• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

B’eter groene smoothies en gevulde vijgen

7 februari 2014 door Refreshing Earth of the Heart

Het Voedingscentrum adviseert ons al jaren om per dag twee ons groente en twee ons fruit te eten, maar bijna niemand doet dit. Ik ben het lang niet met al hun adviezen eens, maar minimaal vier ons vers, onbewerkt plantaardig voedsel per persoon per dag lijkt me een verstandig streven. Dus  probeer ik, om de groente- en fruitconsumptie in huis te bevorderen, kilo’s van het spul aan te slepen (met 5 personen zit je op zo’n 14 kilo groente en fruit per week).

Boterham met pindakaas en banaan.
Boterham met pindakaas en banaan.

Regelmatig doet de situatie zich voor dat er iets dreigt te verpieteren op de fruitschaal of in de groentela. Als ik er op tijd bij ben, wordt de groente of het fruit goed schoongemaakt, gesneden en ingevroren. Voor het volgende recept is het handig om zulke ingevroren restjes in de vriezer te hebben liggen, want de smoothie is ijskoud het lekkerst. Het vaakst belanden bananen in de vriezer. Wij eten namelijk graag boterhammen met pindakaas en banaan, maar soms eten we dagenlang havermoutpap als ontbijt en restjes zelfgemaakte humus en andere salades bij de lunch, en dan ineens zit je met een tros bananen met bruine stippen op de schil, waar men de neus voor ophaalt. Onder de schil ziet het er meestal nog goed uit dus die bananen gaan, geschild en in stukken, hup in een doosje de vriezer in. Handig voor een ijskoude smoothie of milkshake. Met een beetje aandacht voorkom je zo voedselverspilling.

Ik kreeg onlangs een boekje gemaild met 10 groene smoothie recepten, geschreven door Diana Verbeek. Zie ook http://missnatural.nl/heerlijke-groene-smoothierecepten/. Groene smoothies zijn populair onder aanhangers van rauw voedsel, en geschikt als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht. Voor het maken van groene smoothies heb je eigenlijk helemaal geen receptenboekje nodig, want alle 10 recepten zijn een variatie op hetzelfde thema. Je doet gewoon wat groente en fruit in de blender met wat vruchtensap of water, en de blender maakt er vanzelf een groene smoothie van, mits een deel van de ingrediënten groen is. (Maar pas op, niet alle groenten zijn rauw eetbaar, sperzie- en snijbonen zijn rauw giftig!) Wel apart is dat Diana Verbeek het ook aandurft met rauwe boerenkool. Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Voor de beginnende groene-smoothiemaker hier een recept met spinazie (voor 4 personen):

Ca. 200 gram gewassen bladspinazie

Sap van 3 sinaasappels (of water)

2 bananen uit de diepvries

3 geschilde kiwi’s

Groene smoothie.
Groene smoothie.

Doe alles in een blender en zet deze net zo lang aan totdat de boel egaal (“smooth”) is. De kleur is prachtig. Schenk in vier glazen en drink meteen op. Alle ingrediënten van deze smoothie behalve de kiwi (B) vallen in februari in klasse A van Milieucentraal omdat ze met een milieuvriendelijk vervoermiddel naar hier zijn gekomen (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier). Vervang de spinazie gerust door andere bladgroenten en de vruchten door andere fruitsoorten van het seizoen, of uit de vriezer.

Gebakken gevulde vijgen

Een van oorsprong Grieks toetje, maar de gevulde vijgen smaken ook prima bij een kopje koffie of thee. De combinatie van noten, vijgen, sinaasappel en honing geeft dit toetje een echt mediterrane smaak. Echte veganisten gebruiken geen honing, omdat de mens de honing van bijen afpakt, daarom geef ik alternatieven voor honing. Walnoten zijn meer een product van het hier en nu dan pistachenoten, maar met de vijgen, sinaasappels, sesam en abrikozen wordt het alsnog meer een mediterraan dan een Noordwest Europees recept. Voor 12 stuks heb je nodig:

12 gedroogde vijgen
ca. 1 ½  dl vers geperst sinaasappelsap
ca. 50 gram pistachenootjes of walnoten
ca. 50 gram gedroogde abrikozen
1 eetlepel sesamzaadjes of sesampasta (tahin)
ca. 5 eetlepels honing, eventueel te vervangen door diksap, siroop of stroop naar keuze

Doe de gedroogde vijgen in een pan met het sinaasappelsap en 4 eetlepels honing. Breng aan de kook, en kook met deksel (pas op voor overkoken) op een laag vuur ca. 10 minuten. Draai het vuur uit en laat afkoelen.

Maak ondertussen de vulling. Rooster eventueel de pistachenootjes licht in een droge koekenpan, laat afkoelen, en hak met hand of machine de nootjes en abrikozen vrij grof. Meng met de sesamzaadjes of –pasta en 1 eetlepel honing.

Gebakken gevulde vijgen.
Gebakken gevulde vijgen.

Nu komt het lastigste. Elke vijg moet met een mes worden ingesneden en gevuld met een flinke theelepel van het abrikozennotenmengsel. De vijg kan met de hand wat worden opgerekt en uitgetrokken, zodat binnenin wat meer ruimte ontstaat. Ik vond het uiteindelijk het makkelijkste om met mijn vingers en met behulp van een theelepel de vijgen te vullen. Vul geduldig alle vijgen en zet ze naast elkaar in een ovenvaste schaal, liefst van een maat waarbij de vijgen er precies naast elkaar in passen. Giet het sinaasappel-honingmengsel eroverheen en bak de vijgen in een voorverwarmde oven op ca. 190 graden in ca. 15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en serveer ze met een schepje van de ingekookte saus ernaast. Eventueel kan er nog een schep Griekse yoghurt bij.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Diana Verbeek, gebakken vijgen, Jana Verboom, smoothie, sperziebonen, spinazie

Lees ook:

  1. Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
  2. Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
  3. B’eter- Variëren met wortel
  4. Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Tineke Spruytenburg zegt

    7 februari 2014 om 11:57

    Dank voor het delen van de waardevolle informatie. IJskoude smoothies mogen erg lekker zijn, voor de maag en het spijsverteringskanaal is het wel elke keer een flinke aanslag…… eet liever iets minder direct uit de koelkast, met name op dagen dat de temperatuur onder de 15 graden Celsius is.

  2. Gezonde Recepten zegt

    8 februari 2014 om 11:27

    Met boerenkool kan ik je zeker aanraden! Heeft bij mij ook even geduurd voordat ik het aandurfde, maar nu drink regelmatig een groene smoothie met boerenkool. Tip: doe de eerst alleen de boerenkool in de blender met water. Blend dat goed en doe dan pas de rest erbij. Zo wordt de smoothie gladder van structuur.

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 25 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 26 januari 2021
    Jataka (Huis ter Heide)
  • 26 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 27 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 27 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Dick – vertrouwen 2 (niet)
  • Mijn geest ademt ruim en vrij
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (3) -lsd en meditatie
  • Corona – blijf thuis, heb je medemens lief
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens