blokjes
1 volle eetlepel tomatenpuree
1 volle eetlepel kerriepoeder
500 ml groentebouillon (vers of van blokje)
200 ml kokosmelk
1 theelepel zout
Enkele eetlepels olie, bijv. zonnebloemolie

Beter plum village curryVerhit in een braadpan wat olie en voeg de tomatenpuree toe. Voeg dan ui, wortel en aardappel toe en roerbak 5 minuten. Voeg bloemkool, champignons en kerriepoeder toe en roerbak die even mee. Voeg bouillon, kokosmelk en zout toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Verhit intussen in een koekenpan wat olie en bak de tofu goudgeel, af en toe omscheppend. Voeg nu de tofu aan de curry toe en laat nog even 3 minuten zachtjes pruttelen. Proef even of er nog wat zout bij moet.

Serveer de curry met rijst of noedels, of met stevig brood. De curry kan ook als soep gegeten worden, voeg in dat geval nog een halve liter extra bouillon toe. Of maak van de restjes curry de volgende dag soep. Je kunt de soep bestrooien met een beetje fijngehakte peterselie of koriander.

In de Plum Village traditie worden de volgende vijf contemplaties voor de maaltijd gereciteerd:

Thich Nhat Hanh foto site Leven in aandachtContemplations before eating (Thich Nhat Hanh)

This food is a gift of the earth, the sky, numerous living beings, and much hard and loving work.

May we eat with mindfulness and gratitude so as to be worthy to receive this food.

May we recognize and transform unwholesome mental formations, especially our greed and learn to eat with moderation.

May we keep our compassion alive by eating in such a way that reduces the suffering of living beings, stops contributing to climate change, and heals and preserves our precious planet.

We accept this food so that we may nurture our brotherhood and sisterhood, build our Sangha, and nourish our ideal of serving all living beings.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Gezondheid, Voedsel Tags: cook book, curry, kookboek, Plum Village, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nhat Hanh, veganistisch

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  2. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  3. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  4. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken / recepten uit Libanon II

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 20 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • NU’91 pleit voor aanscherping richtlijnen mondmaskers
  • Leven in Thailand: Heb je geen tent?
  • Niet-weten is geen dogma
  • Beeldschets
  • Ontwaand

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens