• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld

Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld

13 juni 2020 door Refreshing Earth of the Heart

Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater. Voor de mens wordt te veel en ongezond eten in verband gebracht met overgewicht, diabetes, hartproblemen en kanker. Overconsumptie van dierlijk eiwit, en in het bijzonder rundvlees, is de ergste vorm: het eten van rundvlees is direct of indirect gerelateerd aan ontbossing in Zuid-Amerika en de uitstoot van broeikasgassen. Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig en 15.000 liter water (bron: wnf).

Eten met aandacht voor mens, dier en milieu kan dus vele gunstige effecten hebben. Als individu hebben we weinig macht, maar als we met velen zijn kunnen we een verschil maken. Het interview met zenmeester Thich Nhat Hanh in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian van 21 januari 2013, met als kop ‘Zen master Thich Nhat Hanh: only love can save us from climate change’ gaat daar ook over (link  http://www.guardian.co.uk/sustainable-business/zen-master-thich-nhat-hanh-love-climate-change).

B'eter linzen ongekooktVandaag daarom recepten met linzen en veel groenten. Linzen zijn een gezond supervoedsel: een gewas dat al 10.000 jaar wordt verbouwd, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende soorten die verschillend smaken en een verschillende bereidingswijze kennen; vandaag koken we met de gewone, blonde linzen.

Dahl, Indiase linzenpuree

  • 250 gram linzen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 eetlepels olie
  • Stukje gember van ca. 1½ cm, geraspt
  • 1 theelepel koenjit
  • 1 theelepel ketoembar
  • ½ theelepel djintan (gemalen komijn)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels zout, peper naar smaak
  • Enkele takjes peterselie

Was de linzen in een zeef en laat ze uitlekken. Fruit ui en knoflook enkele minuten in de olie, voeg dan gember, koenjit en linzen toe en roerbak dit enkele minuten. Voeg ca. 650 ml kokend water toe, roer alles goed door, en kook de linzen in ca. 45 minuten zacht op een laag vuur met deksel op de pan. Halverwege de overige ingrediënten toevoegen en eventueel nog wat water om aanbranden te voorkomen. Op het eind wordt alles met een pureestamper tot een dikke puree gestampt. Laat zo nodig nog even een teveel aan vocht indampen. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie

B'eter avial dahl ingredientenAvial, Indiase vegetarische curry met kokos en groenten

  • 750 gram groente van het seizoen, bijvoorbeeld sperziebonen, courgette, broccoli, wortel
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 75 g gemalen kokos
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 tl koenjit
  • 2 tl djintan (gemalen komijn)
  • 2,5 dl Griekse yoghurt
  • 2 onrijpe bananen in plakjes
  • 2 el olie
  • 1 el mosterdzaad
  • Zout naar smaak
  • enkele takjes bladselderij

Aardappels en groenten eventueel schillen, schoonmaken en in blokjes (aardappel), stukjes (broccoli, sperziebonen) of plakjes (wortel, courgette) snijden. De puntjes hoeven niet van de boontjes af, deze zijn prima eetbaar. De groenten worden in 8 minuten bijna gaar gekookt in een bodempje water met een bouillonblokje of een theelepel zout, maar sommige groenten hebben een langere kooktijd dan andere. Ik begin daarom met aardappel, wortel en boontjes (of andere groenten van het seizoen) en voeg de courgette en de broccoli later toe. Draai dan het vuur uit en haal de deksel van de pan, anders wordt alles te gaar.

Maak een papje van kokos, kruiden en yoghurt.

Avia Dahl 13-06-29_02590_klein klaarUi en mosterdzaad enkele minuten op zacht vuur bakken in de olie. Yoghurtpapje erbij, groenten toevoegen met kookvocht en al en nog vijf minuten laten pruttelen, banaan laatste minuut mee laten stoven. Selderij erboven verknippen.

Serveer avial met dahl met rijst.

Bewaar de restjes. Ze zijn koud ook lekker, bijvoorbeeld als lunchhapje. Van een restje dahl kun je de volgende dag soep maken: voeg (soep)groenten en groentebouillon toe en kook even door. Restjes rijst kun je in een boterhamzakje invriezen. Een paar restjes samen zijn wellicht wél genoeg voor een complete maaltijd (zoals nasi). Volgende keer gaan we koken met restjes.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: betere wereld, curry, linze eten, linzen, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld
  2. B’eter: Linzen eten voor een betere wereld
  3. Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book
  4. Refreshing Earth of the Heart – Maleisische ananascurry (ananas lemak)

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
22 mrt
Ontspanningsmeditatie Rotterdam (vipassana)
22 mrt 23
23 mrt
ONLINE - Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
23 mrt 23
23 mrt
Stiltemeditatie Stichting Bodhisattva
23 mrt 23
23 mrt
Rotterdam - geleide meditatie (vipassana meditatie)
23 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Tussen tellen en noemen vind je de deur naar non-dualiteit
    • Het jaar 2023 – dag 80 – deboodschap
    • Hartlicht
    • Boeddhistisch vormingsonderwijs bestaat vijf jaar
    • Leven in Thailand – stroomrantsoen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens