• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Vietnamese soep met citroengras en shiitake

Vietnamese soep met citroengras en shiitake

20 augustus 2022 door Refreshing Earth of the Heart

In augustus 2014 was ik bij de Nederlandse retraite met Thich Nhat Hanh in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbröl.

Er waren veel ontroerende en indrukwekkende momenten maar dit is een kookrubriek dus hier wil ik vooral delen dat het eten zo heerlijk was, terwijl onder tamelijk primitieve omstandigheden werd gekookt voor ruim 700 mensen. Alles veganistisch, en dan toch elke middag en avond een verscheidenheid aan geurige en kleurige, smakelijke gerechten. Op deze manier kunnen in het EIAB, Plum Village en andere centra, duizenden mensen per jaar kennis maken met veganistisch eten en kunnen ze ontdekken hoe lekker het kan zijn. Hulde aan de (overwegend Vietnamese) monniken en nonnen van het EIAB en Plum Village!

Toen we in Waldbröl aankwamen regende het en was het koud. In de stromende regen zetten ik en vele anderen onze tentjes op in de boomgaard. Het was dan ook heerlijk dat we ’s avonds getrakteerd werden op een verwarmende soep met veel citroengras, en verder gember, kokos, shiitake en limoenblad. Ik heb geprobeerd deze soep thuis na te maken, op basis van onder andere een recept van Margaretha Den Dekker (zie

http://www.finestfood4bodyandsoul.com/verwarmende-soep-van-kokosmelk-met-het-verfrissend-accent-van-limoenblad.html). Ik heb wat meer citroengras, limoenbladeren en shiitakes gebruikt en aardappel toegevoegd, om de smaak van de retraite-soep na te bootsen. De groenten waren grof gesneden, maar dat kan te maken hebben met het feit dat er gekookt werd voor 700 mensen (!), in een klein keukentje en onder een partytent.

shiitake citroengras soep zonder aardappel met peterselie
shiitake citroengras soep zonder aardappel met peterselie

Ingrediënten voor 4 personen (als maaltijdsoep):

– verse gember, ongeveer een stuk van 5 cm lang – verse laos, ongeveer een stuk van 3 cm lang – twee grote stengels citroengras – 1 chilipeper, haal als je niet van pittig houdt de zaden er uit – twee bouillonblokjes – 10 gedroogde shiitakes, geweekt in water – 3 grote wortels – 3 aardappelen – 1 prei of andere groente naar keuze – 10 gedroogde limoenbladeren, of 5 verse – ongeveer 200 ml kokosmelk, verse koriander, peterselie en/of lente-ui om te garneren

Bereidingswijze:

1. Breng een liter water aan de kook in een soeppan. 2. Was en snij de gember, laos, chilipeper en citroengras in stukjes, plet eventueel met een groot mes het citroengras voor extra smaak. 3. Doe de stukken gember, laos, chilipeper en citroengras in de soeppan en los de bouillonblokjes er in op. 4. Breng het water opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en trek in minimaal 20 minuten een bouillon van de specerijen. 5. Zeef de bouillon, de kruiden gebruik je niet meer. Zelf heb ik er nog een keer bouillon van getrokken en daar de volgende dag een lekker sausje van gemaakt.

shiitake citroengras soep met aardappel en lente-ui
shiitake citroengras soep met aardappel en lente-ui

6. Schil de wortels en aardappels en snij prei, aardappel en wortel in stukken. Snij eventueel de geweekte shiitake in stukken (in Waldbröl zaten er hele paddenstoelen in de soep) en verwijder eventueel harde stukjes steel. 7. Voeg de aardappel, groente, shiitake en limoenbladeren toe aan de bouillon en breng alles opnieuw aan de kook. Het weekwater van de shiitake kan er eventueel ook bij, snuffel even of het weekwater aangenaam ruikt. Houd rekening met de kooktijd van de groenten, en voeg eventueel in etappes toe, dus de prei ongeveer 5 minuten na de aardappelen en wortel. 8. Laat alles in ca. 10 minuten op laag vuur gaar koken. 9. Roer de kokosmelk door de soep, laat de soep nog even doorkoken – controleer of de aardappelen gaar zijn maar pas op dat de groenten niet te gaar worden. 10. Zet het vuur uit en breng de soep eventueel nog verder op smaak met zout en peper, en fijngesneden koriander, peterselieblad en/of lente-ui.

Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht. Van de rest van de kokosmelk en een paar goed rijpe bananen kun je bananenijs maken als toetje. Eet met aandacht. In het EIAB wordt de volgende tekst voor het eten voorgelezen (de vijf contemplaties):

Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.

Laten we in dankbaarheid en aandacht eten zodat dit voedsel werkelijk aan ons besteed is.

Laten we onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.

Laten we met mededogen eten zodat we het lijden van levende wezens verminderen, onze planeet beschermen en het proces van klimaatverandering kunnen keren.

We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens kunnen voeden.

Tot slot nog een tip die ik op Internet tegenkwam: het zelf kweken van citroengras schijnt heel eenvoudig te zijn. Het ‘kontje’ van de sereh, dat je er meestal af snijdt, laat je een nachtje weken in water. De volgende dag plant je dit een paar centimeter diep in een ruime pot aarde en in een paar dagen heb je het begin van een plantje. Citroengras groeit vrij snel en kan behoorlijk hoog worden. Zo heb je altijd vers citroengras bij de hand voor thee, soep of stoofpotjes. Ik zal laten weten of het gelukt is!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: citroengras, shiitake, soep, vietnamese soep

Lees ook:

  1. Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  4. Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
30 mei
Vipassana meditatie Rotterdam
30 mei 23
Rotterdam
31 mei
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
31 mei 23
01 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
1 jun 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    ‘Meebewegen met wat er is’

    gastauteur - 15 mei 2023

    Als het gaat om dak- en thuisloze mensen wordt er door de maatschappij merendeels nog vanuit 'schuld en eigen verantwoordelijkheid' gedacht. Men heeft vaak het verkeerde idee dat iedere persoon in Nederland eigen verantwoorde keuzes maakt en dus verantwoordelijk is voor diens eigen lijden. Of men denkt dat het heel makkelijk is om een uitkering aan te vragen. De gewone burger weet niet hoe het is voor iemand die in een totaal andere realiteit zit.’

    Ras – nutteloze, kwaadaardige onzin

    Kees Moerbeek - 14 mei 2023

    Angela Saini heeft voor haar boek Superieur: de terugkeer van de rassentheorie zo’n beetje alle literatuur over rassenwetenschap doorgespit, schrijft ze. Veel genetici menen dat als genetica bewijst dat er nauwelijks reden is om rassenonderscheid te maken, het dus snel afgelopen zal zijn met racisme. Was het maar waar. Racisme is juist een sociale constructie met een enorme invloed, constateert ze.

    Waarom we beter denken dan we denken

    Erik Hoogcarspel - 5 mei 2023

    Je hoort nogal eens zeggen dat mensen van nature redeloos zijn en tot de meest bizarre meningen en handelingen in staat. Voor wie regelmatig de krant leest of het nieuws via andere media volgt, lijkt dit zelfs vanzelfsprekend. Het is daarnaast allang in zekere kringen gebruikelijk om de mens te beschouwen als een onderdeel van de natuur, een wezen dat zijn dierlijke afkomst verbergt onder een dun vernislaagje van beschaving.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen veranderlijk en onveranderlijk vind je de deur naar non-dualiteit
    • Waarover praten we als we het over identiteit hebben?
    • Guy – Kom en kijk (P. ehipassiko)
    • Ludo – Wind
    • Ardan

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens