• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter: Linzen eten voor een betere wereld

12 juli 2013 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater. Voor de mens wordt te veel en ongezond eten in verband gebracht met overgewicht, diabetes, hartproblemen en kanker. Overconsumptie van dierlijk eiwit, en in het bijzonder rundvlees, is de ergste vorm: het eten van rundvlees is direct of indirect gerelateerd aan ontbossing in Zuid-Amerika en de uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig en 15.000 liter water (bron: wnf).

Eten met aandacht voor mens, dier en milieu kan dus vele gunstige effecten hebben. Als individu hebben we weinig macht, maar als we met velen zijn kunnen we een verschil maken. Het interview met zenmeester Thich Nhat Hanh in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian van 21 januari 2013, met als kop ‘Zen master Thich Nhat Hanh: only love can save us from climate change’ gaat daar ook over (link  http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/zen-master-thich-nhat-hanh-love-climate-change).

B'eter linzen ongekooktVandaag daarom recepten met linzen en veel groenten. Linzen zijn een gezond supervoedsel: een gewas dat al 10.000 jaar wordt verbouwd, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende soorten die verschillend smaken en een verschillende bereidingswijze kennen; vandaag koken we met de gewone, blonde linzen.

Dahl, Indiase linzenpuree

  • 250 gram linzen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels olie
  • Stukje gember van ca. 1½ cm, geraspt
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djintan (gemalen komijn)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels zout, peper naar smaak
  • Enkele takjes peterselie

Was de linzen in een zeef en laat ze uitlekken. Fruit ui en knoflook enkele minuten in de olie, voeg dan gember, koenjit en linzen toe en roerbak dit enkele minuten. Voeg ca. 650 ml kokend water toe, roer alles goed door, en kook de linzen in ca. 45 minuten zacht op een laag vuur met deksel op de pan. Halverwege de overige ingrediënten toevoegen en eventueel nog wat water om aanbranden te voorkomen. Op het eind wordt alles met een pureestamper tot een dikke puree gestampt. Laat zo nodig nog even een teveel aan vocht indampen. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie

B'eter avial dahl ingredientenAvial, Indiase vegetarische curry met kokos en groenten

  • 750 gram groente van het seizoen, bijvoorbeeld sperziebonen, courgette, broccoli, wortel
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 75 g gemalen kokos
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl koenjit
  • 2 tl djintan (gemalen komijn)
  • 2,5 dl Griekse yoghurt
  • 2 onrijpe bananen in plakjes
  • 2 el olie
  • 1 el mosterdzaad
  • Zout naar smaak
  • enkele takjes bladselderij

Aardappels en groenten eventueel schillen, schoonmaken en in blokjes (aardappel), stukjes (broccoli, sperziebonen) of plakjes (wortel, courgette) snijden. De puntjes hoeven niet van de boontjes af, deze zijn prima eetbaar. De groenten worden in 8 minuten bijna gaar gekookt in een bodempje water met een bouillonblokje of een theelepel zout, maar sommige groenten hebben een langere kooktijd dan andere. Ik begin daarom met aardappel, wortel en boontjes (of andere groenten van het seizoen) en voeg de courgette en de broccoli later toe. Draai dan het vuur uit en haal de deksel van de pan, anders wordt alles te gaar.

Maak een papje van kokos, kruiden en yoghurt.

Avia Dahl 13-06-29_02590_klein klaarUi en mosterdzaad enkele minuten op zacht vuur bakken in de olie. Yoghurtpapje erbij, groenten toevoegen met kookvocht en al en nog vijf minuten laten pruttelen, banaan laatste minuut mee laten stoven. Selderij erboven verknippen.

Serveer avial met dahl met rijst.

Bewaar de restjes. Ze zijn koud ook lekker, bijvoorbeeld als lunchhapje. Van een restje dahl kun je de volgende dag soep maken: voeg (soep)groenten en groentebouillon toe en kook even door. Restjes rijst kun je in een boterhamzakje invriezen. Een paar restjes samen zijn wellicht wél genoeg voor een complete maaltijd (zoals nasi). Volgende keer gaan we koken met restjes.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: betere wereld, Jana Verboom, linze eten

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld
  2. Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
  3. Refreshing Earth of the Heart – marsepein van walnoten
  4. Jana – Vietnamese gekarameliseerde tofu met wortel en boontjes

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan
  • Agnose is altijd actueel
  • De virtuele denkster 300

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens