Al zoekend naar een zenkeuken op internet kwam ik erachter dat er een Plum Village kookboek bestaat. Hier en daar zijn links te vinden naar de pdf van dit boekje, maar de pdf zelf is niet meer te downloaden. Na diverse vergeefse pogingen om de pdf te bemachtigen is het me uiteindelijk toch gelukt via een oproep op Facebook. Iemand had het boekje ongebruikt in de kast staan, vanwege een gluten- en soja-allergie.

In de kloosters en centra in de traditie van Plum Village werd altijd al vegetarisch gekookt, maar sinds 2007 is men overgestapt op veganistisch eten. Puur plantaardig dus, zonder zuivel en eieren. In de “Blue Cliff Letter” (oktober 2007) legt Thich Nhat Hanh uit waarom het beter is om te kiezen voor een plantaardig dieet (zie /http://plumvillage.org/letters-from-thay/sitting-in-the-autumn-breeze/ ). Terwijl in de kloosters en centra dus altijd veganistisch wordt gekookt, adviseert hij leken om minstens 15 dagen per maand puur plantaardig te eten.

Beter plum village cook bookVandaag was het zover. Bij de post lag een prachtig ingepakt cadeautje. Ik had een printje van de pdf verwacht, maar tot mijn verrassing was het een echt, met aandacht gemaakt boekje, voor en achterin voorzien van foto’s van blije kokende en etende monniken, nonnen, en leken. Ik denk dat ik nu snap waarom het boekje van het web is afgehaald. Het is van vóór de Blue Cliff letter, want hoewel de meeste recepten vega zijn, komt er zo nu en dan toch nog een ei of een scheutje melk aan te pas.

De recepten zullen enige studie vergen, want niet alle ingrediënten zijn mij bekend. Wat is bijvoorbeeld “gluten flour” of “trai su”?

Vandaag deel ik met jullie een recept dat ik wél eenvoudig kon maken met ingrediënten van de buurtsuper. Helaas klopt het recept niet helemaal: je komt in de beschrijving ingrediënten tegen die niet in de lijst met ingrediënten staan (snij de courgette… welke courgette?) en andersom “verdwijnen” er ingrediënten (neem de tofu uit de pan… en dan?). Verder is het een fijn recept, snel en simpel te bereiden, en je kunt er alle kanten mee uit, al naar gelang je ingrediënten in huis hebt die op moeten: je kunt de groenten gemakkelijk vervangen door andere, en de verhoudingen variëren, en zo heb je elke keer weer een nét iets andere curry. Ik heb het recept iets aangepast. Wij aten het met zelfgemaakte pasta en vonden het verrassend lekker.

Ingrediënten voor 4 personen:

250 gram champignons, in plakjes
250 gram bloemkool, in roosjes
250 gram wortel, in stukjes
1-2  flinke uien, gesnipperd
2 grote of 4 kleine aardappelen, in stukjes
250 gram tofu, in blokjes
1 volle eetlepel tomatenpuree
1 volle eetlepel kerriepoeder
500 ml groentebouillon (vers of van blokje)
200 ml kokosmelk
1 theelepel zout
Enkele eetlepels olie, bijv. zonnebloemolie

Beter plum village curryVerhit in een braadpan wat olie en voeg de tomatenpuree toe. Voeg dan ui, wortel en aardappel toe en roerbak 5 minuten. Voeg bloemkool, champignons en kerriepoeder toe en roerbak die even mee. Voeg bouillon, kokosmelk en zout toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten doorkoken. Verhit intussen in een koekenpan wat olie en bak de tofu goudgeel, af en toe omscheppend. Voeg nu de tofu aan de curry toe en laat nog even 3 minuten zachtjes pruttelen. Proef even of er nog wat zout bij moet.

Serveer de curry met rijst of noedels, of met stevig brood. De curry kan ook als soep gegeten worden, voeg in dat geval nog een halve liter extra bouillon toe. Of maak van de restjes curry de volgende dag soep. Je kunt de soep bestrooien met een beetje fijngehakte peterselie of koriander.

In de Plum Village traditie worden de volgende vijf contemplaties voor de maaltijd gereciteerd:

Thich Nhat Hanh foto site Leven in aandachtContemplations before eating (Thich Nhat Hanh)

This food is a gift of the earth, the sky, numerous living beings, and much hard and loving work.

May we eat with mindfulness and gratitude so as to be worthy to receive this food.

May we recognize and transform unwholesome mental formations, especially our greed and learn to eat with moderation.

May we keep our compassion alive by eating in such a way that reduces the suffering of living beings, stops contributing to climate change, and heals and preserves our precious planet.

We accept this food so that we may nurture our brotherhood and sisterhood, build our Sangha, and nourish our ideal of serving all living beings.

 

 

Categorieën: B'eter, Voedsel, Gezondheid
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk