Dit is niet zomaar een receptenrubriek, het is tegelijkertijd een verslag van mijn al twee jaar durende onderzoek – sinds ik het boek Proef, Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh in de boekwinkel oppakte – naar het hoe en waarom van te veel en te ongezond eten, waar ook ik mij vaker dan mij lief is aan schuldig maak.
B'eter
B’eter- Sojabonenhummus
Je mag dus alles eten en drinken wat je wilt, als je het maar langzaam en met aandacht doet, en op tijd stopt. Mindful eten kent dus geen ge- of verboden.
B’eter- Variëren met wortel
Wat te eten in april? Zo’n beetje het slechtste wat je – kwa groente en fruit – kunt eten op dit moment zijn blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland, frambozen en bramen uit Mexico, en peultjes, maar ook snij- en sperziebonen uit Kenia.
Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt [juist inzicht, juist denken, juist spreken, juiste actie, juist levensonderhoud, juiste oplettendheid, juiste aandacht, juiste concentratie] kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
Recepten uit Libanon
Wie echt eens toe is aan iets nieuws in het nieuwe jaar, raad ik aan een relatief onbekend (qua eten) land te kiezen en zich een uurtje te verdiepen in de keuken van dat land. Vandaag is dat Libanon.
Kweeperensnoepjes met biologisch fruit
Een recept voor kweeperensnoepjes, gemaakt van biologisch geteeld fruit, biologische fairtrade rietsuiker, kruiden/specerijen en biologisch geproduceerde boter.
B’eter – Cassave Cake
Als (part time) veganist heb je volop keuze op Internet uit de meest uiteenlopende koek-, taart- en cake-recepten, maar je kunt ook vrij eenvoudig eieren, room en boter (mits ze niet het hoofdbestanddeel vormen van het recept) vervangen door plantaardige alternatieven. Eieren zijn, zeker in kruidige recepten als het onderstaande, prima te vervangen door bananen (vervang 1 ei door ½ banaan).
B’eter – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten
Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde.
Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Vegarevolutie: gegrilde paprika-pesto tosti en Nutella French toast
Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten.
Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Broeder in de pan
Mijn Rotterdamse oma Trui *1891 bakte vroeger toen ik nog een klein jongetje was Broeder in de Pan. Nee, geen Alva of inquisitie. Maar een lekker brood.
Linzenruiten
Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
Broccoli-cashewnotencurry
Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen.
B’eter groene smoothies en gevulde vijgen
Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht.
B’eter Peulenparade – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
B’eter Koken in de wildernis
Vroeger gingen de Maggi wonderstamppotten mee op reis. Kokend water erbij en je had een warme maaltijd, die na een lange dag buiten best te eten was.
B’eter: Recept Vijgenbrood
Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
B’eter: Linzen eten voor een betere wereld
Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
B’eter – Proef!
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.