• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)

12 juni 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Dit is niet zomaar een receptenrubriek, het is tegelijkertijd een verslag van mijn al twee jaar durende onderzoek – sinds ik het boek Proef, Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh in de boekwinkel oppakte – naar het hoe en waarom van te veel en te ongezond eten, waar ook ik mij vaker dan mij lief is aan schuldig maak. Het lijkt zo simpel: gewoon iets minder eten. Toch is het voor veel mensen heel moeilijk zoals ik ook beschreef in het eerste artikel over dit onderwerp.

Ik ben erachter gekomen dat het veel met gewoonte-energieën te maken heeft: gewoonten die we al decennialang met ons meedragen en die weinig energie kosten, terwijl het loslaten ervan, of het aanleren van een nieuwe gewoonte, wél veel energie kost. Tegenwoordig probeer ik ze vriendelijk te begroeten (‘hallo, mijn lieve kleine gewoonte-energie, ben je daar weer?’). Maar ze zijn daarmee nog niet getemd.

Een paar maanden geleden las ik een interessant interview in de Volkskrant met hersenwetenschapper Daniel Levitin  , schrijver van het boek Een opgeruimde geest. Een korte samenvatting: Ons aandachtssysteem is overbelast. Aandacht is een grondstof met beperkte capaciteit. Kleine beslissingen kosten net zo veel energie als grote. Ons brein maakt geen onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke informatie. In onze moderne maatschappij hebben we zoveel prikkels, zoveel beslismomenten dat we in de loop van de dag onze capaciteit om goede beslissingen te nemen hebben uitgeput. Als je het maximum aantal beslissingen dat je brein aankan overschrijdt, kun je geen beslissingen meer nemen of ga je slechte keuzen maken. Multitasken kost verder enorm veel energie en de hoeveelheid breinenergie is beperkt. Met als gevolg improductiviteit, gebrek aan gedrevenheid, concentratie en creativiteit.

Weer een puzzelstukje dat op zijn plaats valt binnen de grote ‘waarom eten wij te veel’- puzzel. Andere wetenschappers onderschrijven dit verhaal  Levitin heeft het nergens over eten, of boeddhisme, of meditatie in dat interview maar ik zie hier een duidelijke link, en duidelijke tips waar we ons voordeel mee kunnen doen. Juist waarnemen, juist denken, juist spreken, juist doen: het vereist allemaal aandacht, concentratie en inzicht. Met meditatie train je je aandacht, terwijl je tegelijkertijd meestal het aantal prikkels terugbrengt. De koek is groter (meer aandacht) en hoeft in minder stukken gedeeld te worden (minder prikkels). Dubbele winst dus.

Levitins belangrijkste advies luidt overigens dat we meer moeten dagdromen, uit het raam staren, lanterfanten, pauze nemen, naar muziek luisteren.

De ultieme plek om je wilskracht op de proef te stellen zijn borrels, recepties, feestjes, potlucks en buffetmaaltijden. Tafels vol heerlijke hapjes, en je kunt zo vaak toetasten als je wilt. Om er zeker van te zijn dat er verantwoorde alternatieven zijn voor de gebruikelijke vette/vlezige hap (Fokke en Sukke hadden het over het ‘worst kaas scenario’), neem ik vaak zelf allerlei vega-hapjes mee. Over hummus heb ik al meer geschreven dan jullie wellicht lief is: sojahummus , Ethiopische hummus   en Libanese hummus  groene hummus  en gewone hummus 
Vandaag een recept voor Baba Ganoush, een andere Midden-Oosterse dip, gemaakt van aubergines. Ik heb laatst voor een borrel witlofblaadjes gevuld met een lepel baba ganoush, een toefje peterselie, amandelsnippers, en een stukje tomaat. Andere blaadjes vulde ik met hummus, gegarneerd met wat paprikapoeder, peterselie, en een zwarte olijf. Het kan ook met de wortelspread . Zo maak je met weinig moeite en een beetje aandacht aantrekkelijk uitziende vegahapjes die ook geschikt zijn voor vleeseters. Serveren met toastjes/crackers kan natuurlijk ook. Of als broodbeleg.

Ingrediënten baba ganoush:

 Zwartgeblakerde aubergines
Zwartgeblakerde aubergines

1 grote of 2 kleinere aubergines. Rechte aubergines zijn gemakkelijker aan alle kanten te grillen dan kromme.
2 teentjes knoflook
sap van een halve citroen
2-3 eetlepels tahini (sesampasta)
1 theelepel paprikapoeder
½ – 1 theelepel zout

Voor de garnering:

gevulde witlofblaadjes met hummus en baba ganoush .
gevulde witlofblaadjes met hummus en baba ganoush .

Blaadjes witlof (ca. 3 stronkjes), of plakjes komkommer, of toastjes, of van alles wat
Amandelschaafsel, kort in een droge koekenpan geroosterd (pas op, blijf erbij en blijf roeren. Eerst gebeurt er lange tijd niks en dan gaat het ineens heel snel)
Stukjes tomaat
Griekse of Turkse zwarte olijven, bijv. kalamata olijven
Peterselie

Was de aubergines en prik rondom gaatjes in het vel met een vork. Leg ze op een goed vuurvaste ovenschaal in de oven en zet de grill-stand aan (zorg voor een afstand van 10-15 cm tussen aubergine en grill). Rooster ze in 10-15 minuten aan alle kanten, keer dus om de paar minuten de aubergines om om verbranden te voorkomen. De huid wordt hier en daar zwart en rimpelig, dat is oké. Doe de grillstand van de oven uit en zet de temperatuur op 190 graden. Laat de aubergines nog zo’n 20-25 minuten in de oven liggen, draai af en toe om. Ze zijn gaar als ze door en door zacht geworden zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Trek nu met een mes de schil eraf en snij het vruchtvlees in grove stukken. Doe alles (tahini, citroensap, paprikapoeder, knoflook, auberginepulp en een snufje zout) in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde massa is geworden. Proef. Voeg eventueel nog wat zout, citroensap, tahini, en/of paprika toe. Een snufje komijn mag ook. Maak mooi op.

Beter Baba ganoush met crackers 12 juni 2015
 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: Daniel Levitin, Jana Verboom, overmatig, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. B’eter- Sojabonenhummus
  2. B’eter – Proef!
  3. Jana- Pompoenpitten roosteren
  4. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Hannie Hameeteman zegt

    13 juni 2015 om 11:29

    Waar kan je het boekje B`eter van Jana Verboom kopen/bestellen? Hartelijk dank Hannie

  2. Jana Verboom zegt

    13 juni 2015 om 18:08

    Beste Hannie, er bestaat geen boekje, ik bedenk en schrijf de stukjes steeds in de week dat ze geplaatst worden. Maar ik heb eens geteld, dit is mijn 46e stukje, misschien kunnen we er bij 50 stuks een pdf-je van maken, als de redactie het goedvindt…

    • Hannie Hameeteman zegt

      15 juni 2015 om 08:54

      Hartelijk dank voor je reactie, Hannie

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 26 januari 2021
    Jataka (Huis ter Heide)
  • 26 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 27 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Economie – Splits het op! En ook: alles hoeft niet in één keer
  • Dierenbelangenorganisaties – stop met het inzetten van honden en paarden bij conflictsituaties
  • Leven in Thailand: Nog meer beessies
  • Woordenboek niet-weten: de lege geest
  • Dick – vertrouwen 2 (niet)

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens