• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

19 september 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten. Er zijn manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het helpt natuurlijk om minder vlees en zuivel en meer pure ingrediënten te kopen en zo min mogelijk producten die in de fabriek zijn bereid – met een flinke ingrediëntenlijst.

Als je een mooie biologische moestuin hebt, kun je een groot deel van het jaar uit eigen tuin eten. In ons kleine achtertuintje gaat het elk jaar weer mis, omdat slakken de hele voorraad jonge plantjes opeten. Aan slakkengif doen wij niet, en deportatie naar het weiland of het bos in de buurt is niet afdoende. Dit jaar heb ik op aanraden van vrienden een mini-moestuin aangelegd van bakken bovenop een tafel. Dat werpt voor de slakken een behoorlijke barrière op: nauwelijks nog slakkenvraat.

We hadden al sinds het voorjaar vele soorten groenten en kruiden als uitgangsmateriaal. De broccoli, andijvie, aubergines, paprika ’s en tomaten mislukten, maar radijsjes, spinazie, sla, wortel, lente-ui, peterselie, tijm, prei, basilicum en bieslook leverden een bescheiden oogst op. Maar de grote winnaar is de bladselderij: ik heb twee enorme bossen selderij, en elke keer als ik het afsnijd – het dreigt andere soorten te overgroeien – groeit het snel weer aan. Ik kook normaal gesproken niet zo veel met bladselderij, behalve af en toe in de soep, en vond het een uitdaging om te kijken of je grote hoeveelheden bladselderij in gerechten kunt verwerken, als bladgroente. Ja, dat kan: ik behandel de wat dikkere stengels als bleekselderij en de blaadjes als bladgroente.

Recept voor selderijsoep (4 personen)

  • Een flinke bos selderij, de stelen in stukjes van 1 cm en de blaadjes gehakt
  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook uit de knijper
  • 1 wortel in stukjes
  • 2 aardappels, in blokjes
  • 1 liter groentebouillon (1 liter water en 1 bouillonblokje) of water
  • Andere kruiden uit de tuin: lavas, thijm, peterselie
  • Een schep tahin of cashewnotenpasta
  • Sap van ½ citroen, zout, peper

 

Beter selderijsoepDoe de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de ui, de selderijsteeltjes, de wortel en de knoflook. Voeg dan alle overige ingrediënten toe behalve de tahin (of cashewnotenpasta) en citroensap en breng aan de kook. Kook 15 minuten, proef of de wortel en aardappel gaar zijn, en pureer zodra alles gaar is met een staafmixer. Roer er als laatste de tahin of cashewnotenpasta doorheen en breng op smaak met citroensap. Voeg eventueel nog zout en peper toe maar pas op: selderij heeft een vrij zoute smaak van zichzelf.

Een andere manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is om te eten uit de natuur, of zoals dat momenteel heet: wildplukken. Wildplukken is in opkomst, er is onlangs zelfs een wildplukkersgilde opgericht. Volgens de wet is wildplukken verboden. Maar Staatsbosbeheer en andere terreineigenaren gedogen het, mits het gaat om kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Ik kom uit een familie met een lange wildpluktraditie: vlierbloesem, bosbessen, paddenstoelen, frambozen, rozenbottels: in mijn jeugd werd menige zondagmiddag besteed aan het plukken en verwerken ervan. Ik gaf al eerder recepten voor brandnetelsoep, vlierbloesembeignets en bospaddenstoelenrisotto. Vandaag maken we schnitzels van wilde of tamme paddenstoelen.

Gebruik voor een bijgerecht voor 4 personen of een hoofdgerecht voor 2 personen 250 gram champignons uit de winkel of enkele mooie hoeden van eekhoorntjesbrood of parasolzwam. Doe dat laatste alleen als je ervaring hebt met wildplukken of een expert kunt raadplegen. Er bestaan ook zeer giftige soorten. De steeltjes kun je drogen voor later gebruik in de soep of risotto.

Maak een klassiek sausje van

  • ¼ ui, heel fijn gesnipperd,
  • een handjevol gehakte peterselie, bieslook of andere verse kruiden
  • een schep (vega)mayonaise en
  • een scheutje (soja)melk of yoghurt.

 

Of een tahin-citroensausje van

  • flinke schep tahin (sesampasta)
  • sap van ½ citroen
  • 1 teentje knoflook uit de knijper
  • Snufje zout
  • Zoveel water als nodig is om een gladde saus te maken

Voor het paneren en frituren heb je nodig:

  • Meel
  • Een ei losgeklopt met een scheutje (soja)melk en een snufje zout
  • Panneermeel, gekocht of gemaakt van oud (stok)brood of beschuit
  • Olie (bij voorbeeld zonnebloemolie)

Snij de hoeden van de bospaddenstoelen in plakken van ½ – 1 cm dik en de champignons door de helft of in vieren. Grote champignons kunnen ook in plakken.

Beter boletenschnitzelsHaal de plakken of stukken paddenstoelen achtereenvolgens door meel, ei en paneermeel en frituur in een laagje olie goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer warm met het sausje.

Eventueel overgebleven olie kun je inleveren bij de meeste supermarkten. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt.

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: BOS, moestuin, refreshing, Refreshing Earth of the Heart, schnitzels, soep, tuin

Lees ook:

  1. Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
  2. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  4. Avocado-maissoep en groenten uit de oven met twee sausjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • 5 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 5 juli 2022
    Boeddhisme en meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Halte Hertenkamp – De groene velden van het hertenkamp ontwaakten vanachter een voile van ijle ochtendmist
  • Veertiende Dalai Lama organiseerde Tibetaanse diaspora succesvol na zijn vlucht
  • Ardan
  • Verlichting is geen show
  • De virtuele denkster 376

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens