• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

3 oktober 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Zoekend naar een lekker recept voor misosoep kwam ik dit recept tegen uit de Japanse zen-boeddhistische traditie. Kenchinjiru kan als een rijk gevulde misosoep worden gegeten, of als variant zonder miso, met extra sojasaus. Je kunt de soep zo rijk vullen dat het bijna een stoofschotel wordt. Wij aten het met sushi. Het misosoep recept geef ik als toegift.

In het originele recept komen allerlei Aziatische groenten voor zoals satoimo (taro) en gobo (burdock). Die laatste schijnt erg belangrijk te zijn voor de smaak, maar helaas lukte het me niet er aan te komen. Ik heb pastinaak gebruikt. Burdock groeit ook in Nederland en wordt hier Grote Klis genoemd (Arctium lappa). De plant, of beter gezegd de vruchten, vormden de inspiratie tot de uitvinding van klittenband. Maar dat terzijde. Ik ga zeker proberen zo’n wortel te kopen in een Aziatische winkel in de grote stad, of er eentje zelf uit te graven. Maar dat is voor een andere keer. De natuurvoedingswinkel had gelukkig miso en zeewier in alle soorten en maten.

Beter Japanse maaltijdsoep KenchinjiruDit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn. Ik ben zelf nog nooit in een Japans zenklooster geweest, en ben benieuwd of degenen die er wel geweest zijn op- of aanmerkingen hebben op dit recept.

Mijn Hollandse versie heeft als ingrediënten:

Voor de bouillon (Dashi):

  • 4 shiitake paddenstoelen (gedroogd)
  • 1-2 stukken kombu zeewier (gedroogd)
  • 1- 1½ l koud water

Voor de Kenchinjiru:

  • Scheutje olie (bijv. sesamolie)
  • 3 aardappelen, geschild, in blokjes (of taro)
  • 2 winterwortels, geschild, in blokjes
  • 2 pastinaken, geschild, in blokjes (of burdock)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • Eventueel nog ½ bakje champignons, in plakjes
  • ½ blok tofu, goed uitgelekt en uitgeknepen, in blokjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon

Voor een eenvoudig misosoepje:

  • ½ blok tofu, in blokjes
  • Handjevol wakame zeewier (stukjes, voorgekookt)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon
Misosoep met wakame en tofu
Misosoep met wakame en tofu

Maak eerst de dashi bouillon. Zet daartoe de shiitakes en de zeewier op met koud water, en breng zo langzaam mogelijk aan de kook. Trek de bouillon door de pan op een vlamverdeler tegen de kook aan te houden. Zet na 20 minuten het vuur uit, en zeef de bouillon. De kombu wordt verder niet gebruikt, de shiitakes gaan in de soep.

Roerbak voor de Kenchinjiru de aardappel, wortel, en pastinaak met de champignons in wat olie. Bak de shiitake mee. Doe alles in de gezeefde dashi bouillon en laat nog 10 minuutjes zachtjes meekoken. Roerbak ondertussen de tofu in een scheutje olie en voeg ook die aan de soep toe.

Voeg als laatste, van het vuur af, sojasaus en miso toe. Proef of er nog wat sojasaus of miso bij moet. De soep is waarschijnlijk al zout en pittig genoeg, dus zout en peper hoeft er niet bij (proef maar).

Voor een eenvoudig misosoepje worden blokjes tofu en stukjes wakame aan de gezeefde, hete dashi bouillon toegevoegd. Als je voorgekookte wakame gebruikt hoeft dit niet langer dan een paar minuutjes te trekken, en tofu is rauw ook eetbaar. Voeg gerust de shiitake uit de bouillon toe. Roer op het laatst de in een beetje bouillon losgeroerde miso er doorheen.

Beide soepen kunnen geserveerd worden met peterselie en/of lente-ui.

Op Internet staat een eindeloos aantal varianten op beide recepten, dus experimenteer gerust met andere ingrediënten en verschillende soorten miso.

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jana Verboom, Japan, misosoep

Lees ook:

  1. Recepten voor een gezond en mededogend hart
  2. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  3. B’eter- Variëren met wortel
  4. Mieke- salade sushi

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 21 april 2021
    'Natuur: één Leven' - ONLINE Lezingenserie
  • 22 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • 25 april 2021
    Boeddhisme in een notendop
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Het jaar 2021 – dag 110 – solidariteit
  • Hans de Booij – de Dalai Lama kwam op straat op mij toegelopen
  • ‘Gezondheid is het hoogste goed, nirvana het hoogste geluk’
  • Boeken – Religieus atheïsme
  • Animal Rights – Steeds meer proefdieren dood zonder te zijn gebruikt

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens