• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book

6 april 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Al zoekend naar een zenkeuken op internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat. Hier en daar zijn links te vinden naar de pdf van dit boekje, maar de pdf zelf is niet meer te downloaden. Na diverse vergeefse pogingen om de pdf te bemachtigen is het me uiteindelijk toch gelukt via een oproep op Facebook. Iemand had het boekje ongebruikt in de kast staan, vanwege een gluten- en soja-allergie.

In de kloosters en centra in de traditie van Plum Village werd altijd al vegetarisch gekookt, maar sinds 2007 is men overgestapt op veganistisch eten. Puur plantaardig dus, zonder zuivel en eieren. In de “Blue Cliff Letter” (oktober 2007) legt Thich Nhat Hanh uit waarom het beter is om te kiezen voor een plantaardig dieet (zie /http://plumvillage.org/letters-from-thay/sitting-in-the-autumn-breeze/ ). Terwijl in de kloosters en centra dus altijd veganistisch wordt gekookt, adviseert hij leken om minstens 15 dagen per maand puur plantaardig te eten.

Beter plum village cook bookVandaag was het zover. Bij de post lag een prachtig ingepakt cadeautje. Ik had een printje van de pdf verwacht, maar tot mijn verrassing was het een echt, met aandacht gemaakt boekje, voor en achterin voorzien van foto’s van blije kokende en etende monniken, nonnen, en leken. Ik denk dat ik nu snap waarom het boekje van het web is afgehaald. Het is van vóór de Blue Cliff letter, want hoewel de meeste recepten vega zijn, komt er zo nu en dan toch nog een ei of een scheutje melk aan te pas.

De recepten zullen enige studie vergen, want niet alle ingrediënten zijn mij bekend. Wat is bijvoorbeeld “gluten flour” of “trai su”?

Vandaag deel ik met jullie een recept dat ik wél eenvoudig kon maken met ingrediënten van de buurtsuper. Helaas klopt het recept niet helemaal: je komt in de beschrijving ingrediënten tegen die niet in de lijst met ingrediënten staan (snij de courgette… welke courgette?) en andersom “verdwijnen” er ingrediënten (neem de tofu uit de pan… en dan?). Verder is het een fijn recept, snel en simpel te bereiden, en je kunt er alle kanten mee uit, al naar gelang je ingrediënten in huis hebt die op moeten: je kunt de groenten gemakkelijk vervangen door andere, en de verhoudingen variëren, en zo heb je elke keer weer een nét iets andere curry. Ik heb het recept iets aangepast. Wij aten het met zelfgemaakte pasta en vonden het verrassend lekker.

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gram champignons, in plakjes
250 gram bloemkool, in roosjes
250 gram wortel, in stukjes
1-2  flinke uien, gesnipperd
2 grote of 4 kleine aardappelen, in stukjes
250 gram tofu, in blokjes
1 volle eetlepel tomatenpuree
1 volle eetlepel kerriepoeder
500 ml groentebouillon (vers of van blokje)
200 ml kokosmelk
1 theelepel zout
Enkele eetlepels olie, bijv. zonnebloemolie

Beter plum village curryVerhit in een braadpan wat olie en voeg de tomatenpuree toe. Voeg dan ui, wortel en aardappel toe en roerbak 5 minuten. Voeg bloemkool, champignons en kerriepoeder toe en roerbak die even mee. Voeg bouillon, kokosmelk en zout toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Verhit intussen in een koekenpan wat olie en bak de tofu goudgeel, af en toe omscheppend. Voeg nu de tofu aan de curry toe en laat nog even 3 minuten zachtjes pruttelen. Proef even of er nog wat zout bij moet.

Serveer de curry met rijst of noedels, of met stevig brood. De curry kan ook als soep gegeten worden, voeg in dat geval nog een halve liter extra bouillon toe. Of maak van de restjes curry de volgende dag soep. Je kunt de soep bestrooien met een beetje fijngehakte peterselie of koriander.

In de Plum Village traditie worden de volgende vijf contemplaties voor de maaltijd gereciteerd:

Thich Nhat Hanh foto site Leven in aandachtContemplations before eating (Thich Nhat Hanh)

This food is a gift of the earth, the sky, numerous living beings, and much hard and loving work.

May we eat with mindfulness and gratitude so as to be worthy to receive this food.

May we recognize and transform unwholesome mental formations, especially our greed and learn to eat with moderation.

May we keep our compassion alive by eating in such a way that reduces the suffering of living beings, stops contributing to climate change, and heals and preserves our precious planet.

We accept this food so that we may nurture our brotherhood and sisterhood, build our Sangha, and nourish our ideal of serving all living beings.

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Gezondheid, Voedsel Tags: cook book, curry, kookboek, Plum Village, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nhat Hanh, veganistisch

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  2. Refreshing earth of the heart – mindful eten
  3. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  4. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
24 mrt
Zen Weekend
24 mrt 23
26 mrt
Filmmiddag
26 mrt 23
26 mrt
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
26 mrt 23
26 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
26 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Bhutan: ‘Bruto Nationaal Ongeluk voor 140.000 verzwegen vluchtelingen’
    • Het verkennen van Bhutans spirituele erfgoed, boeddhistische tradities
    • Ardan
    • Regressie is de kosmische grap
    • De virtuele denkster 414

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens