• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Vietnamese soep met citroengras en shiitake

5 september 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Beter Thich Nhat Hanh posterIn augustus was ik bij de Nederlandse retraite met Thich Nhat Hanh in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbröl (zie http://eiab.eu/). De dharmalezingen van Thich Nhat Hahn, die één dezer dagen 88 wordt maar nog krachtig en energiek spreekt als altijd, staan inmiddels op Youtube (zoek op “Dutch retreat”): https://www.youtube.com/user/plumvillageonline. Elk filmpje begint met een praatje voor de kinderen. Ook die waren erg de moeite waard! Boeddhisme in Jip en Janneke taal, met Nederlandse vertaling. Uit zijn mond klinkt het allemaal zo simpel. Adem in, adem uit, omarm je gevoelens, en heb compassie met jezelf en de ander. Waarom doen we eigenlijk allemaal zo moeilijk?

de kaars als metafoor_ no coming no going no after no before
de kaars als metafoor_ no coming no going no after no before

Er waren veel ontroerende en indrukwekkende momenten maar dit is een kookrubriek dus hier wil ik vooral delen dat het eten zo heerlijk was, terwijl onder tamelijk primitieve omstandigheden werd gekookt voor ruim 700 mensen. Alles veganistisch, en dan toch elke middag en avond een verscheidenheid aan geurige en kleurige, smakelijke gerechten. Op deze manier kunnen in het EIAB, Plum Village en andere centra, duizenden mensen per jaar kennis maken met veganistisch eten en kunnen ze ontdekken hoe lekker het kan zijn. Hulde aan de (overwegend Vietnamese) monniken en nonnen van het EIAB en Plum Village!

Toen we in Waldbröl aankwamen regende het en was het koud. In de stromende regen zetten ik en vele anderen onze tentjes op in de boomgaard. Het was dan ook heerlijk dat we ’s avonds getrakteerd werden op een verwarmende soep met veel citroengras, en verder gember, kokos, shiitake en limoenblad. Ik heb geprobeerd deze soep thuis na te maken, op basis van onder andere een recept van Margaretha Den Dekker (zie

http://www.finestfood4bodyandsoul.com/verwarmende-soep-van-kokosmelk-met-het-verfrissend-accent-van-limoenblad.html). Ik heb wat meer citroengras, limoenbladeren en shiitakes gebruikt en aardappel toegevoegd, om de smaak van de retraite-soep na te bootsen. De groenten waren grof gesneden, maar dat kan te maken hebben met het feit dat er gekookt werd voor 700 mensen (!), in een klein keukentje en onder een partytent.

shiitake citroengras soep zonder aardappel met peterselie
shiitake citroengras soep zonder aardappel met peterselie

Ingrediënten voor 4 personen (als maaltijdsoep): – verse gember, ongeveer een stuk van 5 cm lang – verse laos, ongeveer een stuk van 3 cm lang – twee grote stengels citroengras – 1 chilipeper, haal als je niet van pittig houdt de zaden er uit – twee bouillonblokjes – 10 gedroogde shiitakes, geweekt in water – 3 grote wortels

– 3 aardappelen

– 1 prei of andere groente naar keuze – 10 gedroogde limoenbladeren, of 5 verse – ongeveer 200 ml kokosmelk

verse koriander, peterselie en/of lente-ui om te garneren Bereidingswijze: 1. Breng een liter water aan de kook in een soeppan. 2. Was en snij de gember, laos, chilipeper en citroengras in stukjes, plet eventueel met een groot mes het citroengras voor extra smaak. 3. Doe de stukken gember, laos, chilipeper en citroengras in de soeppan en los de bouillonblokjes er in op. 4. Breng het water opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en trek in minimaal 20 minuten een bouillon van de specerijen. 5. Zeef de bouillon, de kruiden gebruik je niet meer. Zelf heb ik er nog een keer bouillon van getrokken en daar de volgende dag een lekker sausje van gemaakt.

shiitake citroengras soep met aardappel en lente-ui
shiitake citroengras soep met aardappel en lente-ui

6. Schil de wortels en aardappels en snij prei, aardappel en wortel in stukken. Snij eventueel de geweekte shiitake in stukken (in Waldbröl zaten er hele paddenstoelen in de soep) en verwijder eventueel harde stukjes steel. 7. Voeg de aardappel, groente, shiitake en limoenbladeren toe aan de bouillon en breng alles opnieuw aan de kook. Het weekwater van de shiitake kan er eventueel ook bij, snuffel even of het weekwater aangenaam ruikt. Houd rekening met de kooktijd van de groenten, en voeg eventueel in etappes toe, dus de prei ongeveer 5 minuten na de aardappelen en wortel. 8. Laat alles in ca. 10 minuten op laag vuur gaar koken. 9. Roer de kokosmelk door de soep, laat de soep nog even doorkoken – controleer of de aardappelen gaar zijn maar pas op dat de groenten niet te gaar worden. 10. Zet het vuur uit en breng de soep eventueel nog verder op smaak met zout en peper, en fijngesneden koriander, peterselieblad en/of lente-ui.

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht. Van de rest van de kokosmelk en een paar goed rijpe bananen kun je bananenijs maken als toetje. Eet met aandacht. In het EIAB wordt de volgende tekst voor het eten voorgelezen (de vijf contemplaties):

Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.

Laten we in dankbaarheid en aandacht eten zodat dit voedsel werkelijk aan ons besteed is.

Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.

Laten we met mededogen eten zodat we het lijden van levende wezens verminderen, onze planeet beschermen en het proces van klimaatverandering kunnen keren.

We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens kunnen voeden.

Tot slot nog een tip die ik op Internet tegenkwam: het zelf kweken van citroengras schijnt heel eenvoudig te zijn. Het ‘kontje’ van de sereh, dat je er meestal af snijdt, laat je een nachtje weken in water. De volgende dag plant je dit een paar centimeter diep in een ruime pot aarde en in een paar dagen heb je het begin van een plantje. Citroengras groeit vrij snel en kan behoorlijk hoog worden. Zo heb je altijd vers citroengras bij de hand voor thee, soep of stoofpotjes. Ik zal laten weten of het gelukt is!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: citroengras, Jana Verboom, shiitake, soep

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  3. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes
  4. B’eter – Cassave Cake

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Maxim zegt

    10 september 2014 om 10:38

    Heerlijke soep Jana, vooral door die bouillon met Laos. Had dat laatste nog nooit gebruikt. Bleek zeer kruidig en is waarschijnlijk bij andere gerechten een smakelijk alternatief voor gember. Denk dat de soep ook lekker is met oesterzwammen (aan het eind pas erin).

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • 25 april 2021
    Leren mediteren
  • 26 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 april 2021
    Volle Maan Chant
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 112 – overcome corona
  • Dag van de Aarde – Dalai Lama: Geen oplossing tenzij we samenwerken
  • Boeddhistische doeners en denkers – de serie (46)
  • De Bijbel – Wat je kunt doen tegen pandemiemoeheid
  • HRW – Nieuwe aanpak nodig om voortdurend politiemisbruik in VS aan te pakken

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens