• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep

21 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Zoekend naar een lekker recept voor misosoep kwam ik dit recept tegen uit de Japanse zen-boeddhistische traditie. Kenchinjiru kan als een rijk gevulde misosoep worden gegeten, of als variant zonder miso, met extra sojasaus. Je kunt de soep zo rijk vullen dat het bijna een stoofschotel wordt. Wij aten het met sushi. Het misosoep recept geef ik als toegift.

In het originele recept komen allerlei Aziatische groenten voor zoals satoimo (taro) en gobo (burdock). Die laatste schijnt erg belangrijk te zijn voor de smaak, maar helaas lukte het me niet er aan te komen. Ik heb pastinaak gebruikt. Burdock groeit ook in Nederland en wordt hier Grote Klis genoemd (Arctium lappa). De plant, of beter gezegd de vruchten, vormden de inspiratie tot de uitvinding van klittenband. Maar dat terzijde. Ik ga zeker proberen zo’n wortel te kopen in een Aziatische winkel in de grote stad, of er eentje zelf uit te graven. Maar dat is voor een andere keer. De natuurvoedingswinkel had gelukkig miso en zeewier in alle soorten en maten.

Beter Japanse maaltijdsoep KenchinjiruDit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn. Ik ben zelf nog nooit in een Japans zenklooster geweest, en ben benieuwd of degenen die er wel geweest zijn op- of aanmerkingen hebben op dit recept.

Mijn Hollandse versie heeft als ingrediënten:

Voor de bouillon (Dashi):

  • 4 shiitake paddenstoelen (gedroogd)
  • 1-2 stukken kombu zeewier (gedroogd)
  • 1- 1½ l koud water

Voor de Kenchinjiru:

  • Scheutje olie (bijv. sesamolie)
  • 3 aardappelen, geschild, in blokjes (of taro)
  • 2 winterwortels, geschild, in blokjes
  • 2 pastinaken, geschild, in blokjes (of burdock)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • Eventueel nog ½ bakje champignons, in plakjes
  • ½ blok tofu, goed uitgelekt en uitgeknepen, in blokjes
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon

Voor een eenvoudig misosoepje:

  • ½ blok tofu, in blokjes
  • Handjevol wakame zeewier (stukjes, voorgekookt)
  • De gewelde shiitake uit de bouillon, in repen
  • 3 eetlepels miso, losgeroerd met een scheut bouillon
Misosoep met wakame en tofu
Misosoep met wakame en tofu

Maak eerst de dashi bouillon. Zet daartoe de shiitakes en de zeewier op met koud water, en breng zo langzaam mogelijk aan de kook. Trek de bouillon door de pan op een vlamverdeler tegen de kook aan te houden. Zet na 20 minuten het vuur uit, en zeef de bouillon. De kombu wordt verder niet gebruikt, de shiitakes gaan in de soep.

Roerbak voor de Kenchinjiru de aardappel, wortel, en pastinaak met de champignons in wat olie. Bak de shiitake mee. Doe alles in de gezeefde dashi bouillon en laat nog 10 minuutjes zachtjes meekoken. Roerbak ondertussen de tofu in een scheutje olie en voeg ook die aan de soep toe.

Voeg als laatste, van het vuur af, sojasaus en miso toe. Proef of er nog wat sojasaus of miso bij moet. De soep is waarschijnlijk al zout en pittig genoeg, dus zout en peper hoeft er niet bij (proef maar).

Voor een eenvoudig misosoepje worden blokjes tofu en stukjes wakame aan de gezeefde, hete dashi bouillon toegevoegd. Als je voorgekookte wakame gebruikt hoeft dit niet langer dan een paar minuutjes te trekken, en tofu is rauw ook eetbaar. Voeg gerust de shiitake uit de bouillon toe. Roer op het laatst de in een beetje bouillon losgeroerde miso er doorheen.

Beide soepen kunnen geserveerd worden met peterselie en/of lente-ui.

Op Internet staat een eindeloos aantal varianten op beide recepten, dus experimenteer gerust met andere ingrediënten en verschillende soorten miso.

 

 

 

 

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: eten, Japan, misosoep, monniken, Refreshing Earth of the Heart, tempels

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  2. Japanse monniken willen met breakdancing meer jongeren interesseren voor het boeddhisme
  3. Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
  4. Recepten voor een gezond en mededogend hart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Zeshin zegt

    21 september 2019 om 17:01

    Op een ochtend stonden er 5 dozen met aardappels voor de Butsudan (schrijn), omdat de dorpsbevolking niet wist wat er mee te doen doneerde ze die maar aan de monniken. Mij werd gevraagd of ik er raad mee wist en ik heb mij laten verleiden om ze als salade, patat, gebakken en gekookt te serveren. Je houd de invloed van het westen niet tegen, ook nu zijn er aardappels en pastinaak in Japan verkrijgbaar. Kenchinjiru is een heldere soep die nooit met miso word gemaakt. Ik ben opgeleid als hulpje van de tenzo en heel veel groentes zo als alle uiachtige zul je niet aantreffen in een zentempel , wel vis. In plaats van pastinaak kun je rettich, gebruiken, Gobo(kliswortel) en taro zijn in elke Chinese toko verkrijgbaar.

    Hier in het westen hebben we zelf een invulling gegeven hoe zen in Japan zou zijn maar die ligt mijlen ver van de realiteit. Door de invloed van buitenlanders die tijdelijk intreden word momenteel een ruim duizendjarige traditionele cuisine verdrongen door westerse invloed. Met mijn aardappelsalade heb ook ik hieraan bijgedragen.
    Wat het zenboeddhisme betreft, onze westerse handelsgeest heeft wat onbetaalbaar is tot handelswaar gedegradeerd en noemen het succes.
    Ik denk dat je soep best goed zal smaken maar het is geen Shoji Ryori. Mocht je interesse hebben in de zenkeuken dan is het boek ‘ The Heart of Zen Cuisine’ een aanrader, hoewel de recepten voor een tempel wel erg lux zijn.

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

02 feb
Meditatie in het dagelijks leven
2 feb 23
04 feb
Innerlijke ruimte | Live en Online Workshop Kum Nye Yoga
4 feb 23
05 feb
Zen ochtend met Doin Sensei
5 feb 23
05 feb
Medicijnboeddha ceremonie | Live en Online
5 feb 23
05 feb
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
5 feb 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Erik – Een kleine geschiedenis van de leegte

    Erik Hoogcarspel - 1 februari 2023

    Logica is als de Formule 1: het geeft een hoop lawaai, maar het leidt ergens naar. Leegte gaat ook nergens naartoe, het heeft geen geschiedenis, dat hebben alleen de mensen die erover praten.

    Erik Hoogcarspel – Een beter boeddhisme met fenomenologie

    gastauteur - 16 januari 2023

    De Boeddha heeft zich ook nooit 100.000 geboortes herinnerd. Als je een goede meditatie hebt dan kan het voorkomen dat er heel veel situaties van vroeger door je hoofd spelen. En dat zijn allemaal geboortes van een ik en de dood van een ik. Je ik is niks anders dan het volledig verwikkeld zijn in jouw situatie. En dat gebeurt ook in je meditatie.

    Periyar E.V. Ramasamy de hemelbestormer

    Kees Moerbeek - 15 januari 2023

    De maatschappelijke initiatieven van de zakenman Periyar maakten hem populair en zijn populariteit nam toe door zijn activiteiten in de lokale politiek. In 1919 sloot hij zich aan bij het Indian National Congress, maar verliet deze partij teleurgesteld in 1925, omdat volgens hem de partij alleen de belangen van de brahmanen diende. In 1925 richtte hij de Self-Respect Movement op en daarna de Vaikom Satyagraha. In datzelfde jaar ging hij zijn eigen politieke weg.

    De twee hersenhelften ondergaan een hiërarchie verwisseling

    Rob van Boven en Luuk Mur - 11 januari 2023

    Een vriendin brak haar voet op vier plaatsen en kwam thuis te zitten. Ze woont alleen en toen ze de thuiszorgmedewerkster vroeg een boterham te smeren voor haar, was het antwoord dat ze dit niet mocht doen volgens haar protocol.

    Paul Boersma – Meditatie en pijn

    Paul Boersma - 10 januari 2023

    We vermijden in het dagelijks leven het lijden door er instinctief omheen te gaan, of anders door het te negeren, er geen aandacht aan te schenken, het te onderdrukken. In het eerste geval gaat het om mogelijke toekomstige pijn, in het tweede om aanwezige pijn, waarbij het makkelijker is psychische dan lichamelijke pijn te negeren, en makkelijker om de pijn van anderen dan de eigen pijn te negeren. Vermijden en negeren: dit is de dierlijke kant van ons mens-zijn.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 34 – rotterdamseriet
    • Wie straft koning Yama?
    • Boeddha in de Linie – terugblik op een verstilde periode
    • Boeken – ‘Odi en het Grote Bedoelingenboek’
    • VrijdagZindag – Niet normaal!

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens