De Vegarevolutie - omslagDeze recepten voor een vegetarische lunch mocht de redactie van het Boeddhistisch Dagblad overnemen van Lisa Steltenpool, auteur van het boek ‘De Vegarevolutie’. Ze schrijft:

Als klein kind was ik ervan overtuigd dat je kaal werd als je geen vlees at. Een schoolvriendinnetje vertelde me dat op de speelplaats en klonk daarbij zo overtuigend dat ik erin tuinde. De enige vegetariër die ik op dat moment kende – Ghandi – bevestigde mijn haarloze angsten. Als je me op dat moment had gevraagd om veganist te worden, was er geen haar op mijn hoofd die daar aan dacht.

Als ik mensen vertel dat ik veganist ben, krijg ik de vreemdste reacties. Enerzijds zijn er de verbaasde blikken die verwonderd roepen: ‘Huh, maar je ziet er zo goed uit!’ Ik vat het maar op als een compliment. Anderzijds ontmoet ik vaak onbekenden die meteen in de verdediging schieten en een debat met me willen aangaan. Al snel krijg ik een verhaal over bloeddorstige voorouders, jachtinstincten en scherpe snijtanden op mijn bord. En dat terwijl ik toch echt alleen maar terloops een bitterbal weigerde. Ten slotte zijn er de oprecht bezorgde kennissen die opeens uitzonderlijk geïnteresseerd zijn in de vitamine- en mineralenhuishouding van mijn lichaam. ‘Waar haal je je eiwitten vandaan als je geen eieren eet?’ en ‘Kom je dan niets tekort?’ zijn vragen die ik heel regelmatig krijg voorgeschoteld. Het lijkt erop dat je als veganist meteen ook een soort voedingskundige moet zijn die op alle mogelijke voedingsvragen een gefundeerd antwoord heeft.”

Gegrilde paprika-pesto tosti

De Vegarevolutie - TostiHoeveelheid: 2 tosti’s
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

 • 1 rode paprika
 • 1 el zonnebloemolie
 • 4 sneetjes brood
 • 4 el kaasvrije pesto
 • 
¼ avocado
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Zet de grillplaat aan. Ontdoe de paprika van de steel en haal de zaadlijsten eruit. Snij de paprika dan in vieren en grill de paprika in olie aan beide kanten.

Snij de avocado in dunne plakken. Besmeer de sneetjes brood rijkelijk met pesto. Beleg er twee met paprika en avocado. Voeg zout en peper toe. Leg de andere sneetjes brood erop en grill drie minuten.

Tip:

Lekker om te eten met ketchup of curry.

Nutella French toast

De Vegarevolutie - French ToastHoeveelheid: per dubbele toast
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

 • ⅓ avocado
 • 20 g (extra) pure chocolade
 • 10 g suiker
 • 2 dikke plakken brood
 • ½ el zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Hak de chocolade in fijne blokjes. Prak in een kom de avocado fijn en meng de chocolade en suiker er doorheen.

Besmeer het chocolade-avocado mengsel op een plak brood en leg de tweede plak erop. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak het brood aan beide zijden totdat het brood knapperig is en de chocolade vulling gesmolten is.

Tip:

Ook erg lekker met verse plakjes aardbei of banaan! In plaats van chocolade kun je ook pure hagelslag gebruiken. Neem dan minder suiker, aangezien hagelslag meer suiker bevat dan pure chocolade.

Categorieën: B'eter
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk