• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld

29 september 2019 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater. Voor de mens wordt te veel en ongezond eten in verband gebracht met overgewicht, diabetes, hartproblemen en kanker. Overconsumptie van dierlijk eiwit, en in het bijzonder rundvlees, is de ergste vorm: het eten van rundvlees is direct of indirect gerelateerd aan ontbossing in Zuid-Amerika en de uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig en 15.000 liter water (bron: wnf).

Eten met aandacht voor mens, dier en milieu kan dus vele gunstige effecten hebben. Als individu hebben we weinig macht, maar als we met velen zijn kunnen we een verschil maken. Het interview met zenmeester Thich Nhat Hanh in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian van 21 januari 2013, met als kop ‘Zen master Thich Nhat Hanh: only love can save us from climate change’ gaat daar ook over (link  http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/zen-master-thich-nhat-hanh-love-climate-change).

B'eter linzen ongekooktVandaag daarom recepten met linzen en veel groenten. Linzen zijn een gezond supervoedsel: een gewas dat al 10.000 jaar wordt verbouwd, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende soorten die verschillend smaken en een verschillende bereidingswijze kennen; vandaag koken we met de gewone, blonde linzen.

Dahl, Indiase linzenpuree

  • 250 gram linzen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels olie
  • Stukje gember van ca. 1½ cm, geraspt
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djintan (gemalen komijn)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels zout, peper naar smaak
  • Enkele takjes peterselie

Was de linzen in een zeef en laat ze uitlekken. Fruit ui en knoflook enkele minuten in de olie, voeg dan gember, koenjit en linzen toe en roerbak dit enkele minuten. Voeg ca. 650 ml kokend water toe, roer alles goed door, en kook de linzen in ca. 45 minuten zacht op een laag vuur met deksel op de pan. Halverwege de overige ingrediënten toevoegen en eventueel nog wat water om aanbranden te voorkomen. Op het eind wordt alles met een pureestamper tot een dikke puree gestampt. Laat zo nodig nog even een teveel aan vocht indampen. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie

B'eter avial dahl ingredientenAvial, Indiase vegetarische curry met kokos en groenten

  • 750 gram groente van het seizoen, bijvoorbeeld sperziebonen, courgette, broccoli, wortel
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 75 g gemalen kokos
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl koenjit
  • 2 tl djintan (gemalen komijn)
  • 2,5 dl Griekse yoghurt
  • 2 onrijpe bananen in plakjes
  • 2 el olie
  • 1 el mosterdzaad
  • Zout naar smaak
  • enkele takjes bladselderij

Aardappels en groenten eventueel schillen, schoonmaken en in blokjes (aardappel), stukjes (broccoli, sperziebonen) of plakjes (wortel, courgette) snijden. De puntjes hoeven niet van de boontjes af, deze zijn prima eetbaar. De groenten worden in 8 minuten bijna gaar gekookt in een bodempje water met een bouillonblokje of een theelepel zout, maar sommige groenten hebben een langere kooktijd dan andere. Ik begin daarom met aardappel, wortel en boontjes (of andere groenten van het seizoen) en voeg de courgette en de broccoli later toe. Draai dan het vuur uit en haal de deksel van de pan, anders wordt alles te gaar.

Maak een papje van kokos, kruiden en yoghurt.

Avia Dahl 13-06-29_02590_klein klaarUi en mosterdzaad enkele minuten op zacht vuur bakken in de olie. Yoghurtpapje erbij, groenten toevoegen met kookvocht en al en nog vijf minuten laten pruttelen, banaan laatste minuut mee laten stoven. Selderij erboven verknippen.

Serveer avial met dahl met rijst.

Bewaar de restjes. Ze zijn koud ook lekker, bijvoorbeeld als lunchhapje. Van een restje dahl kun je de volgende dag soep maken: voeg (soep)groenten en groentebouillon toe en kook even door. Restjes rijst kun je in een boterhamzakje invriezen. Een paar restjes samen zijn wellicht wél genoeg voor een complete maaltijd (zoals nasi). Volgende keer gaan we koken met restjes.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: betere wereld, broeikasgassen, linze eten, Refreshing Earth of the Heart, Thich Nath Hanh

Lees ook:

  1. Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
  2. B’eter: Linzen eten voor een betere wereld
  3. Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
  4. Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

23 mrt
Zen Meditatie Introductie
23 mrt 23
03 jun
Zen in Twente ochtend met Doin Sensei op 3 juni
3 jun 23
04 jun
Lezing 3 principal aspects of the path
4 jun 23
04 jun
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
4 jun 23
04 jun
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
4 jun 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    A-sociale media

    Erik Hoogcarspel - 31 mei 2023

    Als boeddhist kun je Internet misschien als oefening gebruiken. Het is in feite een karikatuur van saṃsāra. De begeerte, de afgunst, de woede, de illusie en de leegte zijn er nog gemakkelijker te begrijpen. Als je het scherm van je mobieltje kunt leren zien als een soort ingewikkelde lamp waar niets gebeurt, kun je misschien ook begrijpen dat de werkelijkheid waarin je leeft een soort openheid is waar echt niets gebeurt.

    De afsluiting van de A12 en het boeddhisme

    Joop Ha Hoek - 30 mei 2023

    Mag je de snelweg A12 een paar uur afsluiten om de mensheid te behoeden voor de ondergang? Is het erg om als automobilist even stilte staan of op die dag de weg te vermijden. Was de Boeddha ook een dwarsligger? Zanger/componist Hans de Booij  schuwde als boeddhist het eenvoudige handwerk niet.

    Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

    Joop Ha Hoek - 29 mei 2023

    ‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

    Waarover praten we als we het over identiteit hebben?

    Kees Moerbeek - 28 mei 2023

    Zolang de identiteitsstrijd werd gevoerd uit naam van gemarginaliseerde of als minderwaardig beschouwde minderheidsgroepen, stond deze op het programma van links. Zodra de referentiegroep echter een meerderheid werd, of een groep die zichzelf superieur opstelde naar andere groepen, werd het bestempeld als een rechts of extreemrechts geluid.

    Daoïsme, de mystieke traditie, een bloemlezing

    Erik Hoogcarspel - 27 mei 2023

    Jan de Meyer (1961) is sinoloog en vertaler. Hij doet al 40 jaar onderzoek naar het daoïsme en hij heeft een nieuwe bloemlezing geschreven van de belangrijkste teksten van het daoïsme. De meeste lezers zijn al bekend met twee beroemde teksten uit deze Chinese traditie: de Laozi en de Zuangzi. Beide teksten zijn al verschillende malen in het Nederlands vertaald, onder andere door de bekende sinoloog Kristoffer Schipperṣ.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 133 – rijkswegen
    • Aanleg stuwdam – China jaagt lokale Tibetaanse bevolking van hun land
    • De Boeddha
    • “Ik dacht dat ik gek werd.” in 2Doc: Alleen thuis met een dienstwapen
    • VrijdagZindag – Dilemma

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens